Rait Maruste: nagu külakakluse keskele oleks sattunud

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 21

Endine inimõiguste kohtunik Rait Maruste peab Varbla rannakülas hobuseid ja Kihnu maalambaid. Urmas Lauri foto

Kümmekonna aasta eest Varbla rannakülla kolinud kunagine riigikohtu esimees ja Euroopa inimõiguste kohtunik Rait Maruste võtab neli aastat Lääneranna vallavolikogus kokku kahe sõnaga: huvitav, aga vaevarikas.

Telefonitsi intervjuud kokku leppides Maruste nii poliitkorrektne ei ole. „Ma võin rääkida küll,” ütleb ta, mõtleb ivake aega ja lisab puhtsüdamlikult, hääles pisuke üllatus: „Nagu külakakluse keskele oleks sattunud.”

26. oktoobril kihutab Mereäärse küla viimase maja nurga tagant välja varjupaigast päästetud Killa, koletu suur ja soliidses eas, aga kutsika loomuga koer. Õuel ootavad ära vedamist sügistormis murdunud vana saarepuu jupid. Killa vänderdab rõõmust ja ähvardab tulijad jalust paisata. Uksele ilmunud peremees kutsub looma ära ja juhatab külalised kööki. Akna taga on meri ja silmapiir, seestpoolt puurib meid sülearvuti pime silm.

Rait Maruste, neli aastat tagasi pääsesite oma valimisliidu esinumbrina Lääneranna vallavolikokku ja juhtisite üle kolme aasta seal seitsmeliikmelist opositsiooni. Pärast võimupööret olite 2020 detsembrist 2021 oktoobrini volikogu esimees. Kohalikel valimistel 2021 te põrusite – saite 39 häält ja volikogusse ei pääsenud. Kus te valimispäeva õhtul olite?

Olin kodus, siinsamas. Kuskil valimispeol ma ei ol

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
28 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kesk-Konn
2 aastat tagasi

Aga milleks meile Greta Thunbergid, kui meil juba on nii jõulised ja tegusad, rahvusvaheliselt tunnustatud nais-keskkonnavisionäärid nagu Kaja Lotman ja Nele Sõber, kes võivad jõedki teistpidi voolama panna ja härra Maruste kiidetud imeilusa ranniku veel mitu korda imelisemaks ja ilusamaks kujundada? Ots on juba kenasti lahti tehtud ja kohe, kui raha juurde saab, jätkub keskkonnaloome Läänerannas kindlasti samas vaimus. Õnneks on mõlemad ülalnimetatud visionäärid ka valmised võitnud seltskonnaga tihedalt seotud ja väidetavalt juba tegelevad ka lastele loodushariduse jagamisega…

kakluse pealtvaataja
2 aastat tagasi

,,2021 aasta valimised võitnud Lääneranna valimisliidu volikogu esimehe kandidaat on Armand Reinmaa on kohtu all. Kõige ehtsamal viisil on kohtu all ja süüdistused on päris tõsised,,
Endise kohtuniku sõnades ei maksa kahelda . Kriminaal süüdistus esitatakse faktide põhjal , see ei ole mingi usu küsimus.
Päris selge, et kaklus jätkub , isamaa esindaja ei saa üldse aru kuhu ta sattunud on.

Isamaaline
2 aastat tagasi

Miks see isamaa esindaja ei peaks teadma,mis ta teeb ja kus on? Vaevalt seal nii saamatud tüübid on.

läänerandlane
2 aastat tagasi
Reply to  Isamaaline

Jah kindlasti teavad, nn omakandi mehed kõik:) ja mida Isamaalane volikogus üksi teeks…ega siis ometi EKRE-ga või nn Maruste VL ühte…

Mati Põdra
2 aastat tagasi

EKRE, Kesk ja Tegusad Kogukonnad ütlesid vähemalt otse välja, et ühegi kooli kallale ei minda. Küll ei välistanud nad olemasolevatele koolidele uue sisu andmist. Mille järgi oleks päris mitmel puhul juba karjuv hädavajadus, seda erinevatel põhjustel.

