Inimesed, kes ei saa maski kanda, peavad seda arsti otsusega tõendama

Lääne Elu

info@le.ee

Haapsalu piirkonnapolitseinik Vello Vichterpal möödunud aastal Haapsalu Maxima külastajate maskikandmist kontrollimas. Foto: Arvo Tarmula
Haapsalu politseinikud maskikandmist kontrollimas. Foto: Arvo Tarmula

Valitsus kiitis heaks kaks korraldust, millega sätestatakse teisipäevased põhimõttelised otsused koroonaviiruse leviku tõkestamise kohta.

Esiteks kiitis valitsus heaks korralduse, mis lubab alates esmaspäevast kontrollitud tegevustes osaleda üksnes vaktsineeritud või COVID-19 läbipõdenud täiskasvanuid. Vaktsineerimata inimeste ligipääsu kontrollitavatele üritustele ja tegevustele piiratakse, kuna neil on väga kõrge nakatumise risk ja olles nakatunud, levitavad nad viirust rohkem kui immuunkaitsega inimesed, samuti on neil suur oht põdeda haigust rängemalt ja sattuda haiglasse. Seejuures on koormus haiglatele praegu juba kriitilises seisus.

Muudatus hõlmab täiskasvanute sportimist, treenimist, noorsootööd, huvitegevust ja -haridust, täiendkoolitust ja täiendõpet. Täienduskoolitusele ja sellega seotud eksamitele kehtestatakse erand, mille järgi tohib alustatud koolitused, mis on vajalikud kvalifikatsiooni omandamist tõendava tähtajalise tunnistuse saamiseks, lõpetada. Erand on vajalik, kuna teatud juhtudel on töötamise eelduseks vastava kvalifikatsiooni tõendava tähtajalise tunnistuse olemasolu.

Inimesed, kes pole vaktsineeritud ega haigust läbi põdenud, ei tohi edaspidi osaleda ka spordivõistlustel ning spordi- ja liikumisüritustel, minna avalikesse saunadesse, spaadesse, basseinidesse, veekeskustesse ja ujulatesse, konverentsidele, teatrisse, kontsertidele ja kinno, võtta osa meelelahutusteenustest, käia muuseumites ja näitustel või veeta toitlustusasutustes kohapeal aega. Samuti ei pääse nad avalikele koosolekutele, mis toimuvad siseruumides või õues piiratud alal.

Töösuhetes jääb tööl käimise nõuete aluseks jätkuvalt tööandja riskianalüüs.

Sama korraldusega muudetakse rangemaks maskikandmise kohustust. Kaubanduses ja teeninduses peavad maskikandmise kohustuse täitmist hakkama jälgima ka teenusepakkujad ja kauplejad, kelle müügi- või teenindusalal inimene viibib. Ilma maskita inimesi müügi- või teenindusaladele lubada ei tohi. Viiruse leviku tõkestamiseks tuleb nendes ruumides tagada inimeste hajutatus.

Edaspidi on nõutud kaitsemaski kandmine, mida ei saa enam asendada suu ja nina katmisega salli, krae või muuga. Domineerivaks muutunud koroonaviiruse delta tüvi on oluliselt nakkavam kui pandeemia algul levinud viiruse tüved ning suu ja nina katmine millegi muu kui kaitsemaskiga ei aita nakatumist vältida. Rangelt soovituslik on kasutada meditsiinilisi või nendega võrdsustatud maske, kuna nende kasutamine tõkestab koroonaviiruse delta tüve õhu kaudu edasikandumist väga tõhusalt. Inimesed, kes ei saa maski kanda tervislikel põhjustel, peavad seda arsti vastava otsusega tõendama.

Koroonaviiruse väga kõrge leviku juures on kaitsemaski kandmine rangelt soovituslik nii vaktsineeritud kui haiguse läbipõdenud inimestele kui ka lastele alates 12. eluaastast ka kontrollitud üritustel, näiteks teatris, kinos, kontserdil.

Uued kontrollmeetmed kehtivad vähemalt 10. jaanuarini 2022.

Teiseks kiitis valitsus heaks eneseisolatsiooni ja testimise korra muudatuse koolides ja huvihariduses, et paremini katkestada nendes keskkondades levivaid koroonaviiruse nakkusahelaid õpilaste hulgas.

Uuendatud kord puudutab kõiki üldharidus- või kutsekooli õpilasi, kes pole vaktsineeritud ega COVID-19 läbi põdenud. Kord näeb ette, et koolis või huvihariduses aset leidnud lähikontakti korral tuleb kohe pärast sellest teadasaamist jääda koju ja teha mitte varem kui kontaktist möödumise 4. päeval koroonaviiruse PCR test. PCR test tuleb teha avalikes testimiskohtades. Kui testi tulemus on negatiivne, võib õpilane jätkata nii kooliskäimist kui huviringides osalemist. Muud tegevused, kus kontrollitakse COVID-tõendit, nagu kinos, teatris, kontserdil, muuseumis, spa-s, kohvikus käimine, on 10 päeva pärast lähikontakti keelatud. COVID-19 sümptomite ilmnemisel tuleb õpilasel jääda kohe koju.

Korraldus jõustub pärast koolivaheaega, alates esmaspäevast, 1. novembrist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Eesmärk saavutatud
2 aastat tagasi

ja ühiskond lõhestatud. Polegi mingit jama vaja enam korraldada, inimesed konkreetselt kaheks jagatud, kumbki osapool valmis teisele kõrri kargama. Hea rahulik, siis jagelevad omavahel, saab kõrgemal pool vaikselt, ima suurema kärata vajalike toiminguid teha. Hea plaan, tubli teostus – kiidan idee autorit.

Möku (ekrest vist)
2 aastat tagasi

Lp miilits võiks pätte püüda ja jätta inimesed rahule! Tahate ikka selgeks teha, et terved inimesed on halvemad kui haigeks süstitud!!

Hellat
2 aastat tagasi

Ise täiesti terve!?

Jenkem
2 aastat tagasi

Mis jutt see nüüd on et vaktsineerimata inimene on suurem gripi kandja kui vaktsineeritud inimene, kellele on sisse süstitud immuunsust vähendavat seerumit…

Päris Arst
2 aastat tagasi
Reply to  Jenkem

Tõestatud, et viirust levitavad süstitud, kes käivad süüdimatult välismaal ning levitavad batsille! Südametud mõrvarid!!

Hellat
2 aastat tagasi
Reply to  Päris Arst

Selle jutu järgi ma peaksin praegu vähemalt kümme korda surnud olema, sest olen vaktsineeritud!?

To päris arsr
2 aastat tagasi
Reply to  Päris Arst

Mõrvar oled sa ise, mitte päris arst!

Hellat
2 aastat tagasi
Reply to  Jenkem

On küll suurem kandja.

Majaomanik
2 aastat tagasi
Reply to  Jenkem

Vaktsineeritakse ikka,et ennetada grippi nakatumist.Üle kuuekümne viiestel lausa tasuta.

buratiino
2 aastat tagasi

just minu juhtum