President Alar Karise avaldus: president Putin valis uuesti sõja

Lääne Elu

info@le.ee

Kadriorus, 24. veebruar 2022

President Putin valis uuesti sõja.

Olen sügavalt pettunud ja vapustatud. Vägivaldne hoolimatus, mida Moskva on viimastel tundidel näidanud ukrainlaste ja ka Venemaa enda kodanike elude suhtes, on šokeeriv ja jahmatav.

Meie kõigi mõtted on Ukraina rahvaga.

Venemaa juhtkonna absurdsed ettekäänded iseseisva Ukraina ründamiseks on valelikud, tühised ja kuritegelikud. Need on esitatud vaid selleks, et president Putin saaks õigustada agressiooni riigi vastu, kes ei ole kunagi Venemaad ähvardanud. Nii ründas NSV Liit Soomet 1939. aastal, Ungarit 1956, Tšehhoslovakkiat 1968 ja sama teeb NSV Liidu õigusjärglane Venemaa Föderatsioon alustades Ukraina vastu sõda 2022. aastal. Nii nagu ta tungis Gruusiasse 2008 ja eelmisel korral Ukrainasse 2014.

Nüüd me teame, et Venemaa ei suuda enda kõrval taluda Ukraina riiki, kes on demokraatlik, ise paremat tulevikku ehitav ja kuulub Euroopasse. Me teame ka põhjust: Venemaa kardab sellist riiki. Kardab naabrite iseseisvust valida oma tee ja oma liitlased. Just hirm on põhjendus, miks Venemaa otsustas uue sõja kasuks ja ründas Ukrainat.

Ma tahan täna kõnelda nii Eesti rahva, Ukraina rahva kui ka Vene rahvaga.

Armas Eesti rahvas. Tean, et paljud meist küsivad nüüd murelikult – kas sellised sündmused võivad toimuda ka Eestis? See mure või isegi hirm on arusaadav, aga vastus niimoodi asetatud küsimusele on „ei“. Eesti on NATO ja Euroopa Liidu liige, me kuulume täieõiguslikult Euro-Atlandi peresse. Meil on kindlad ja ühtsed liitlased. Eesti riik ja Eesti riigikaitse on tugevad. Ukrainas toimuv puudutab meid, aga sõjalist ohtu Eestile ei ole. Küll aga peame olema valmis näiteks küberünnakuteks ning samuti sõjapõgenike saabumiseks ja vastu võtmiseks.

Head sõbrad Ukrainas. Nagu ütles teie president Volodõmõr Zelenskõi: 21. sajandil ei ole enam võõrast sõda. Venemaa uus rünnak Ukraina vastu on sõjakuulutus demokraatlikule maailmale ja senisele julgeolekukorrale. Kaitstes agressori vastu enda vabadust ja iseseisvust, võitleb Ukraina kogu Euroopa eest. Te ei ole üksi. Me aitame teid kõigi võimalike vahenditega, meie eesmärk on peatada agressor ja sundida ta taganema. Me oleme koos teiega, Ukraina. Ja nii nagu teie ei väsi ega lase murduda oma tahtejõul, ei väsi ka meie.

Vene rahvale mõeldes tabab mind kurbus ja kaastunne. Venemaa juhtkonna algatatud sõda Ukraina vastu toob valu ja leina paljudesse Venemaa kodudesse Kaug-Idast Kaliningradini. Olen kindel, et teie seda sõda ei tahtnud, paraku pole see lohutus, mõeldes kõigile võimalikele ohvritele. Eesti riigipeana kinnitan, et ei Eesti ega ka ükski teine Venemaa naaber ei ohusta Venemaad, soovib teiega sõbralikke suhteid. Mul on väga kahju, et Venemaa juhid seda lihtsat soovi ei jaga.

Nüüd, kui maskid on maas, saab demokraatlike riikide reaktsioon olla üks ja ühtne: Venemaa peatamine. See tähendab täiendavaid jõulisi sanktsioone – majanduslikke ja poliitilisi – agressori vastu ning kõikmõeldavat abi ja toetust Ukrainale. Sealhulgas selgema perspektiivi pakkumist Euro-Atlandi integratsioonis.

