Juhtkiri: talendid koju

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Joonistanud Ott Vallik.

Tänases lehes kirjutame kahest noormehest, kes on otsustanud pealinnaelule selja keerata ja tulla tagasi kodulinna, et siin midagi korda saata. Bert Rotberg treenib väikesi jalgpallipoisse, Mikk Päeske püüab hoogsamat elu sisse puhuda Haapsalu korvpallielule.

Rotberg ja Päeske on pigem erandid, sest enamasti kipuvad noored suuremasse linna õppima minnes jääma sinna aastateks. Tagasipöördumisele mõeldakse heal juhul siis, kui peres on lapsed ja tekib soov turvalisema elukeskkonna järele, pigem aga alles siis, kui silme ees terendab juba pensioniiga ning tahaks vaikselt ja mugavalt vanaduspõlve veeta.

Et suurlinna õppima minevad noored sinna ka jäävad, on ühtpidi mõistetav. Keskustes on lihtsam tööd ja suuremat palka leida, rohkem võimalusi vaba aega veeta ja isegi poes käia. Väikelinnas on küll mõnus vahelduseks promeneerida, eriti suvel, aga siis tahaks jälle tagasi sinna, kus elu keeb.

Isegi kui hing ihkaks vaiksemat elukeskkonda ja südames oleks soov kodulinna tagasi tulla, on sobiva, hea palgaga töö puudumine üks peamisi põhjusi, miks seda ei tehta. Igaühes ei ole ettevõtlikkust, et endale ise töökoht luua.
Õigupoolest aga ongi ettevõtlikkus peamine, mis tagab äraelamise maal ja väiksemates linnades, sest nagu näha, tõmbavad riik ja riigifirmad siin end järjest koomale. Olukorras, kus luuakse töökoht iseendale, luuakse see sageli ka mõnele teisele inimesele.

Ja mitte ainult töökoht – ka meelelahutus on enda otsida ja kultuur enda luua. Sest valmis lahenduste pakkujatele on huvitavamad suuremad asulad, kus võimalikke kliente, tarbijaid ja töökäsi on rohkem. Nii on ka väikekoha spordisaavutused kõigepealt oma poiste-tüdrukute käes. Heas mõttes kolkapatriotism ja oma võistkonnale kaasa elamine liidab kogukonda. Seda toredam on, kui noor inimene tuleb tagasi kodukohta, et siin oma treenerioskusi rakendada. Oleks selliseid rohkem!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Valdo
2 aastat tagasi

Tore uudis!

Majaomanik
2 aastat tagasi

Kas on Haapsalus võimalik peale ülikooli lõpetamist saada palka 2500? Ei!
Tallinnas pole probleemi.Nii lihtne see ongi.

seeeest
2 aastat tagasi
Reply to  Majaomanik

on võimalik väikse ürituse läbiviija asendamise saada neli tonni preemiat oli lehest lugeda

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi
Reply to  Majaomanik

Haapsalus sain veel möödunud aastal oma üheksa klassi haridusega 3200 bruto, aga tööd pidi tegema! Nüüd olen “pinsi pääl”, paar päeva kuus teen erialast haltuurat, see 300, mida naine ei tea kulub marjaks ja ei kurda, isegi elektritoetust pole vaja!

mõtlesin
2 aastat tagasi

ka lakke sülitajaid trennima hakata kodumail