Laps
2 aastat tagasi
Reply to  Mati Põdra

Mati Põdra, koolivõrgu arendamine on pikaks veniv teema, aga tuleks mingit otsa pidi kätte võtta. “Kallale minek” ja “Vaja” loosungid on nii tühjad. Kas on arutatud, mida tähendaks haridusele 7-9 klasside õpilaste ühte põhikooli kokku vedamine, minu arvates see vaesustaks haridust, võtaks ära erinevuse (valiku) võimalused, ilmselt osa õpilasi jäävad vähemalt kaheks, kui mitte kolmeks aastaks “sobituma”. Väiksed põhikoolid on rikkus. Mõtlemisel peab ruumi ehk variante olema, mõtlemine ei ole hüsteeriline tegevus, nii võib mõelda, et üks põhikool võiks muutuda ehk kogukonna algkooliks või üldse kaduda… ja üks algkool. Selline muutus võib näha kosmeetiline, mõne arvates väiksuses lausa tarbetu, aga… Loe rohkem »

Ega vist...
2 aastat tagasi

…paljud valijad endale täit aru anna, kellele nad oma elu-olu üle otsustamise usaldanud on; ka võib oletada, et kõik valitudki endale hasartses valimisvõitluses kätte võidetud vastutuse suurust adekvaatselt teadvustada ei oska, ja… mõisa köis…

V.Ossipov
2 aastat tagasi

Põhjused on selles, et see kunstlikult kokku klopsitud moodustis ei ole õige vald. Õige vald peaks olema Lihula ja Läänemaa koosseisus. Aga praegu andke aga oma kaklusele hagu!

Mati Põdra
2 aastat tagasi
Reply to  V.Ossipov

Kunstlikult või mittekunstlikult, selles pole praegu küsimus. Aga katsun vastata enda vaatenurgast. Praegune Lääneranna vald on juba neli aastat neli korda suurem kui omaaegne Lihula vald. Aga 100% valla maksumaksjate raha peal elavad huvikoolid asuvad ikka samamoodi Lihulas. Kunagi olid Varbla, Hanila ja Koonga lapsed teise valla omad. Kui mõni sealne laps tahtis käia muusikakoolis või kuskil trennis, siis ise vaatas (või õigemini vanemad vaatasid), kuidas kohale ja tagasi koju sai. Pluss see, et teised kohalikud omavalitsused plekkisid Lihula vallale sellise lapse eest õppekoha kulud kinni. Praeguse valla territoorium on neli korda suurem ja kõik lapsed “meie”. Peaksid nagu vallakeskuse… Loe rohkem »

Härra...
2 aastat tagasi
Reply to  Mati Põdra

…Põdra, tuleb ju ometigi aru saada, et kandideerisite valmistel koos Refomikatega, kes on ääremaastumise, kärbete ja haldusreformi pea-arhitekt riigis. Siin ei ole mõtet hädaldada, kisa tuleb tõsta oma sõprade seas, sest tegelete sümptomitega, mitte põhjustega. Igasuguse huvihariduse võti ei ole mitte iidsete kunstide, nagu pillimängu, maadluse ja muu sellise, agoonia pikendamine ja punnitamine selles liinis, vaid tuleks leppida sellega, et noored on ammu kolinud digitaalsesse maailma ära, kus ka nende huviharidust suunata tuleks, saaks ja võiks.(Isegi pillimängu õppe saaks osaliselt viia digitaalsesse keskkonda.) Lääneranna vallas puudub igasugune tulevikku suunatud huviharidus. Ilmselt saavutataks oluliselt parema hõivatuse, kui õpetataks vähe tänapäevasemaid kunste… Loe rohkem »

Mati Põdra
2 aastat tagasi
Reply to  Härra...

Põdra ei kandideerinud “koos reformikatega”. Parteiinimesi oli meie valimisliidus ainult kaks – Maruste Refist ja Hirvela sotsidest, ülejäänud (kaasa arvatud mina) olid täiesti parteitud. Seda vast kõigepealt. Nüüd mis puutub sellesse süüdistusse, et pedagoogid on stagneerunud ja professionaalkretinistliku maailmavaatega, siis vähemalt isiklikult ma tollest arvamusest küll distantseerun. ON moodsaid mõtteid, ON nii aegadetaguseid kui ka täiesti värskeid kogemusi laiast maailmast, on kõik muu. Aga kui üritad midagigi kaasaegsemaks muuta, karjutakse organiseeritult maha. See oli ka minu ainus põhjus kandideerimiseks. Lootus, et võimu juurde pääsedes hoolitakse mitte ainult sõnades, vaid ka tegudes kogu Lääneranna lastest, mitte ei keskenduta ainult Lihulale. Palun… Loe rohkem »

Mati Põdra
2 aastat tagasi
Reply to  Härra...

