Kohus mõistis Lihula lasteaiaõpetaja tingimisi vangi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lihula lasteaed. Foto: Urmas Lauri
Lihula lasteaed. Foto: Urmas Lauri

Pärnu maakohus mõistis laste kallal vägivallatsemises süüdistatud Lihula lasteaiaõpetajale Kaie Raudkivile kokkuleppemenetluses tingimisi poole aasta pikkuse vanglakaristuse.

30. märtsil kirjutas Lääne Elu, et lapsevanemad süüdistavad Lihula lasteaia õpetajat vägivallatsemises. Lääneranna vallavalitsusele oli esitatud kümmekond kaebust selle kohta, et õpetaja on lapsi väärkohelnud. Selleks ajaks oli lasteaed töösuhte väidetavalt lapsi väärkohelnud õpetajaga juba peatanud ja asja hakkas uurima politsei.

Kui algatati kriminaaluurimine, vallandati Raudkivi lasteaiaõpetaja ametist. Tema asemel töötab nüüd konkursiga tööle võetud uus õpetaja.

Vähemalt nelja lapse kehalise väärkohtlemise kirjeldus on välja toodud kriminaalmenetluse käigus koostatud süüdistuses. Raudkivi nõustus kohtuistungil kokkuleppemenetluses prokuröri küsitud karistusega. Pärnu maakohus mõistis 29. septembril Raudkivile kuue kuu pikkuse tingimisi vanglakaristuse: kui ta ei pane aasta jooksul toime uut tahtlikku kuritegu, siis seda täitmisele ei pöörata. Peale selle tuleb Raudkivil kanda riigi tuludesse sundraha ja määratud kaitsja tasu kokku veidi üle 1100 euro.

Süüdistusest selgub, et kolmes episoodis ei suudetud uurimise käigus täpset toimumisaega tuvastada. Ühel 2019. aasta jaanuaripäeval sikutas Raudkivi üht mudilast käest, raputas ja tõukas teda. 2020. aastal, millalgi märtsist maini, lõi õpetaja üht last rusikaga õla piirkonda. Läinud aasta lõpus või selle alguses lõi õpetaja ühele lapsele labakäega parema silma piirkonda. Ainult ühes episoodis on täpselt tuvastatud selle toimumisaeg: tänavu 12. märtsil lõi Raudkivi ühele lasteaialapsele labakäega vastu pead.

Lihula lasteaia direktor Anne Ööpik ütles Lääne Elule, et lasteaia juhina vastutab temagi juhtunu eest. Selle üle, kas ta peab seetõttu ametist loobuma, peab Ööpiku sõnul otsustama vallavalitsus.

„Praeguse vallavanemaga [Andres Hirvela – toim.] oleme vestelnud, et vaatame…,” ütles Ööpik. „Kui loobumine midagi paremaks teeb, ei saa ma vastu olla. Minu ametikohal tuleb kõige eest vastutada, aga on asju, mis ei ole toimunud minu teadmisel. Olen seal rühmas viibinud ega saa öelda, et olen seal märganud laste väärkohtlemist,” rääkis Öpik.

Mullu nimetati Kaie Raudkivi Pärnumaa aasta lasteaiaõpetajaks. Pärnumaa omavalitsuste liit (POL) võib selle tiitli temalt aga ära võtta. „POLi hariduskomisjon vaatab selle ettepaneku üle ja teeb oma otsuse. Minu isikliku arvamuse kohaselt oleks tiitli äravõtmine kõnealuse juhtumi puhul põhjendatud,” lausus omavalitsusliidu juht Lauri Luur Pärnu Postimehele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Erapooletu
2 aastat tagasi

Ülereageeriv lapsevanem, kes ei suuda oma lapse käitumise suhtes olla objektiivne, näitab oma võimu, mis varem või hiljem pöörab ta enese vastu – tundub nii!

Liisa
2 aastat tagasi

Mitte kellegi pole õigust lastele liiga teha!! Kuidas sellised inimesed saavad töödata lastega!?!

Valve.......
2 aastat tagasi

Tänapäeval on vanematel ja lastel sellised õigused. 20 aastat tagasi olid mõistlikumad vanemad ja lapsed rahulikud ja sõbralikud.

tsiises
2 aastat tagasi

millised rõvedad süüdistused, varsti lähed kinni , kui last kurja pilguga vaatad