Ilmateenistus: tugevamat tormi on oodata esmaspäeval

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Tormine ilm. Foto: Urmas Lauri
Tormine ilm. Foto: Urmas Lauri

Ehkki tugevamat tormi on oodata esmaspäevaks, ulatuvad tuuleiilid Lääne-Eestis ja saartel puhanguti kuni 27 meetrini sekundis. Seetõttu kehtib neis piirkondades ilmale ka teise taseme hoiatus. Läänemaal puhub ilmateenistuse andmeil praegu loodetuul 15-18, puhanguti 22-27 m/s.

Teise taseme hoiatusega tuleb arvestada, et ilm on ohtlik ning ilmaprognoosi tasuks tavapärasest sagedamini jälgida.

Tugev tuul seiskas juba laevaliikluse Sõru-Triigi liinil. Veetase on üle riigi küll tõusnud, kuid mitte oluliselt.

“Selle talve esimene märkimisväärsem torm on praegu (14. jaanuaril) Eestit mõjutamas. Samal ajal hoiame juba pingsalt silma peal järgmisel potentsiaalsel ja veelgi tugevamal loodetormil, mis võib Eestit tabada esmaspäeval (17. jaanuaril),” märkis riigi ilmateenistuse sünoptik Kairo Kiitsak ühismeedias.

Kiitsaku sõnul laieneb sel pühapäeval (16. jaanuaril) üle Läänemere madalrõhkkonna serv ühes pisut mahedama õhumassiga. Saartele jõuab lörtsi- ja vihmasadu ning laieneb üle maa, suureneb jäiteoht, sisemaal sajab algul ka lund, teeb tuisku. Algab edelatuule tugevnemine. Vastu esmaspäeva ööd tuule tugevnemine jätkub ja teeb ka tuisku. Teeolud halvenevad.

Esmaspäeval (17. jaanuaril) liigub väga aktiivne madalrõhkkond üle Skandinaavia põhjatipu ja selle lõunatiivas tekib lisaks veel uus pööris, mis üle Soome suuna Peterburi poole võtab. Eesti jääb selle lõuna-edelaserva. Tuul puhub enne keskööd edelast ja läänest, pärast keskööd pöördub loodesse ning tugevneb. Mitmed mudelid näitavad praegu esmaspäevaks merele loodetuule puhanguid üle 30 m/s.

“Kõige tugevam tuul ongi arvutatud praegu merele ja Lääne-Eesti kohale. Enam kui 25 m/s puhangute tõenäosus on hetkel küllaltki suur – üle 75%. Numbrid võivad veel muutuda, aega on paar päeva, aga üldpilt on igatahes kurjakuulutav. Ühes tugeva tuulega kaasneb ka tuisk. Peame veel hoolega jälgima, kuidas ilmaprotsessid edasistes prognoosides muutuvad. Hoidke silma peal,” soovitas Kiitsak.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments