0

Koroonaviiruse sisaldus reovees väheneb, Haapsalu reovees on jätkuvalt palju viirust

Tartu ülikooli juhitava reoveeseire sellenädalased tulemused näitavad, et reovee koroonaviirusesisaldus on tasapisi vähenemas. Olukord hakkab lõpuks paranema ka Põlva maakonnas, mis on praeguses viiruselaines silma paistnud kõige suuremate nakatumisnäitajatega.

Haapsalu on kaardil märgitud punasega ehk siin levib viirus väga laialdaselt, Lihula on kaardil roheline, mis tähendab, et viirus levib seal minimaalselt.

Seekordsele tulemuste kaardile on tulnud juurde mõni üksik väga suure viirusesisaldusega asula, kuid samas on oranžiga märgitud suure viirusesisaldusega proove tublisti vähemaks jäänud. Juurde on tulnud ka viiruseleiuta väiksemaid asulaid, mille näitajad, tõsi küll, põhinevad hetkeolukorda peegeldavatel punktproovidel.

Uuringu juht, Tartu ülikooli antimikroobsete ainete tehnoloogia professor Tanel Tenson tõdes, et viirust on üle Eesti ikka veel väga palju, kuid vähenemine on selgelt märgatav. „Suurt langust veel pole, kuid olukord paraneb. Eriti hea meel on, et lõpuks on ka Põlva maakonna ja linna näitajad kahanema hakanud. Nii võib loota, et ehk langeb peagi tuntavalt ka Lõuna-Eesti haiglate koormus,“ rääkis Tenson. Endiselt püsivad väga suure viirusesisaldusega Jõhvi-Ahtme piirkonna ning samuti Tartu, Rapla ja Viljandi proovid.