Tanel Kiik: lähiaastatel muutub koroona tavaliseks viiruseks

Tanel Kiik. Foto: Malle-Liisa Raigla

Kuigi Eestis laialdaselt leviv koroonaviiruse omikrontüvi on võrreldes varasematega oluliselt leebem, on töö- ja tervishoiuministri Tanel Kiige sõnul veel vara koroonat tavalise viiruse alla liigitada.

Varsti algab kolmas koroonakevad. Kuidas Eesti hakkama on saanud?

Eesti on pidanud selle kriisi käigus päris palju õppima. Alustasime 2020. aasta kevadel tundmatust olukorrast, kus meie jaoks oli pandeemia olukord tavapäratu. Maailmas on riike ja piirkondi, kus ollakse rohkem harjunud ohtlike viiruste puhangutega ja nendele reageerimisega. Eestit ei ole varasemad SARS-COV-lained puudutanud.

Mis on Eesti teinud hästi – oleme kriisist välja tulnud suhteliselt väikeste piirangutega, samas vältides haiglate ülekoormust. Oleme suutnud tasakaalu hoida. Eestis on Euroopa mõttes suhteliselt madal suremus. Samal ajal oleme ühiskonna avatuse mõttes olnud esimeste hulgas.

Oleme mitu korda käinud ära Euroopa tipus. Mida Eesti valesti tegi?

Nakatumisnäitaja lugemine on tänamatu töö, olulisem on haiglate koormus. Kaks kolmandikku Euroopa riikidest on käinud kõrgemal kui Eesti ja tipus on olnud eri riike.

Olen alati öelnud, et raskeim oli kevadine laine ja kui ei olnud piisavalt vaktsiine. Nakatumisnäitaja oli kolmandas laines kõrgem ja ilmselt tõuseb ka nüüd omikroni tõttu kõrgemale, kui see oli teises laines. Rääkides haiglakoormusest, oli teine laine kõige hullem. Seda on kinnitanud ka mitmed meditsiinijuhid. Siis oli tipphetkel haiglates 727 patsienti, kellest 670 olid seal Covidi tõttu.

Oli mõni piirang ka üleliigne?

Piirangud mõjuvad paketis, üksikpiirangu mõju ei tea kunagi. Öelda, et mingi neist oli üleliigne, ei saa teaduspõhiselt kuidagi väita.

Kas mõni piirang oli puudu?

Teises laines oleks pidanud piiranguid kiiremini kehtestama. Meil oli valitsuses arutelu, aga alfatüve kiire kasv oleks eeldanud piiranguid nädal-kaks varem.

Millised piirangud selle viirusega enam kunagi tagasi ei tule?

Laiaulatuslikke haridusvaldkonna piiranguid ei tule enam. Lapsed saavad käia koolis – kas siis testide, maskide kandmisega, distantsi hoidmisega riske maandades. Kui koolis on koldeid, siis ka hübriidõppes, aga laiaulatuslikke piiranguid ei tule enam.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
21 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Hoolikas Valija
2 aastat tagasi

Ja kiik annab end üles kui tavaline jobu!
Minge minena Eestist, liberid! Ja ärge kunagi tagasi tulge!!

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi

Tõesti peame paar aastat veel piirangutega elama ja majandust alla laskma sellepärast, et keegi kuskil otsustab nii???

Luisa
2 aastat tagasi

Tegelikkuses on see kopsukahjutuse viirus väga hull, kuid nüüdne omicron ehk annab lootust tavalise viiruse staatust saada. Kommenteerima ajendas see, et tõhustusdoose sunnitakse peale inimestele, kelle antikehad veres on väga kõrgel. On palju artikleid viroloogidelt ja immunoloogidelt, kes kutsuvad inimesi mõistusele ning enne 3. süsti oma antikehade taset mõõtma, sest immunsüsteemiga ei tohi mängida ja nn üledoos vaktsiinist võib mõningatel juhtudel põhjustada keha iseenda rakkude ründamist. Ka Euroopa Ravimiameti pressikonveretsil küsiti samal teemal küsimus ja ka seal vastas Marco Cavaleri, (bioloogiliste terviseohtude ja vaktsiinide strateegia juht), et me ei tea veel mis juhtub, kui tõhustusdoos teha ja antikehade arv on… Loe rohkem »

mõistuse hääl
2 aastat tagasi
Reply to  Luisa

Irja Lutsar ju mainis sama, et paistab, et viiruse jõud hakkab raugema..

