Koalitsioon plaanib energiahindade kompenseerimist

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Reformierakond ja Keskerakond peavad läbirääkimisi leppimaks kokku, mil moel ja kellele kompenseerida energiahindade tõusu. Teisipäeva õhtul toimunud kohtumisel kokkuleppele ei jõutud ja kõnelusi jätkatakse kolmapäeva pärastlõunal, kirjutab ERR.

„Siin peab pingutama, sellepärast et hinnatõus on ikkagi ränk inimestele,” ütles Keskerakonna esimees Jüri Ratas.

Ratase sõnul on plaan teha elektri ja teiste energiakandjate hindu lühiajaliselt ja kiiresti odavamaks nendele inimestele, kes seda kõige rohkem vajavad.

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Mart Võrklaeva sõnul proovitakse leida kokkulepet energiahindade kasvu leevendamiseks, nii et see oleks sihitud, aga ka riigile jõukohane.

Võimalikke otsuseid võib oodata kella nelja paiku.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu Toomas
2 aastat tagasi

Selleasemel,et alandada mingiks perjoodiks käibemaksu mis aitaks vältida üldist hinnatõusu me kompenseerime ?
Kas olete ikka mõistuse juures või sööte Ansipi seeni ?

viloloog
2 aastat tagasi

Tuumajaam on vaja ehitada!

Vilets
2 aastat tagasi

“valitsus”

Küsimus
2 aastat tagasi

Millal ma ebakompetentse valitsuse kompensatsiooni saan?

Just
2 aastat tagasi

Nii täpselt ongi järjekordselt nagu Helme ütles. Tegu on sotsialismiga. Algul teeme inimese vaeseks, siis hakkame toetusi jagama. Vahepeal tundus, et suur sõbralike rahvaste liit on läbi saanud, aga see oli vaid uni

Arvo
2 aastat tagasi

See “valitsus” ei saa sedagi aru, kes haige, kes terve! Majandus – ja regioanaalpoliitika puudub täiesti!! Maha saamatud!!!

Ats
2 aastat tagasi

Mide kompenseerida ei tule mõnedele inimestele,vaid hind tuleb alla viia.

Imelik
2 aastat tagasi
Reply to  Ats

See valisus ei jaga paraku majanduse ja ühiskonna seoseid…., eriti üks neist, on ju lihtsalt “käpik”

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Ats

Kas juba meelest läinud, kuidas riik (NSVL) kõik hinnad määras ja kuhu me sedasi jõudsime?

Tohhohh tillae
2 aastat tagasi

Oeh jälle ta ajate kõik segi ja panete ühte patta. Keegi ei räägi sulle siin leiva hinnast vaid energia! Kaks väga erinevat teemat. Ei pea NSVliit olema, et riik oma energia hinna mõistliku suudab tagada. See on igal pool kap riikides ka nii, millest aru ei saa jälle?

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Tohhohh tillae

Kap riikides määrab elektri hinna turg, mitte riik.
Eesti kuulub Nord Pool Spot elektrituru kauplemispiirkonda, mis hõlmab ka Norrat, Rootsit, Soomet, Taanit, Lätit ja Leedut.
Lisaks muule on hinna kujunemisel oluline ka ülekandevõimsus. Nt Rootsis võib hind eri piirkondades erineda kordades.

tomcat
2 aastat tagasi

Eks sa võiksid ka mõista, et kütuse hind posti otsas või elektri hind börsil pole vabal turul kujunenud hind. Need on tugevat administratiivset komponenti sisaldavad hinnad ja nende nö turg rohkem näitemäng kui reaalne turg.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  tomcat

Niisamuti võiksid mõista, et “administratiivse komponendi” mõju on minimaalne või puudub üldse, sest vastasel juhul oleksid meil ja pooles Euroopas energia hinnad madalamad.

tomcat
2 aastat tagasi

Elektri omahind on Narva põlevkivijaamades 18 eur/MWh (ehk 1,8 senti kWh), millele lisandub administratiivse komponendina CO2-kvooditasu 70 eur/MWh. Ehk reaalselt tõuseb elektri omahind u 5x.

Mnjah
2 aastat tagasi

CO2 kvoodi jm osa nt Eesti juhitavas elektritootmises on ca 75-80%. Vist on jah see administratiivne poliitiline turukorraldus minimaalne. Mitte maailm ei ole kummaline, vaid ikka kommentaator:)