Aivar Riisalu: juhin ägedat valda

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lääne-Nigula uue vallavanema Aivar Riisalu juured on Kullamaal. Juurte juurde tagasi tulnud ta enda sõnul nüüd ongi. Foto: Urmas Lauri

 

Lääne-Nigula uus vallavanem Aivar Riisalu näitab taastuvenergia tulihingelise pooldajana Risti tuulepargile rohelist tuld, käib mõnuga Taeblas tööl ja unistab Noarootsi tammist.

Teisipäeva hommikul Lääne Elu toimetuses tunneb Riisalu end nagu kala vees, pajatab ajakirjanikele suure mõnuga tükk aega eestlaste põlvemisest, intervjuu ajaks tõmbub aga ootamatult tõsiseks à la tegime nalja, nüüd on etendus läbi. Või noh… peaaegu läbi.

Aivar Riisalu, teid tuntakse ärimehe ja lauljana. Viimased neli aastat olite miljardilise eelarvega Tallinna abilinnapea. Kuidas nii läks, et teist sai Lääne-Nigula vallavanem?

Aus vastus on see, et mind kutsuti. Veel ausam vastus on see, et eelmine töö sai otsa. Ütlen häbenemata, et inimesele on olulised kolm asja: et leib oleks laual, et vara kasvaks ja et oleks ühiskondlik tunnustus. Viimast niisama ei jagata. Tunnustus oli juba see, et kutsuti kandideerima.

Olete öelnud, et vallavanema amet ei ole mingi unistuste amet.

Ma olen Alexela üks loojatest. Endise suurettevõtjana on mul piisavalt raha. Ma ei pea tööl käima. Saan endale lubada luksust töötada ametis, kus saan midagi paremaks muuta, et ka teistel oleks parem elada, teha asju, mis mõjuvad ühiskonnale laiemalt. Sõidan tööle ja olen õnnelik. Üle pika aja.

Tallinnal oma miljardilise eelarvega oli ainult üks probleem – raha absoluutselt ei olnud. Sama on Lääne-Nigulas ka, aga keskkond on äge. Minu eelmised neli aastat möödusid steriilses keskkonnas.

Ütlesite, et teid kutsuti kandideerima. Kes teid kutsus?

Eks võite ju aimata, arvestades, kust ma pärit olen. Eks sealt see initsiatiiv tuli.

Jah, olete sündinud ja kasvanud Kullamaal. Kullamaa mehed on ennegi pealinna mehi vallavanemaks toonud. Päris valutult te ametisse siiski ei saanud. Oli isegi oht, et konkurss kuulutatakse luhtunuks. Koalitsioon ei saanud teie asjus kokkuleppele.

Ega midagi teha ole.

Minu vallavanemaks kinnitamine päädis sellega, et tegin Eestis ajalugu – sain peaaegu kogu opositsiooni toetuse, aga üks koalitsioonis olev poliitiline jõud minu poolt ei hääletanud. (Reformierakond – toim.)

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
35 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
proosa
2 aastat tagasi

Orjamentaliteet ongi,et iseenesestmõistetavat,mis juba ette rahva rahaga on kinni makstud,saadakse minimaalselt natuke näpuotsaga ja arvatakse,et nii peabki olema.Eestlane on l….. ja laseb end lüpsta.
Mitte ei,, juhita ,,vaid täidetakse kukruid.

Aime Kullamaalt
2 aastat tagasi

No, aivar, tee siis midagi kasulikku, et vallarahvas ka tunneks end vägevas vallas!
Aja üks tasuta buss välja Kullamaa-haapsalu
Muidu ei usu, paljas kelkimine 😂😂😂

Buss
2 aastat tagasi

Ja selle tasuta bussi maksab kinni kes?

eks ikka
2 aastat tagasi
Reply to  Buss

Aime Kullamaalt

Psühhiaater
2 aastat tagasi
Reply to  Buss

Kui vana, sa, buss oled!
Mine kooli!

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi

Ja mis see kohalikele elanikele juurde annab et selline “rändurmees” nüüd siia paika pandi?
Kogukond võiks saada ise vallavanema valida, samuti osavallavanemad, siis jääks sellised äpardused ära.

Noor penskar
2 aastat tagasi

Kust kohast neid võtta???

haapsalu
2 aastat tagasi
Reply to  Noor penskar

turult tasub kohalikku kaupa otsida

küsimus
2 aastat tagasi

Kes Läänemaalt on riigikogus käinud ja seal ,,ilma teinud?,,

Pamp
2 aastat tagasi
Reply to  küsimus

Äkki kaikamees

Politoloog
2 aastat tagasi
Reply to  küsimus

Jüri otti mõtleb…

ukauka
2 aastat tagasi

Ilmne,et kutsutigi mees kohale nagu Taebla gümnaasiumi kinnipaneku eel.Kutsuja saab äri ajada ja ise seljataga puutumatu olla.
Taga-Taebla veevärki uustulnuk kindlalt ei jagaks kohe,lihtsalt kohalik plaan oli enne valmis.Mäng käib.
Tuulepark,ja midagi natuke selle eest justkui,mis nagunii oleks tulnud.

ah, küll häda
2 aastat tagasi
Reply to  ukauka

Asi liigub ju veevärgi suunal. Mis enne valimisi? Praegu liigub, ole kursis.

