Juhtkiri: volikogud alustavad täistuuridel

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Teisipäeval, kui riigikohus oli valimiskaebuste kohta viimased otsused teinud, said ka omavalitsuste valimiskomisjonid valimistulemused kinnitada ning välja kuulutada uue volikogu esimese istungi toimumiskoha ja -aja. Esimesena andis siinkandis valimistulemuste kinnitamisest teada Lääne-Nigula vald ja teised tulid riburada järele. Ligi kuu aega kestnud vaikelu, mille tingis valimiskaebuste vaagimine riigikohtus, on sellega lõppenud ja valitud saavad hakata tööd tegema.

Volikokku pääsenud nimekirjadel on valimistest kulunud nädalate jooksul olnud piisavalt aega settimiseks, võimuteekonna marsruudi täpsustamiseks ja koalitsioonileppe punktide üle vaidlemiseks.

Haapsalu juhtimist pole pikaks veninud ootamispaus suuremat seganud, sest siin jätkab koalitsioonina vana tandem ja ilmselt ka senised linnajuhid. Vähemalt on Urmas Sukles kinnitanud, et tema jääb linnapeaks ja samaks jäävad ka tema nimekirja aselinnapead. Keskerakond pole oma aselinnapeakandidaate küll välja käinud. Suklese sõnadele annab kaalu ülekaalukas valimisvõit.

Ka Vormsis on võitjatel absoluutne enamus, võimupirukat poleks neil vaja kellegagi jagada. Esimesel istungil saab vaielda vaid selle üle, kas anda vastasrinnale näiteks volikogu aseesimehe koht. Edasi tuleb otsustada, kas vallavanem leida enda seast või otsida teda konkursiga.

Lääne-Nigulas moodustas kunagine vallavanem Mikk Lõhmus ülekaaluka koalitsiooni, kes lubab mitmele poole raha jagada. Et oma suuri eesmärke täita, ei lasta vastasrinda isegi komisjone juhtima. Vaid revisjonikomisjoni esimehe koha saab opositsioon.

Lääneranna vallas on võitjatel nii suur ülekaal, et Isamaa punti võtmine ja ülekaalule veel ühe hääle lisamine tundub arusaamatuna. Kuid kas vallas saabub pärast aasta jagu võimupöördeid töörahu, seda näitab aeg.

Igal juhul ootab nüüd volikogusid ees suur töö, et ratas järgmiseks neljaks aastaks veerema lükata.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
see
2 aastat tagasi

suur töö on omadele igasugu toiduahelate loomine ja istumistasude maksmine, neljaks aastaks elatise kindlustamine