Jaanus Karilaid: koroonapassi aeg on läbi, ühiskond tuleb avada

Jaanus Karilaid. Foto: Arvo Tarmula
Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid. Foto: Arvo Tarmula

Ühiskonnas on lood inimeste vaimse tervisega läinud aina hullemaks. Pime ja külm aastaaeg lõputute piirangute, hinnatõusude ja üksindustundega on viinud paljud viimse piirini. Vaimse tervise halvenemist kinnitab kasvanud suitsiidsus noorte seas, (pere)vägivalla suurenev statistika, joobes juhtimiste ja juhukakluste arvu tõus. Ütleme ausalt: inimesed on tänaseks väsinud koroonapassi nõudest, mis vaktsineeritute suure nakatumise tõttu on muutunud sisuliselt mõttetuks.

Eesti vajab olukorra lahendamiseks uut käiku ja seetõttu tegi Keskerakond ettepaneku kaotada 7. veebruarist koroonatõendi nõue, kuna tõend ei täida riigisiseselt enam oma eesmärki, ja liikuda edasi kõigi piirangute leevendamisega veebruari jooksul. Selleks annab võimaluse vaktsineerituse ja läbipõdemise tase, aga ka haiglakoormust ja intensiivravivajadust tunduvalt vähendanud omikrontüve levik. Ka mitmete riikide senised otsused ja ekspertide soovitused näitavad, et selleks on õige hetk.

Keskerakonna fraktsioon korraldas piirangute leevendamise teemal kaks koosolekut, millest võtsid osa ka endine teadusnõukoja juht professor Irja Lutsar ja õiguskantsleri nõunik Martin Kadai. Fraktsiooni siseringis kohtusime esmaspäeval teadusnõukoja juhi, professor Toivo Maimetsa ja nõukoja liikme professor Ruth Kaldaga. Tegemist oli vajalike mõttevahetustega eri vaatenurkade mõistmiseks.

Piirangute leevendamise vajadust on rõhutanud ka Jüri Ratas, kelle sõnul on pandeemia mõjutanud nii inimeste majanduslikku heaolu kui ka vaimset tervist. Keskerakonna esimehe sõnul on oluline, et keegi ei tunneks end kõrvalejäetuna ja nii vaktsineeritud kui ka vaktsineerimata pereliikmed saaksid ühiselt aega veeta.

Kaks aastat pandeemia lahendamisega tegelenud tervise- ja tööminister Tanel Kiik toetab samuti piirangute leevendamist. Tema sõnul on praeguses olukorras mõistlik liikuda järk-järgult rahulikuma, mõistvama ja suurema koosmeelega ühiskonna suunas. Keskerakonnaga sarnasel seisukohal on Eesti Päevaleht, kes pealkirjastas oma hiljutise juhtkirja „Kui haiglakoormus ei kasva, võib leevendada”. Tõdetakse, et pigem on praegune olukord hakanud toimima soovitule vastupidi, sest peopidamine on osalt läinud põranda alla ja läbipõdemistõendi saamiseks osa inimesi hoopis otsib kontakti koroonapositiivsetega, mitte ei väldi seda.

Eestil tasuks võtta eeskuju piirangud kaotanud või oluliselt leevendanud Suurbritanniast, Iirimaast ja Taanist, kus on kuiva statistika kõrval tajutud ka elanike ootusi.

Ühiskonna avamist on sarnaselt Keskerakonnaga vajalikuks pidanud enamik Eestis tegutsevate parteide esindajaid. Välja arvatud Reformierakond ja peaminister, kelle arvates peab valitsus tuginema teadusnõukoja analüüsile ja kaaluma piirangute leevendamist alles siis, kui rekordilised nakatumisarvud näitavad vaibumise märke. Möönan, et sajaprotsendilist konsensust on selles küsimuses väga keeruline saavutada, kuid leian, et prioriteediks tuleb seada ühiskonna avamine ja lõhestatuse vähendamine. Usaldagem oma inimesi.

Praegune debatt valitsuses meenutab mulle hiljutist vaidlust energiahindade kompenseerimise üle. Ka siis pooldas koalitsioonipartner ootamist ja analüüsimist. Aga Eesti on liiga väike riik lõputute mõttetalgute jaoks – me suudame tegutseda paindlikumalt. Jooksvalt tuleb teha kiireid otsuseid nii energiahindade, koroona kui ka muudes küsimustes.

Nagu energiahindade meeletu tõusu puhul, tuleb ka praegu vaadata aknast välja, et mõista, mis riigis toimub. Inimeste vaimne tervis halveneb ja ettevõtjate elu meenutab kohati Dante Alighieri „Põrgut”. Arvestada tuleb inimlikku momenti ja aidata kohe, olgu selleks siis energiahindade kompenseerimine, piirangute leevendamine või muu lahendust vajav küsimus.

Kõikide ühiskonnagruppide ja Eestis elavate rahvuste kaasamine ühtseks tervikuks – see oli idee, miks omal ajal Rahvarindest välja kasvanud Keskerakond loodi. Nii suure hulga inimeste eemal hoidmine avalikust ruumist on praegustes oludes ebamõistlik. Piirangutega vaid süvendame lõhet ühiskonnas. Praegune olukord läheb seega Keskerakonna põhimõtetega vastuollu ja seetõttu ei saa tsentristid toimuvat käed rüpes pealt vaadata.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
aksel
2 aastat tagasi

Karilaiu aeg on läbi, tuleb sellest loobuda.

Ei taha libereid
2 aastat tagasi

teid, poliitikuid, valati küll kullaga üle, et sihukese sigaduse, nagu vaktsiin ja passid üldse vastu võtsite!
Kui enne oli usaldus valitsuse vastu madal, siis nüüd on null! Astuge tagasi!

Hea Okkupant
2 aastat tagasi

Koroonaviirus oli 2 aastat tagasi, kuid põhiolemus oli ainult haigete kodanike testimine, kuid olete haige ja teil on koroonapass ja olete vaktsineeritud, see tähendab olete hea ori. A kuid olete terve ja vaktsineerimata, siis olete paha.
Valitsus raiskas miljonid evro, aga teile on kahju oma elu halvendada..krt

mis
2 aastat tagasi

puudlitel ikka teha , kui refile saba liputada

Elisa
2 aastat tagasi

te räägite meist, inimestest, aga hääletate eliidile boonuseid. Pole usutav.

link
2 aastat tagasi

Tsiteerin: Kõikide ühiskonnagruppide ja Eestis elavate rahvuste kaasamine ühtseks tervikuks – see oli idee, miks Keskerakond loodi. Lihtsam oleks: Kõigi maade proletaarlased-ühinege!

Tänane uudis
2 aastat tagasi

Teadusnõukoja juht Maimets on vastu k-passide kaotamisele…… ta on ka Kallase ja Reformierakonna vana võitluskaaslane. Seega, nagu ütles KaKa, koroonapassid tulid selleks, et jääda!

Miks sa ei tee siis seda?
2 aastat tagasi

-mis sa niisama siin mulised, tegusid on vaja!

Tsensor
2 aastat tagasi

Koroona on tappev viirus ,mis ründab ka läbi lukuaugu.Koroona on tulnud et jääda. Püsi kodus!

kui
2 aastat tagasi

avada, siis täielikult, sellised asjad nagu igasugu lukud, paroolid, isikuandmed, igasugu saladused, tuleb keelustada, ühiskond tuleb avada kõigile ja kõikjal, meil pole midagi varjata, meie ausus on piiritu, külalislahkus lõpmatu, minu kodu on sinu kodu, minu pere sinu pere, minu rahakott sinu rahakott, eesti nokia on sündinud