Lihulas võistles kõrgushüppes 60 noorsportlast

Nooremate vanuseklasside grupipilt. Foto: Annika Mänd
Nooremate vanuseklasside grupipilt. Foto: Annika Mänd

Kolmapäeval toimus Lihula spordihoones taas kõrgushüppevõistlus, kus võistles rekordarv sportlasi – 60.

Sportlasi oli Lihula, Metsküla, Kõmsi, Virtsu ja Lõpe koolidest ning Lihula Lasteaiast. Enamus osalejatest treenivad ka Lääneranna spordikoolis. Lastele olid kaasa elama tulnud lapsevanemad. Iga hüppe peale kostus tunnustav aplaus, oli see siis õnnestunud, või ebaõnnestunud katse. Noorele lapsele oli aga võistlus igas mõttes õnnestumine. Nägu naerul, said lapsed ja noored uue kogemuse ja toreda võistluse.

Võistlusel olid kõige agaramad just kõige pisemad, 7-8 aastased. Kuid ka teised vanusegrupid olid hästi esindatud. Kokku peeti arvestust kuues erinevas vanusegrupis. Antud võistluse juures on eriline märkida veel seda, et võistlusel peetakse täpset statistikat. Ka nüüd hüppasid väga paljud lapsed oma uued isiklikud rekordid ja mitmeid parandusi tuli ka võistlussarja rekorditetabelis.

Kõige nooremate tüdrukute võistlusel hüppasid koguni kaheksa esimest paremini, kui senine võistluste rekord, 75 sentimeetrit. Võistlusel saavutas esikoha Lihula sporditüdruk Johanna Tšekenjuk, kes ületas 0,95 meetrit. Ühtlasi on võitja tulemus ka võistlussarja uus tippmark. Teiseks tuli Kõmsi koolis õppiv Säde-Lii Vokk ja kolmandaks Metsküla kooli spordilaps Arabella Viil. Nemad mõlemad ületasid kõrguse 90 sentimeetrit.

Sama vanade poiste võistluses tuli starti koguni 18 hüppajat. Esikolmik ületas kõik 95 sentimeetrit. Appi tuli võtta katsete lugemine. Siin sai selle tulemuseni vähema arvu ebaõnnestunud katsetega Virtsu kooli sportlane Romec Vatter. Mattias Idvani ja Romet Tšorni Lihula gümnaasiumist olid vastavalt teine ja kolmas.

9-10 aastaste võistlus oli samuti väga huvitav. Ketely Alpius ületas kõrguse 95 sentimeetrit ja Marleen Lend 90 sentimeetrit. Carolyn Rand hüppas üle latist, mille kõrguseks oli 85 sentimeetrit. Esimesed kaks õpivad Lihula, kolmanda koha tüdruk Kõmsi koolis.

Poiste võistluses läksid mitmed kohad põneva võistluse tõttu jagamisele. Oliver Türner Kõmsi koolist ja Karla Pikkmets Lõpe koolist said jagu kõrgusest 1.05. Pärtel Põhako Lihula gümnaasiumist suutis 1.00. Metsküla poisid Vesse Alanurm ja Jürgen Vald aga mõlemad 90 sentimeetrit.

11-12 aastaste klassist, oli aga tunda juba suure võistluse hõngu. Noored tegid agaralt sooja. Peale igat katset analüüsiti oma hüppeid, seda oli väga tore kõrvalt jälgida. Tüdrukute võistluses sai esikoha viimase aastaga oma rekordit tublisti parandanud Kirsi Kunz. Ta võitis tulemusega 1.25. Kõrguse 1.30 alistamisele, mis oleks tähendanud uut võistlussarja rekordit, oli ta väga lähedal, kuid kolmel katsel tuli see kõrgus veel napilt maha. Teiseks hüppas end tulemusega 1.20 Radele Kanter. Kolmas oli 1.15 ületanud Kertu Kärp. Esikolmik õpib kõik Lihula gümnaasiumis.

Korraldajad andsid välja ka eriauhinna. Neljandaks, tulemusega 1.15 tulnud Metsküla algkooli sporditüdruk Tereesa Lepp teenis selle suure eneseületuse eest.

Poiste võistluses pani saali rõkkama Metsküla algkooli mitmekülgne spordipoiss Kaur Alanurm. Ta viis oma rekordi 1.35-ni ja oli väga lähedal ka võistlussarja rekordi 1.40 alistamisele. Teiseks hüppas end Sander Mänd, tulemuseks 1.20 ja kolmandaks Henry Kurnim, tulemuseks 1.15. Mõlemad sportlased õpivad Lihula gümnaasiumis.

2007-2008 aastal sündinud noorte võistluses püstitasid mõlemad võitjad viie aasta vanuse võistlussarja rekordid. Sten-Martin Viidema viis noormeeste võistluses isikliku rekordi 1.40-ni. Nüüdseks on see ka võistluse rekord. Sten-Martin õpib Lihula gümnaasiumis.

Neidude arvestuses võitis Virtsu kooli sportlane Kertu Kesküla. Tema sai üle kõrgusest 1.30. Nüüd on võistlussarjas kolm 13-14 aastast spordineidu suutnud ületada sellise kõrguse. Teine oli samuti Virtsu kooli sportlane Liis Kaisel, kes ületas 1.25.

15-16 aastaste noormeeste võistluses ületas Paul Lomp võitjana 1.40 ja 17-18 aastaste neidude võistluses Marleen Põld 1.25. Mõlemad noored õpivad Lihula gümnaasiumis.

Tegemist oli järjekorras juba viienda Lõuna-Läänemaa Jalgpalliklubi poolt korraldatud võistlusega. Viimati võistlesid Lõuna-Läänemaa kõrgushüppevõistluse nime kandval jõuproovil lapsed täpselt kaks aastat tagasi, novembris 2019 aastal.

Võistlus sai alguse 2017. aastal Lihulas. Edasi on võistlus toimunud mööda Lõuna-Läänemaad. Hüppevõistlust on peetud Virtsu kooli spordihoones ja isegi Kõmsi rahvamajas. Viimati toimus võistlus kaks aastat tagasi Lihula gümnaasiumi aulas. Sellel ajal ehitati uut spordihoonet ja kooliaulas hüppamine ajas kenasti asja ära. Eelmisel aastal jäi aga võistlus meid ümbritseva keerulise aja tõttu pidamata.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vaatleja
2 aastat tagasi

Siin võid kirjutada mida iganes, näiteks käin iga päev tööl. Püstitan muudkui uusi, paremaid tulemusi. Olen tegija, tänan tähelepanu eest.

Aivo Männik
2 aastat tagasi

Vahva on see laste sportimisvõimaluste nimekiri. Kaks nädalat tagasi tuli (Johanna Tšekenjuk) sumomaadluse absoluutkaalus võitjaks ja nüüd siis esikoht kõrgushüppes. Aga vanaisa on igatahes uhke.

Mati Põdra
2 aastat tagasi
Reply to  Aivo Männik

Tõesti vahva, peaks ka hakkama igal nädal tegema ülevaateid sportlikest saavutustest. Mul sai täna Johannes metsasarvel puhtalt kätte väikese oktaavi e ja 1.oktaavi b, Anett suutis klarnetil ära puhuda clarino registri kuni c3, Robin õppis basskitarril selgeks positsioonivahetuse ja Tormi suutis trummikomplektil komistamata minna üle ühetakti bossanovalt off-beatile. Neid oleks rohkemgi olnud, aga Kretlin oli pärast pikendatud koolipäeva nii väsinud, et ei suutnud tundi tulla.