Ma ei kahtle, et Venemaa otsus valida sõda, kasvatab Euroopa Liidu ja NATO liikmesriikide ühtsustunnet ning me tegutseme koos, ühtselt ja koordineeritult.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
46 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Medja
2 aastat tagasi

Ukrainlastel tuleb taparühm välja saata nagu Iisrael omal ajal…
Mina olen käsi…😍 🥰

Riigi parandaja
2 aastat tagasi

Boikott venemaale!
kas mädaneb ja roostetab, see egoistlik aktsiaselts vajab ammu restarti!

Hea Okkupant
2 aastat tagasi

Venelased võitlevad alati ja kui nad ei võitle, tapavad nad omad ja jagavad võõras vara.
Lõpptulemus on see, et kõike juhivad juudid – venelased saadeti ukrainlastega võitlema, ning eestlastele anti koroonaviirus, maskid ja võeti ära vabadus – lipp ripub aga kunstlikult imporditud haiguse vastu tuleb kasutu vaktsineerida.
Ja vanad inimesed üldse kantakse üldiselt kuludesse maha

Sass S
2 aastat tagasi
Reply to  Hea Okkupant

Sõida oma maskiga õige seenele ! Meil on sõda külje all – saad aru või ei !

Huvitav
2 aastat tagasi
Reply to  Sass S

Milline sõda? Nato küll ei sõdi ju, pole kuulnud. Võibolla teie olete, seda ma ei tea.

Sass S
2 aastat tagasi
Reply to  Huvitav

Ajuhiiglane selline oled ikka küll .

Huvitav
2 aastat tagasi
Reply to  Sass S

Afganistanis käis sõda aastakümneid, siis sa küll siin hüsteeriliselt sõimama ei kippunud? Või mujal maailmas pole inimesed olulised, ainult vene inimesed on olulised?

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi
Reply to  Hea Okkupant

Sul tabletid jälle võtmata!

Anonüümne
2 aastat tagasi

Mis see sinu asi on, kes tablette võtab või ei võta. Arst tahad olla, siis mine õppima! Praeguse haridustasemega saad vbl haigla osakonda appi minna ja musti linu pesumajja viia.

Anonüümne
2 aastat tagasi
Reply to  Anonüümne

Mis küsid siis kui sinu asi pole? Ajuvaba külakooli alma

naine
2 aastat tagasi

kui peaministrit kuulata,siis suurt ohtu meile pole,sest nato kaitseb meid koheselt.Huvitav kas ta ise ka usub seda?

krõmpsluu
2 aastat tagasi
Reply to  naine

Kehakeele eksperdid teavad rääkida,et see kes kõnet pidades käsi lehvitab ja rahvale kätega vaginat näitab ei usu ise ka seda mida räägib või rääkima peab.

uskmatu Toomas
2 aastat tagasi

Küll on palju kõvasid tegijaid kommentaariumis aga kui asi tõsiseks läheb punuvad nad rida järel läände,kuni see on veel võimalik.

Anonüümne
2 aastat tagasi
Reply to  uskmatu Toomas

Ei ole palju, üks tobu andres ainult kes siin medja ja putini jms. nime all esineb. Ise Soomes tööl

Medja
2 aastat tagasi
Reply to  Anonüümne

Pole ma Soomes ammu enam..
Täitsa Haapsalus…
Täna jagati Kaitseliidus viimane padrun välja…

Anonüümne
2 aastat tagasi
Reply to  Medja

Kui see tõsi on, siis küll suur pettumus kaitseliidust, et igasuguseid sinna vastu võetakse. See küll turvalisuse tunnet nüüd ei tekita. Eeldan, et siiski valet juttu ajad mees. Kaitseliitu astudes on siiski psühholoogiline test ka ja taustakontroll.

krõmpsluu
2 aastat tagasi
Reply to  Anonüümne

Taustakontroll?Mäletan,et üks praegune KATSEliidu boss istus kunagi sõjaväekomissariaadis ja saatis eesti poisse venemaale kahurilihaks.

Medja
2 aastat tagasi

Eesti piir käib vastu Hiina müüri…
Venemaa peab vahelt kaduma…

krõmpsluu
2 aastat tagasi
Reply to  Medja

See salmijupp saabki varsti tõeks,sest ametlikult on Kaug-Idas ja Siberis juba 4 miljonit hiinlast,mitteametlikult kindlasti poole rohkem.Hiinlased on venelastele vähemalt 3 korda käru keeranud ja teevad seda kindlasti korra veel.Kui pooletoobine putsin nüüd euroopas sõdima hakkab siis ühel hetkel on Siber lännu ja hüvasti venemaa gaas ja nafta.