Üks mõte jäi kiiruga kirjutamata. Kui asi puutub lastesse, ei peaks see tegelikult olema ühegi erakonna või valimisliidu eraasi, ja hiljem äravalitute jaoks koalitsiooni või opositsiooni teema.

Kahjuks seekord oli nii, et valimisprogrammides oldi huvihariduse teemadel kohutavalt sõnakehvad. Kas teema ongi marginaalne, kõik asjapulgad paksult rahul sellega, mis ja kuidas toimub, või ei osata sellel teemal midagi tarka kosta, jäägu juba lugeja otsustada.

Laps
2 aastat tagasi
Reply to  Härra...

Haridusküsimused on kahtlemata huvitav teema, ja vajaks läbimõtlemist. H Ä R R A . . . (kes võib vabalt osutuda 33 aastaseks naissoo esindajaks) loogika teeb vigu. “/…/ tegelete sümptomitega, mitte põhjustega.” Sümtomite jälgimine viib põhjuste juurde, on selline võimalus. “Lääneranna vallas puudub igasugune tulevikku suunatud huviharidus.” Kus on piir olemasoleva ja tulevikku suunatud huvihariduse vahel, palun näiteid (tegelikult vastust ei oota)? “Stagneerunud pedagoogid üritavad kivist vett välja pigistada.” Kas stagneerunud pedagoogid on kunagi lootust andnud? “Samas, vald on veel vaimuvaesem.” Tõesti? Ma ei ole Lääneranna vallaga seotud haridusküsimuste visioone kohanud, ikka räägitakse kokkukukkunud seinast (kujund) ja staadionikattest. Puuduste tõdemine… Loe rohkem »

Härra...
2 aastat tagasi
Reply to  Laps

…on härra ja ei ole 33 aastana naissoo esindaja. Sellele küsimusele vist ikka ootasite vastust? Minul on oma töö, millega ma saan kenasti hakkama. Kedagi õpetama ma ei lähe, aga juhin tähelepanu asjaoludele. Lahendusi peavad pakkuma välja need, kes on selleks vallaelanike poolt palgatud, kui nad seda ei suuda, tuleb palgata uued inimesed. Stagneerunud see maanurk on, selles ei kahtle keegi, isegi kui ainult Nuustakul käinud oled. Pole ka ime, kui valla “arengut” on pea terve iseseisvusaja juhatanud üks mees. Väga rumal on keerata see suvalise vallaelaniku vastu, eeldades, et tegemist on kellegi 33-aastase naiskodanikuga. Valla hariduselu nõrkus ei ole… Loe rohkem »

Laps
2 aastat tagasi
Reply to  Härra...

H Ä R R A L E . . . Funktsionaalse lugemisoskusega inimest ei tohiks ükski 33 aastane naissoo esindaja häirida. Proovige veelkord. Aitan: VÕIB VABALT OSUTUDA… . Möönan, see näide sai sellegipoolest rabe.

Maanurga stagnatsiooni üks, võibolla ka peamine põhjus on MOONAKA MENTALITEET, mida ka teie kirjutisest loen: “Minul on oma töö /…/ kes… pagatud /…/.”

Mina siiski naiivselt loodan, et le.ee pole mitte ainult inimestele(“pro bono publico”) pelgalt kirumise ja loosungite kirjutamise koht.

Härra...
2 aastat tagasi
Reply to  Laps

…Lapsele.

Eeldus teatavasti on konflikti alus.

Samamoodi on seda moonkaka mentaliteetide jm. omaduste eelduslike külge kleepimistega.

Ei kujuta ette mida te oma provokatiivsete väljaütlemistega saavutada üritate, kuid päris kindel on see, et ma ei allu neile ja mingisuguseid visioone ma siin looma ei hakka.

Mul ja paljudel teistel on kogemus, et Lihula ja Lääneranna elektokraat ning ametnikkond on igasuguste ideede ja visioonide suhtes täieliku karjaimmuunsuse saavutanud. Kahjuks puuduvad andmed, kas vaktsineerimise või millegi läbipõdemise tulemusena.

Lähtudes teie võimest luua konflike, sobiksite ilmselgelt suurepäraselt valla juhtorganitesse või allasutustesse.

Laps
2 aastat tagasi
Reply to  Härra...

