Politsei kuuli läbi surnud mees ründas korrakaitsjaid kaikaga

Lääne Elu

info@le.ee

Politsei. Foto: Arvo Tarmula
Politsei. Foto: Arvo Tarmula

Pühapäeva hilisõhtul kasutas politsei Läänemaal politseiametnikke rünnanud mehe peatamiseks tulirelva, mille tõttu 28aastane mees sai raskelt viga ning suri kohapeal saadud vigastustesse.

Eile õhtul kella 22 ajal sai häirekeskus väljakutse Haeskas eramaja juurde, kus veetis koos aega esialgsel hinnangul umbes kümneliikmeline seltskond. Teataja sõnul oli seltskonnast üks purjus mees võtnud auto ja sõitnud sellega kraavi. Esialgsetel andmetel hakkas mees pärast seda ülejäänud seltskonnas olnutega tüli norima ning läks osadele inimestele kallale.

Sündmusele reageeris politseipatrull, kelle kohale jõudes muutus mees ka politseinike suhtes agressiivseks – ei allunud politseinike korraldustele ja praegustel andmetel ründas neid käes olnud kaikaga.

Esialgsetel andmetel tegi üks politseiametnikest eramaja hoovis mehe peatamiseks oma teenistusrelvast hoiatuslasu, kuid mees sellele ei reageerinud ning jätkas politseinike ründamist. Konflikti käigus liikus ründaja koos politseinikega eramaja hoovist mitukümmend meetrit eemale maja kõrval olnud teele.

Ühel hetkel sai üks politseinikest ründaja käes olnud kaikaga vastu pead, misjärel teine politseiametnik ründaja suhtes teenistusrelva, millest tegi mehe suunas mitu lasku.

28aastane mees sai laskude tagajärjel raskelt viga. Politseinikud andsid talle abi ning elustasid teda kuni kiirabi saabumiseni. Meedikud elustasid meest edasi, kuid paraku ei õnnestunud raskelt viga saanud meest päästa ning ta suri saadud vigastustesse kohapeal.

Üks politseinikest, keda mees ründas, sai viga ja talle anti esmaabi.

Sisekontrollibüroo juhi Priit Pärkna sõnul kasutab politsei ohu kõrvaldamiseks tulirelva alati vaid äärmuslikul juhul. „Otsust kasutada ohtliku olukorra lõpetamiseks tulirelva ei ole kunagi ühelgi politseiametnikul lihtne teha.

Pingelistes olukordades tuleb politseinikel otsus vastu võtta väga lühikese aja jooksul. Tegu on väga traagilise juhtumiga, avaldame sügavat kaastunnet lähedastele ja pakume neile tuge,“ sõnas Pärkna. Juhtunu igakülgseks hindamiseks tehakse turvataktika analüüs.

„Hetkel selgitame juhtunu üksikasju ja oleme alustanud kõigi eile õhtul toimunud sündmuse asjaolude väljaselgitamiseks kriminaalmenetlust. Teenistusrelva kasutamine inimese vastu peab olema igal juhul põhjendatud ning praeguse kriminaalmenetluse käigus ongi meie eesmärk saada selgust eile öösel toimunu kohta ning kontrollida, kas politseiametniku tegevus oli õigustatud,“ selgitas kriminaalmenetlust juhtiv Lääne ringkonnaprokurör Elle Keemann.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
58 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jana
2 aastat tagasi

Ei ,ei ja veelkord ei. Tal polnud ju relva. Seda politseinikud ju teadsid. Siit jàreldus, et teda oleks saanud ka teisiti maha. No pannud talle siis ometi ka kaikaga. Ta oli ju juba ermale ka kòndinud nagu ma aru saan. Ja kuidas te kulla politseinik nùùd edasi suudate elada ? Teate, et sellel noormehel oli kindlasti ka ema….

tulirelv ei olnud õigustatud
2 aastat tagasi

politsei peabki kuuli saama ise kui tuleb tüli norima

Huvitav
2 aastat tagasi

Ise tuleb tüli norima? Olete vist olukorrast valesti aru saanud.

ei ole
2 aastat tagasi
Reply to  Huvitav

politsei kohus on kõrvalt vaadata kuni asi laheneb ilma elusid ohtu seadmata. ja kui keegi vaja jaoskonda võtta siis küsitakse, mitte ei ähvarda püssiga. ei taha kaasa tulla siis seal ongi jutul lõpp

Seda et
2 aastat tagasi

No ja, lisaks tulirelva kasutamisele võiks ametnik mõista või vallata ka muid kunste.