En.
2 aastat tagasi

1939 a. Eesti Vabariigi aastapäeval pidas Päts suurustleva kõne Eesti kaitsusest. Poolteise aasta pärast küüditati ja hukati ta truualamlikke kodanikke kuklalaskudega nagu lambaid. Null ettevalmistust okupatsiooniks. Kas täna oleme targemad? Ma ei räägi isegi otsesest sõjalisest vastupanust, kuivõrd tapmine on tapmine vaid MINGISTKI riigi tasandil organiseeritud arukast, rahvast ja pärandit alalhoidvast strateegiast. Mart Helme küsis ca 10 p. tagasi Riigikogu puldist, kuidas kavatsetakse tagada elektri puudumisel kortermajade kommunikatsioonid? Ühesõnaga – jälle ‘räuskas’ nagu õukonnameedia tavatseb Helme sõnavõtte tituleerida. Arukat vastust muidugi ei tulnud (mingi komisjon loodi juba mitu aastat tagasi). Nii et kulla eesti rahvas, uppuja päästmine on uppuja enese… Loe rohkem »

to En
2 aastat tagasi
Reply to  En.

kahjuks nii ongi. Mingist plaanist pole me midagi kuulnud.Kel raha, see põgeneb kiiresti välismaale. ja ehk kunagi, kui Eesti on jälle vaba, tulevad tagasi patrioote mängima ja õpetama,kuidas tuleb elada…..

En.
2 aastat tagasi
Reply to  to En

To to En: Vähemalt 3 Sulle miinuse pannut tunnevad, et KK valitsus neist hoolib. Nad võiks meidki valgustada, mil moel täpselt? Blokeerides ägedalt kõiki EKRE mõistlikke/põhjendatud majandus- ja kaitsealaseid algatusi?

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi
Reply to  En.

On sul, s……..rattal tõrvik ostetud!

Ei tea
2 aastat tagasi

Tõrvikutega jalutama minnes on halb inimene või? Minumeelest ilus traditsioon, et inimesed kogunevad ja tõrvikutega läbi vanalinna jalutavad. Te olete liiga rumal minuarust, kui kõike poliitiliseks üritate pöörata.

En.
2 aastat tagasi

To nimi kohustuslik: Kas pidasid silmas neid tõrvikuid, mida võiks nimetada keskmaa õhutõrjeks? Või Leopard-tanke, mida Saksamaa mõne aasta eest poolmuidu pakkus aga refid ära põlgasid? Kui jah, siis ilmselt just tänu Sinu sõbrakestele neid ‘tõrvikuid’ polegi. Oleme sama paljad nagu 1939-l, viigileheks A4 formaadis NATO artikkel. India tikke & Hiina bambustõrvikuid seni jätkub aga kauaks neidki? (Hiinlastel omad maailmavallutusplaanid). Päikesevalitsuse plaaniks B tuletegemisel näib jäävat kahe puutüki kokkuhõõrumine. Ja ahjude väljalõhkumine eramajadest, mille kohta õukonnameedia juba pinda kompis.

Medja
2 aastat tagasi

Mauseleoumi tuleks tiibrakett saata

Kremli Vampiir
2 aastat tagasi
Reply to  Medja

Moskva tuleks maa-pealt ära pühkida koos Putiniga, saaks mõneks ajaks rahu!

Anonüümne
2 aastat tagasi
Reply to  Kremli Vampiir

Siis tulevad hiinlased, ega maailm tühja kohta ei salli. Niikaua kuni üks inimene tahab teise inimese üle valitseda, ei lõppe sõjad ja vägivald iialgi.

krõmpsluu
2 aastat tagasi
Reply to  Medja

Ei maksa.Maailm muutub niigi järjest punasemaks ja kui selle formaliinis ulpiva süfiliitiku tükid ka veel laiali lendavad siis on tõesti tyra majas nagu kummipuu ja terve tuba lehti täis.

Aur
2 aastat tagasi

Andres sina v?

Anonüümne
2 aastat tagasi

Järgmine võib veel hillem olla, egas Putin kõike ise välja mõtle

nnn
2 aastat tagasi
Reply to  Anonüümne

vaatamata punastele näppudele on õigus. järgmiste kandidaatide hulgas on üks kes otse välja öelnud et ametiajal toob baltikumi tagasi…