Ulla
2 aastat tagasi
Reply to  Luisa

Nii on ja see on ju kogu selle koroona mäsu ajal teada ka kõïgile normaalsetele inimestele, eriti terviseameti- ja üldse tervisealal töötavad iniesed peaksid vähemalt seda teadma, sest see teadmine ei ole mingi uue ratta leiutamine! Ja see just näitabki et kui palju on meie terviseameti nö. spetsialistid mõjutatavad poliitikast ja meie endi poliitikute poolt, kui neile on see kasulik ja kui palju oma rahvale on valetatud ja tegelikkust käänatud ja väänatudtud. Ja kahjuks on neid palju, kes ka kõike neid valesid poliitikute poolt on uskunud ja mis muud üle on jäänudki, kui kõik meedia vahendid on võetud kasutusele valitsuse… Loe rohkem »

Tanel
2 aastat tagasi

Tegelikult pole see ju midagi muud kunagi olnudki!

Vaksimaffia tahab raha teenida
2 aastat tagasi

Lähiaastatel?….aga seni, vb nt 5 aastat, teeme ikka süstisid iga 3-6 kuu tagant? –
– show must go on!

Hea Okkupant
2 aastat tagasi

Ta näeb välja nii, et on juba arvutanud oma sissetuleku 5 aasta jooksul – juutide Rothschildide kodumaa müümine on kasumlik

Arvos
2 aastat tagasi

… ning üks Tanel muutub inimeseks kes teeb endale sobibvat tööd.

K.s
2 aastat tagasi

A millal saab jälle suukorvita ringi liikuda? Või on see kaltsuga näo katmine tulnud, et jääda?

Kübe
2 aastat tagasi

Eks need valed tulevad vaikselt välja. Vaja on ainult neid kes nendele osutaks sest eestlase mälu on nagu haugil…

ütle sa nüüd
2 aastat tagasi
Reply to  Kübe

Kübe, kõik asjad on vaja korralikult läbi närida,ära seedida ning vabaks anda- siis on tervis ka korras ning pole vaja vana rämpsu seljakotiga kaasas kanda. Naistel küll haugimälu pole- nemad halba ei unusta…neil kõik meeles…lihtsalt ootavad seda õiget ajahetke. Väike valge vale on alati lubatud.

komissar paio
2 aastat tagasi

Krt , nii kangesti tahtsin sulle miinust lajatada , aga tera tõtt su mõttevälgatuses …..

ütle sa nüüd
2 aastat tagasi

Väga hea pealkiri :lähiaastatel muutub koroona tavaliseks viiruseks. Mõisahärra Mart tõstab nüüd nimetissõrme püsti, öeldes-no mida mina siis teile rääkisin- koroona on tavaline külmetushaigus.. ning soovitan koroona vastu kasutada hanerasva.Soojad sokid jalga, hanerasv rinna peale, sinepiplaastrid, kõik muu niisugune tore asi, ja läheb mõne päevaga, nädal ajaga mööda. Ei ole mingit koroonaviirust.

Pook
2 aastat tagasi

Sellise jutuga , nagu sinusugune pooliku aruga tegelane , oleksin küll vaikselt kodus köögis ja jooksin piima mingi ajalehe juures ……

ütle sa nüüd
2 aastat tagasi
Reply to  Pook

Tagusin sinu jutu peale laupa vastu uksepiita ning nutsin kohe ühe korraliku peatäie…aga siis meenus, et hullumeelsuse ja geniaalsuse vahel on väga peen piir. Sa ajasid mind üle piiri. olen tänulik!

Arvos
2 aastat tagasi

Hanerasv?

Statistik
2 aastat tagasi

sina, vana kommunist, kata aknad tekkidega- kohe tulevad tšekistid ei hinge järele!

Sina
2 aastat tagasi

No siis oli Varrol ikkagi õigus, et haiglad pole olnud ülekoormatud. Nüüd ütleb Kiik selle ise ka otse välja. Lihtsalt taheti meeleavaldust võimalikult halvast küljest näidata ja peavoolumeedia ka ei olnud erapooletu, millest on kahju muidugi. Üks suur kiusajate punt. Ja mis udujutt see veel on, et laiaulatuslikke piiranguid enam ei tule!? Seda on ju võimatu ette teada! Üldiselt üks suur udujutt, muud midagi

Pook
2 aastat tagasi
Reply to  Sina

No meie punt juba vaatab , kus Kiik elutseb ka .

Ulla
2 aastat tagasi
Reply to  Sina

No selle Kiige jutt ongi kogu aeg olnud kuskilt udupilvest välja kisutud, kui teate et Meie Tanel polegi mingi asjatundja tervise koha pealt, pole tal sellist koolitustki, et korrutab ainult juba valitsuse poolt ettekirjutatuid punkte ja sätteid, kui tahab seal koha peal püsida, muud ei midagi:) Ja üldises mõtteski, et mida selline noor takkutukka saabki teada koroonast midagi, kui targemadki veel täpsemalt ei tea!