H Ä R R A L E . . . Teist on väga raske aru saada, sest kasutate kirjutamisel pahatihti arulagedaid lauseid, mõtteta lauseid. Nagu on olemas funktsionaalne lugemisoskus, nii on olemas ka funktsionaalne kirjutamisoskus. Mõlemat saab arendada lugedes ja matemaatikat õppides ja filosoofiaga tutvudes. Loetelu järjekord pole juhuslik. Mina ei eelda /”eelduslike külge kleepimistega”/, teen oma järeldused teie teksti põhjal ja ei jätnud näited toomata. Kurioosne on, et te ise oma (vähest) teksti ei mõista. Te ajate segamini kriitika ja provokatsiooni, seetõttu satutegi konflikti. PS: te teete EELDUSE: “… vaktsineerimise või millegi läbipõdemise tulemusena.” Selles on teil õigus: vallavalitsuses… Loe rohkem »

Härra...
2 aastat tagasi
Reply to  Laps

…Mis järeldused te siis tegite? Et ma olen 33 aastane naissoo esindaja? Et ma ma olen moonaka mentaliteediga? Viimases postituses lisandusid järeldused selle kohta, et ma ei ole eriti lugenud, matemaatikat ei tea ja filosoofia on täiesti tume maa, ning et lisaks puudustele funktsionaalses lugemisoskuses on ka kirjutamisega kehvasti. Ootamatult palju tähelepanu nii rumalale ja saamatule inimesele. Tuleb vist tänada! Ilmselt ainult teie näete sellel diskussioonil siin mingisugust mõtet. Kui te ei saa aru, mis vahe on tulevikku suunatud huviharidusel ja minevikuharidusel, siis on keeruline kuskilt isegi alustada. Kuna kirjutasite te oma esimese postituse adresseerides selle kellelegi 33 aastasele naissoost… Loe rohkem »

Laps
2 aastat tagasi
Reply to  Härra...

H Ä R R A L E . . . Te tekitate nalja ja õudu! Kas olete siiski juhuslikult 33 aastane naine? Veelkord, mina ei ole teid 33 aastaseks naissoo esindajaks pidanud.

PS: kui teie kommentaari alla VASTA kasti kirjutatakse, siis ei makasa teil sellesse suhtuda egotsenrisliselt. Kasutage üldistamist ehk hõlmavamat maailmapilti.

Te...
2 aastat tagasi
Reply to  Laps

…tekitate ainult õudu, mitte küll täiskasvanule vaid lapsele.

Laps
2 aastat tagasi
Reply to  Härra...

H Ä R R A L E . . . süntaksi diferentseeritusest… kas teete vahet?

Muidugi mõistan, et see ei sobi kokku laimufabritseerijate alatu plaaniga. Kuigi paistab, et ka lapsevanemal endal on tähelepanu puudus…

See aga, mis mõju avaldas haldusreform valdadele ja kas tegemist oli õige või vale teoga, jätan arutamiseks poliitikutele ja majandusteadlastele.

Kui te ei saa aru, mis vahe on tulevikku suunatud huviharidusel ja minevikuharidusel, siis on keeruline kuskilt isegi alustada.

Veel Üks Laps
2 aastat tagasi
Reply to  Härra...

Kas võib olla, et vaimuvaesuse juured polegi huvihariduse korraldamise küsimustes, vaid hoopis selle (ja iseenesest palju lihtsama) koha peal, kus vallajuhid mätsivad aasta õpetaja aunimetusega kinni lasteaiaõpetaja vägivallatsemise ja laste vanemate kaebused, ning kohalik kogukond, kaasa arvatud väärkoheldud laste emad, seda kõike teavad ja vaikides pealt vaatavad? Mida laps nii õpib, kust vaimurikkust juurde saab?

läänerandlane
2 aastat tagasi
Reply to  V.Ossipov

Jah täideti riigi poolt seadusega etteantud nn 5000 elaniku normi…ja kena suur maatükk kaardilt vaadata 🙂

Sokk
2 aastat tagasi

Kumb see inimene on? 😍

Hobulausuja
2 aastat tagasi

Hea, et hobusepilte näha sai. Hobusepiltide näitamine on väga hea printsiip. Karta on, et Baden-Badenis nii häid hobusepilte teha ei annaks ; )

Tom
2 aastat tagasi

Pole siin mingeid viinamarju, täiesti õige jutt!

viloloog, kui poliitkorrektselt
2 aastat tagasi

Hapud viinamarjad!

Mati Põdra
2 aastat tagasi

Pole siin mingeid hapusid viinamarju. Kirjutatakse küll juba neli aastat Lääneranna, aga hääldatakse ikka Lihula.