Kümme Iloni lapsepõlveloo tantsulavastust läks täissaalidele

Etenduse jooksul maiustasid tantsijad saiakestega. Foto: Malle-Liisa Raigla

Haapsalus Iloni Imedemaal etendus kümnel korral kunstnik Ilon Wiklandi lapsepõlvemälestustele tuginev tantsulavastus „Olen alati siin”, mis läks lavastajate sõnul suurepäraselt.

„Kõik osatäitjad olid asendamatud,” ütles lavastaja Triin Reemann.

Ka tüki teine lavastaja Kärt Tõnisson ütles, et jäi tulemusega rahule, eriti meeldis talle tantsijate pühendumus.

Ligi 50 minutit kestev tükk algas Wiklandi helge lapsepõlve ja lapsepõlvemängudega. Noored jutustasid tantsides tülidest vanematega, kohvikumelust, sõidust vanaema juurde Haapsallu, lapsepõlvest Haapsalus, sõjast ja põgenemisest Rootsi. Tükk lõppes helgete piltidega Rootsist ja seal joonistama hakkamisega.

Etenduse jooksul maiustasid tantsijad saiakeste, maasikate ja kommidega.

Tõnisson ütles, et tants on abstraktne vorm. Need, kes olid Iloni looga tuttavad, said aru, milliseid pilte tantsiti. „Need, kes looga tuttavad ei olnud, ütlesid, et said ka loo kätte,” ütles Tõnisson.

Lavastus ei tuginenud ühelegi raamatule, vaid oli kokku põimitud mitmest raamatust ja moodustas nii ühtse loo. „Liiga puust ja punaseks ei tahtnud teha, vaid et jääks ruumi tõlgendamiseks,” ütles Tõnisson.

Tegemist oli Iloni Imedemaa suvelavastuste seas esimese tantsulavastusega. Tõnissoni sõnul saavad tantsust kui abstaktsest vormist ühtemoodi aru nii eestlased kui ka etendust vaatama tulevad välismaalased. Lavastusse oli põimitud üksikuid eestikeelseid lauseid.

Tõnisson ütles, et proovid ja etendused on tantsijatelt võtnud kaks kolmandikku suvest ja ta soovib, et nad enne kooliaasta algust ka puhata saaksid. „Pärast viimast etendust jäi tunne, et nad tahaksid veel esineda,” ütles Tõnisson.

Lisaetenduste osas on kõik veel lahtine. Pühapäeva õhtul olnud viimane etendus oli Tõnissoni sõnul täiesti välja müüdud. Ta lisas, et oli neid, kes käisid tükki kaks korda vaatamas, mõni ka kolm korda.

Lavastusele on teinud originaalmuusika Silver Sepp. Tantsivad Püha Johannese kooli tantsukooli ja Haapsalu noorte huvikeskuse tantsuõpilased Laura-Liisa Sõber, Frida Mei Kokk, Lilia Viiret, Moona Ojasoo, Liise Suurhans, Heidi Mõts, Mia Maria Hinnobert, Mariann Suurhans, Marii Marleen Jõudvald ja Desiree Lepik.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments