Reovees on märgata koroonaviirusesisalduse langust

Terviseameti reoveeuuringu tulemused näitavad, et koroonaviiruse kogus on võrreldes eelmise nädalaga langenud väga kõrgelt tasemelt pisut madalamale. Ainus punane koht kaardil oli Tallinna lähedal Viimsi-Muuga piirkond.

Haapsalu on kaardil märgitud oranžiga ehk viirus levib siin siiski laialdaselt.

Terviseameti keskkonnatervise osakonna nõunik Merli Jõemaa tõdes, et viiruse sisaldus reovees on üle Eesti ühtlaselt vähenenud. „Suuremat langust näeme Lõuna-Eesti piirkonnas, kus Valga oli samuti eelmisel nädalal roheline ning seekord lisandus ka Võru. Suur langus punaselt kollasele toimus ka Põlvas,“ selgitas ta.

Jõemaa rõhutas, et kuigi on näha viirusesisalduse hulga ühtlast langust üle Eesti, ei tähenda see seda, et viirust üldse ei oleks. „Pigem on pilt väga sarnane eelmise aasta viimaste nädalatega,“ lisas ta.

Selle aasta algusest võttis terviseamet Tartu ülikoolilt üle koroonaviiruse reoveeuuringu. Ülikooli eesmärk oli SARS-CoV-2 reoveeseire süsteemi välja töötamine ja meetodi arendamine. Väljatöötatud meetod anti üle Terviseametile ja edaspidi viiakse uuringud läbi terviseameti nakkushaiguste laboris.

Varasema 60 proovi asemel võetakse nüüd keskmiselt 34 proovi nädalas, proovid kogub vastavalt terviseameti tellimusele keskkonnauuringute keskus. Seireprotsessi sisus rohkem muudatusi ei tule.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments