Riigikogu võttis menetlusse lasteaia kohatasu kaotamise eelnõu

Pärast eriolukorra lõppu võtab Haapsalus lapsi vastu kaks lasteaeda. Arvo Tarmula
Riigikogu hakkas arutama lasteaia kohatasu kaotamist. Arvo Tarmula

Riigikogu juhatuse otsusega võeti menetlusse sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni ja riigikogu liikme Raimond Kaljulaidi 17. juunil algatatud koolieelse lasteasutuse seaduse muutmise seaduse eelnõu.

Eelnõuga kaotatakse lapsevanemate jaoks kohustus tasuda lasteaia kohatasu.

Seletuskirjas märgitakse, et eelnõu suurendab alushariduse kättesaadavust, rõhutab selle olulisust ja vähendab lapsevanema(te) majanduslikku koormust. Lasteaia kohatasu kaotamine soodustab vanemate kiiremat naasmist tööturule, mis on kasulik ka riigi majandusele. Seaduse rakendamisega kaasnevad täiendavad riigieelarvelised kulud. Hinnanguliselt toob rahandusministeeriumi arvutuste kohaselt kohatasu kaotamine riigieelarvele kaasa 40 miljoni euro suuruse täiendava kulu.

Eelnõus esitatud muudatuste sihtrühmaks on eelkõige eelkooliealised lapsed ja nende vanemad.

Riigikogu määras eelnõu juhtivkomisjoniks kultuurikomisjoni.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hahah
2 aastat tagasi

mille arvelt? jätke tasu alles va. majanduslikus raskustes peredele ja tõstke viimaks personali palka
eestlased peaks streikima õppima

Õpetaja
2 aastat tagasi

Abipersonali palku siis arvatavasti ei tõsteta, aastaid juba 650 bruto, häbiväärne. Selleks raha pole. Kui mõlemad vanemad saavad palka pluss lastetoetus, pole ju lasteaiatasu probleem.
Nojah, lastevanemad ju arvestatav grupp valijaid.

tasuta
2 aastat tagasi

ei pea seda õigeks….kes on raskes olukorras peaks muidugi abi saama.Samas paljud vanemad töötavad soomes või saavad siin nead palka ja see lasteaiatasu ei käik neil kindlasti ülejõu. ja raha mis üle jääb võks pigem päästjate palgatõusuks anda….Meil ei ole kommunism, kus kõik on kõigile tasuta.

Oppaa
2 aastat tagasi
Reply to  tasuta

Aga te mõelge, et miks käib pereisa Soomes tööl? Vihjeks võin anda, et ilusa looduse tõttu küll mitte ei minda kodust kaugele ära.Tasuta lasteaiakoht on igati tervitatav nähtus. Need vanemad, kes tööl käivad maksavad kaudselt selle maksude näol kinni. Ei ole siin kommunismiga midagi kahjuks pistmist Ja ei pea õigeks, et laste heaolu arvelt peaks kedagi teist toetama

mida iganes
2 aastat tagasi
Reply to  tasuta

kui sa arvad et kommuajal midagi tasuta oli mine kontrolli. selle nimi on sotsialism ja siin on tegemist kaasinimestest hoolimisega. see sulle mokkamööda ei ole hakka haiglaravi ja kõige muu eest ka täishinda maksma

Jüri
2 aastat tagasi

Vähemalt nii võiks olla,et maksan ainult kohal käidud päevade eest…. See aasta oli täitsa jura-maksa,aga viiruse tõttu hoia laps kodus ikka… Kui pool aastat last kodus hoida ei plaani,maksan ikka.

Nojah
2 aastat tagasi
Reply to  Jüri

Nii ju saab, et nimekirjas pole, aga hommikul viid lapse viskad viieka pihku ja päev hooleta

Eino
2 aastat tagasi

Paraku see vajaminev 40 miljonit ei teki õhust. Tuleb mõni orkester laiali saata, kui neid veel alles on või siis makse ja aktsiise tõsta.