Ehh sind
2 aastat tagasi
Reply to  Seda et

Miski Tayson tuleb sulle vastu, mis see kunst sulle juurde annab siis, võtab su relva ka veel ära. Mõelge natukene, ennem kui soovitate siin kunstiga tegeleda!

ahah
2 aastat tagasi
Reply to  Ehh sind

saad peksa siis saad. on inimene sinust osavam on enda süü kui maha lüüakse. tema ei pea kannatma

Agu
2 aastat tagasi

Ohu hinnang oli arvatavasti väga õige. Siin alles oli ju see Tarras või mis ta nimi oli!? Oli ka ju täis ja marus, tappis mitu inimest ära, siis mingi joodik seal tammes kuskil korteris siin alles kevadel, tappis kolm inimest ära. Üleeelmine aasta kuskil vanakino prallel peksis vigaseks noore mehehakatise üks sõjaväe tegelane, see pääses küll kergelt ja vaikus, sest millegipärast mindi mingi väikse valuraha kokkuleppele. Nalja pole nende äkiliste tegelastega, kunagi ei tea milliseid äkilisi liigutusi teeb ja millal teeb. Ega ma ka kohal polnud, aga siin mõni lahmib, et politsei on mõrvar!? Keegi teine soovitas abiväge kutsuda!? Keeghi… Loe rohkem »

Mati Põdra
2 aastat tagasi

Prügi tulebki ära koristada. Saatke need tublid politseinikud teine kord ka Pärnu bussijaama külalisetendusi andma.

Salliv Eesti
2 aastat tagasi
Reply to  Mati Põdra

”Liberaal” tutvustab oma väärtusi – inimene on prügi ja ta tulebki maha tappa.

Just
2 aastat tagasi
Reply to  Salliv Eesti

Sallivamad tegelikult need kõige suuremad vihkajad ongi ju.

Kohustuslik
2 aastat tagasi

Kurb küll,et keegi pidi surema,aga sellises olukorras teenistusrelva kasutamine on küll õigustatud.Need kes siin politseinikku materdavad võiks veidi mõelda enne kui kommima hakkavad.Loomulikult on hukkunu lähedastel raske aga politseinikul peab olema ka õigus töölt elusana koju minna.Aastaid kestnud pättide nunnutamine on osades tekitanud karistamatuse tunde ja arvatakse et võib kõike teha.

Linnakodanik
2 aastat tagasi

Ja kuidas oleks kui see hullunud, vb narkojoobes kaikaga tüüp jookseb rünnaku sooviga sinu poole – kas tahad, et politsei kaitseks sind vigastuste eest? Või tahad, et tüübi õigused oleks kaitstud, rohkem kui sinu ja politseiniku omad? Et siis oleks siis hetk hakata “rahulikult läbi rääkima” ja “ärge talle valu tehke”? Lisaks on ju normaalne, et politseinik ei pea ise ka vigastusi saama. Politseil peab olema õigus ennast kaitsta ja neil peavad olema õigused kaitsta kodanikke, kes sellele kaitsele loodavad. Pole vaja liiga palju märulifilme vaadata, politseinik pole mingi Rambo, kes suudab kaikaga vehkiva kontrollimatu tüübi valutult maha võtta. Iga… Loe rohkem »

kui
2 aastat tagasi

kõik kaikaga vehkijad maha lasta , on tulemus üpris nutune, nõrganärvilistelt tuleb relvad ära võtta, politseid tuleb kas jooksma õpetada , või hoopis kurjategija relvituks tegemine selgeks õpetada, aga iga pätt kohe maha lasta on ikka häbiväärne tegutsemine

