Lundi arhiivis tuli päevavalgele haruldane foto

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Lundi arhiivist leiti 1861. aastal tehtud foto, kui Vormsi talupojad käisid Rootsi kuninga juures. Foto: Lundi arhiiv

Rootsi asuvast Lundi arhiivist leiti haruldane foto, mis kujutab 1861. aastal Rootsi kuninga juures oma raske elu üle kurtmas käinud Vormsi talupoegi. Foto oli arhiivis ekslikult arvele võetud allkirjaga, et tegemist on Ruhnu talupoegadega.

Fotot oli selle võrra lihtsam tuvastada, et sellest on tehtud gravüür, mida on korduvalt publitseeritud. Nii on täpselt teada fotol kujutatud talupoegade nimed. Seisavad Anders Winkvist ja Adam Jerikas. Istuvad vasakult Hans Solros, Johan Renberg/Rönnberg ja Lars Lindström.

1861. aastal sõitis viieliikmeline Vormsi talupoegade delegatsioon Stockholmi Rootsi kuninga juurde palvega, et kuningas edastaks nende kaebekirja Vene tsaarile.

1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
En.
11 kuud tagasi

Vahva foto! Kahju, et kuningat pildile ei kutsutud. Kolm mees oleksid nagu vennad. Üks on mütsilotu viisakalt peast võtnud, kuid kaabukandmine näis olevat auasi. Või on piltnik näinud vihuti vaeva kompositsiooni lavastamisega, mis minu meelest on hästi õnnestunud võrreldes toonaste (reeglina) ülistaatiliste fotodega.