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi

Aivar, pane üks sinine vilkur ja asi laabub!

maamees
2 aastat tagasi

”…et vara kasvaks ja et oleks ühiskondlik tunnustus”…. – ehk tegemist tavalise ametniku-tüübiga : karjeristi ja ahnitsejaga.

Majaomanik
2 aastat tagasi
Reply to  maamees

Kuule maamees,ütled,et vara ei või kasvada! Ütle otse välja,et on kulak! Ihkad ENSV tagasi!?

Eesti NSV
2 aastat tagasi
Reply to  Majaomanik

Vara aetakse kokku ikka eraettevõtluses, mitte riigitööl! —- Eesti NSV-s aga oli just vastupidi. Liiguta oma ajusid, enne, kui kirjutad.

Noor penskar
2 aastat tagasi
Reply to  Eesti NSV

No,mis vara vallavanema palgaga kokku ikka ajad!

Ikka suuri
2 aastat tagasi
Reply to  Noor penskar

Vallavanem kuulutab välja hanke millegi ehitamiseks ning kehtestab reeglid. Varem välja valitud hanke võitja kannab vallavanema kontole kusagil Bermuda pärapõrgus ilusa ümmarguse summa ning seejärel võidab hanke. Kaotajateks on maksumaksjad, kes oma raha eest üha vähem ja vähem saavad nii nagu vallavanema isu süües kasvab.

Paar aastat sellist vallajuhtimist ning miljonäripõli on käkitegu!

Ei usu vä? Aga palun selgita, kuidas muidu saavad riigiteenistujatest miljonärid?

Maali
2 aastat tagasi
Reply to  Ikka suuri

Kuule vä! Õpi enne eesti keel selgeks kui siin kukud oma suuri tarkusi levitama. Need riigiteenistujatest miljonärid pole oma tööga eriti midagi teeninud. See rohkem kisub sinna lihtsalt varguse poole. Tundub, et Teil on need kõverkäigud üsnagi selged.

Külamees
2 aastat tagasi

Ei saa lihtsurelik enam aru mille ümber ja nimel see tants käib. Mille poolest erineb nüüd siis see Läänemaa haldus sellest ajast kui oli maakond ja väikesed vallad. Peamiselt sellest, et siis oli nagu mingi loogika, nüüd osa maainimesi elab Haapsalus, Ridala vana maapaik on kadunud, L – Nigula on tiivad saanud, aga väikevaldu koos juhtidega tuleb juurdegi. Vallajuhid unistavad kõik üksteise võidu rohevaldadest. Meie ei tohi käituda nagu käituvad tallinlased – mitte meie tagahoovi. Põhilised energiasõltlased asuvad Tallinnas ja Harjumaal – kas Viimsis või Vasalemma kandis ei ole tuult? Läänemaa jagu on juba käes – tegin just metsatööd Aulepa… Loe rohkem »

En.
2 aastat tagasi
Reply to  Külamees

Mida teletorni mõõtu tuulikud reaalselt tähendavad saab teada siis, kui summeerida nende ehitamise ökoloogiline jalajälg alates arvutist, mis taristu projekteerimiseks ostetakse kuni looduse taastamise kuluni pärast viimase tuuliku utiliseerimist. Vahepeale (st. jalajälje sisse) tuleb arvestada ka muu taristu, mis tagab elektrivarustuse ajaks, mil tuult pole. Nii või teisiti kerkiks Piirsallu Ida-Virumaa vol.2. Erinevus on selles, et maapealne- või alune kaevandus tõstetakse piltlikult öeldes 300m kõrgusele õhku ning hulk riske hakkab lähtuma sealt, mitte üksnes maalt (või merest)…. Hr. Riisalu entusiasmi taustal tekib küsimus, kui palju ta ise on ostnud Enefiti aktsiaid, mida meedia väitel olla krabanud kogu Eesti eliit Koit… Loe rohkem »

Külamoor
2 aastat tagasi
Reply to  Külamees

No mis see tuule vastu kaklemine annab?
Kas eelistaks siis näiteks väikest tuumajaamakest?
Igal juhul pooldaks tuule ja päikese energiat.

Nimi
2 aastat tagasi
Reply to  Külamoor

Tuumajaam annab kogu aeg sama palju voolu ning seega on kindel. Tuul annab voolu vaid siis, kui viitsib puhuda ning Päike vaid siis, kui viitsib paista. Nende kahe ajastus aga üldjuhul ei lähe kokku tavainimese elektritarbimisega…
Või oleksid sina nõus, et vanaema hingamisaparaat töötab vaid siis, kui tuul puhub?

Nimi
2 aastat tagasi
Reply to  Nimi

Ah jaa, põlevkivijaama “käima tõmbamine” on vähemalt 48 tunnine protsess -eelsoojendamine jne., seega ei kõlba tuule kõrvale tullevaikseid aegu täitma.

Valeri N
2 aastat tagasi

Maksa kinnistada õige hind.müüia ei saa pangalaenu EI SAA kes maksab siis TEIE isiklikult siis vahe kinni.On kogemusi

nagu
2 aastat tagasi

vene vanasõna ütleb , vaina huina, glavnoe manevrõ, ja hästi manööverdati, nüüd kõik asjad seal saavad olema tuulikulised, nii on seltsimees teada andnud