Katrina Lehis ja epeenaiskond saavad spordi aastapreemia

Olümpiavõitja Katrina Lehis. Foto: Arvo Tarmula
Olümpiavõitja Katrina Lehis. Foto: Arvo Tarmula

Valitsus otsustas täna et selle aasta riikliku spordi aastapreemia pälvivad epeenaiskond kuldmedali eest Tokyo olümpiamängudel ning Katrina Lehis, kes võitis mängudel pronksmedali.

Kokku jagati kuus spordipreemiat. Lisaks vehklejatele said aastapreemia ka  tõkkejooksja Rasmus Mägi, ujuja Eneli Jefimova,tennisist Anett Kontaveit ja suusaorienteeruja Raul Kudre.

Ühe aastapreemia suurus on 9600 eurot, võistkonna puhul läheb preemiasumma jagamisele.

Spordi elutööpreemia saavad spordipedagoog Kaarel Zilmer ja 54-aastase staažiga treener Mart Siliksaar. Kummagi elutööpreemia suurus on 64 000 eurot.

„Kultuuri- ja spordipreemiad on iga-aastane tänu ja kõrgeim tunnustus, mida valitsus saab kultuuri- ja spordirahvale anda. Preemiate saajad on inimesed, kes on aidanud enda tegevusega muuta Eestit suuremaks, innustanud uusi põlvkondi ning loonud rõõmu selle üle, et ka väike rahvas on võimeline konkureerima võrdsena suurte seas,“ rääkis kultuuriminister Tiit Terik. „Suur tänu ka kõigile preemia kandidaatidele – ainuüksi selles nimistus olemine tähendab valdkonna sügavaimat kummardust,“ lisas ta.

Kultuuri elutööpreemia saavad kunstiajaloolane Jaak, arhitektuuriakustik Linda Madalik ning tõlkija ja literaat Mati Sirkel. Iga kultuuri elutööpreemia suurus on 64 000 eurot.

Riiklikke kultuuri aastapreemiad antakse välja viis. Need pälvivad Kertu Moppel lavastajatöö ja Juhan Ulfsak peaosatäitmise eest Eesti Draamateatri lavastuses „Mefisto“, prosaist, tõlkija ja orientalist Rein Raud 2021. aastal avalikkuseni jõudnud väljapaistvate tööde eest ning muusik Taavi Kerikmäe väljapaistvate loominguliste saavutuste eest 2021. aastal. Aastapreemia pälvivad ka Kadi Polli ja Linda Kaljundi kuraatorinäituse, Kumu uue püsiekspositsiooni „Identiteedimaastikud. Eesti kunst 1700–1945“ eest“ ning linnaehitusliku uurimuse „Lõpetamata Linn“ meeskond uurimuse, uurimust kokkuvõtva näituse ja raamatu eest.

Preemiad antakse üle Eesti Vabariigi 104. aastapäeva eel, 23. veebruaril Eesti Teaduste Akadeemia saalis koos riiklike teaduspreemiate ning Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhinnaga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Triibik
1 aasta tagasi

Väga tore – nad on selle ära teeninud ! 🤺💖