Ei tea
2 aastat tagasi
Reply to  kui

Lõpetage huligaanitsemine, siis pole kellelgi vaja kedagi kaikaga lüüa ja kellelgi pole vaja kaitsma kedagi hakata! Lihtne ju.

pinn
2 aastat tagasi
Reply to  kui

Kui iga kaikaga vehkija maha lasta, muutub õhk puhtamaks, võid kindel olla! Ja pole mõtet ulguda joodikute pärast!

nii
2 aastat tagasi

miks ei lähe kinni teised pidulised? mõrvale kaasosalised

Sipelgas
2 aastat tagasi
Reply to  nii

Lapsi vangi ei panda .

Sass
2 aastat tagasi
Reply to  Sipelgas

Olid ju lapse sünnipäevalised !

Tagasihoidlik
2 aastat tagasi
Reply to  Sass

Lapse sünnipäeval juuakse kakaod, aga mitte ei laamendata.

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  nii

Inimestele tuleb relvad kätte jagada, siis kaob see vaidlus ära, kas politseinik on mõrvar või mitte. Klaaritakse omavahel ära ja asi selge. Aga ei lubata inimestele relva kätte anda, nii et reapolitseiniku ei maksa siin küll süüdistada, otsige üles see, kes lubas politseile tulirelvade kandmise ja näidake selle peale näpuga!

pinn
2 aastat tagasi
Reply to  Agu

Õpi relvaseadust, tee eksam ja osta relv, keegi ei keela kui sa just poolemeelne kaabakas pole!

Ehh sind
2 aastat tagasi
Reply to  pinn

Ei kulla inimene, see ei ole enam nii kerge. Te vist ei tea seda. Ei pea olema kaabakas, ka tavaline korralik kodanik ei pruugi enam ainult relvaseaduse tundmisega endale luba saada. Nüüdsel ajal pead tõestama miks see relv sulle ikkagi vajalik on. Ei piisa enam, et enda elu ja vara kaitseks. Peale seda otsustab keegi kuskil, kas anda või mitte ja see on nüüd pigem mitte otsus. Eks käsk on tulnud kuskilt brüsseli kandist ma arvan, sest keegi põhjendama enam ei pea keeldumist.

pinn
2 aastat tagasi
Reply to  Ehh sind

Loll jutt, naabrimees just sai relvaloa “elu ja vara kaitseks”, jah tausta uuritakse hoolikamalt kui vanasti, aga kui kõik on korras, pole probleemi ja läheme reedel linna kolti ostma!

Ehh sind
2 aastat tagasi
Reply to  pinn

Järelikult ei ole loll jutt, ise ka ju tunnistate , et tausta uuritakse hoolikamalt kui vanasti. Nii ongi. Seda kirjutasingi, et pole kerge see saamine enam. Võibolla mõnel väljamõeldud naabrimehel läheb see lihtsalt, aga eelmisel aastal harjumaal tuhande kahesajast avaldusest sai väga väga väike osa loa lõpuks, kui ma ei eksi siis ainult kuus inimest.Te väidate, et ülejäänud taotlejatest olid sulid ja kaabakad? Ei olnud.

kolti v
2 aastat tagasi
Reply to  pinn

ime et kulti ei taha

mis kõige parem
2 aastat tagasi
Reply to  Ehh sind

enne maksad end haigeks igasuguste med ülevaatuste, koolituste peale jne aga lõpus ikka võib ment lihtsalt öelda ei. mõtlen tõsiselt ebaseadusliku tuki peale. võin isegi aasta vangis istuda hiljem kui peaks vaja minema kasutada, vähemalt elu on alles

Liberaalne demokraatia
2 aastat tagasi

Politsei võib tappa iga ebaadekvaatselt käituva inimese. Aamen.