10

Kallas: tööandja tohib küsida tõendit terviseohutuse kohta

Avatar

BNS

Kaja Kallas. Foto: Malle-Liisa Raigla
Kaja Kallas. Foto: Malle-Liisa Raigla

Peaminister Kaja Kallas selgitas neljapäeval valitsuse pressibriifil, et tööandjal on õigus tulenevalt töökoha riskianalüüsist küsida töötajatelt tõendit vaktsineerituse kohta.

Kallase sõnul on plaanis muuta bioloogiliste ohutegurite määrust. “Selle taga on see, et alates esmaspäevast kehtivad paljudes kohtades, näiteks meelelahutuskohtades nõuded, et tuleb oma terviseohutust tõendada. See kõik on vajalik selleks, et saaks ühiskonda hoida võimalikult avatuna,” rääkis Kallas.

“Nendes kohtades on ka töötajad ja praegu tööandjal nagu poleks otsest alust ja õigust kontrollida töötajate terviseohutust. Samas on seda tööandjatel vaja teha, kuna viirus levib palju ka töökohtadel,” selgitas Kallas.

Tema sõnul on tööandja kohustus tagada töökeskkonna ohutus ja see toimub läbi riskide hindamise ja nende maandamise kaudu. Selle riskianalüüsi võib tööandja teha ka ise ning analüüs hindab muuhulgas seda, kas töötaja töö iseloomu tõttu on oht nakkuse levikuks suurem, näiteks kui ta puudutab kokku paljude inimestega.

“Seetõttu on tööandjal õigus võtta kasutusele meetmed nakkushaiguse leviku tõkestamiseks. Ja selleks võib ta nõuda ka töötajatelt terviseohutuse tõendamist. Ehk siis nendes kohtades, kus riskianalüüsi järgi on risk nakatuda kõrgem, peab olema tööandajal ülevaade töötajate vaktsineeritusest ja õigus vastavalt sellele tööd korraldada,” rõhutas Kallas.

Juhul, kui töötaja ei ole vaktsineeritud ja ei soovi ka süsti saada, on tööandjal õigus võtta kasutsele meetmed, näiteks nõuda töötajatelt maskikandmist või viia töötaja üle teisele ametikohale, kirjeldas Kallas. “Selle määruse muutmise eesmärk on tagada viiruse leviku tõkestamine,” lisas Kallas.

Tema sõnul ei hakka keegi kedagi lihtsalt niisama vallandama, kuna töötajaid on vähe ja igaüks neist on kullahinnaga.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
ikka
ikka

sama tühisisujutt nagu see nn valge raamat. Mis pidi kallase sõnul varsti ilmuma ja meid aitama….

Jenkem
Jenkem

Kellele see jura kasulik on??? Rääkige asjast nii nagu see päriselt on mitte ärge hirmutage inimesi oma hirmudega!!

see
see

on nii segane jutt…..et kui näiteks õpetaja keeldub vaktsineermast, siis ülemus nõuab maski või määrab abiõpetajaks,koristajaks või keslleks iganes….mingi absurd ju ! Nad ei saa vist isegi aru, mida räägivad……

rätsep õpipoiss
rätsep õpipoiss

kleidi muster on päris ilus tegelikult. Ei tea mis materjalist see on, pildi pealt natuke keeruline aru saada

Eino K.
Eino K.

ma ei mõista, samas meediakanalis ühes teises artiklis oli kirjas, et ka vaktsineeritu võib teisi nakatada. Millist tervisetõendit siis vaja on? Arulage jälle üks lahmimine. Saan aru, et paremat lahendust pole ja kõik muudkui nõuavad vastuseid ka, siis hakataksegi lahmima suvaliselt, et midagi on otsustatud ja tagasi astuma veel ei pea. Ma vaktsineerimata töötaja asemel vaidlustaks koheselt tööanda küsimuse tervisetõendi kohta igal hommikul.

Sotsialism on tagasi, inimene muutetakse loomaks
Sotsialism on tagasi, inimene muutetakse loomaks

Tööandjal on lihtne nüüd kedagi kiusama hakata, küsib iga päev mingit tõendit, kuigi terviseandmed on seaduse järgi privaatsed.

Küsimus
Küsimus

“See kõik on vajalik selleks, et saaks ühiskonda hoida võimalikult avatuna”
Huvitav, kes küll selle ühiskonna kinni pani?

Doktor
Doktor

Kuidas sa krõnks aru ei saa, et mürgitamata terve inimene on ohutu!
Saan aru, et süstitud töötajale peab vähem maksma kuna see on kergelt mõjutatav ning kergelt metsapoole….. 🙂

Kah doktor
Kah doktor

Kulla doktor! Sa mürgitad ennast ise iga jumala päev alkoholi, tubaka, poolfabrikaatide, saastunud linnaõhu ja tigedate mõtetega.

Ümarmaalane
Ümarmaalane

Tobedik! Ma ei ela linnas!
Ja vasja, sa pole doktor, võta rohud ära!!

wpDiscuz