Erkki Bahovski: kuidas tajuda mineviku traagikat?

Erkki Bahovski, Diplomaatia peatoimetaja.

Erkki Bahovski, Diplomaatia peatoimetaja.

14. juunil möödub 80 aastat esimesest suurküüditamisest, mil Nõukogude võim viis Eestist Siberisse umbes 10 000 inimest.

Nii traagiline, kui see sündmus meile ka ei tundu, võib selles leida ka teistsuguseid noote. Teema on muidugi delikaatne ja nõuab ettevaatlikku lähenemist.

Eda Maripuu Muhu muuseumist annab valla juunikuu ajalehes Muhulane ülevaate juuniküüditamisest Muhus. Muu hulgas kirjeldab ta Aleksander Ööveli ja tema pere küüditamist.

„Siis mindi Kuivastusse pereisa järele, kes olnud reibas ja teatanud, et „…mis siis ikka, sõidame siis pealegi Venemaale…””. 1942. aastal lasti Öövel Venemaal maha.

Ööveli repliik jääb vaid grammi võrra maha sellest kuulsast „Tujurikkuja” sketšist, milles küüditatav perekond arvab, et sõidab Venemaale turismireisile ja mis tekitas Eesti avalikkuses väikese arutelu, kas küüditamise üle võib ikka nalja visata.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tarmo Ross
2 aastat tagasi

Lisasin mõningad kommentaarid Teie ajalehes Lääne Elu 25.mail 2018.a. ilmunud artiklile “Laupäeval on avatud kõik jaamad Rapla-Virtsu raudteel” Rapla-Virtsu raudtee kohta. Olles spetsialiseerunud Rapla-Virtsu raudtee ajaloo uurimisele viimasel 30 aastal,alates 1991.a.,oman suurt ülevaadet,mida Rapla-Virtsu raudteel tehti ja toimetati,kuidas toimus sellel ehitus,liiklus ja palju-palju muud.Seda eriti Eesti Vabariigi ajal,ent ka teiste riigikordade ajal.Rapla-Virtsu raudtee terviku- na ja sellel omalajal sõitnud “Virtsu ekspress” on väärt seda,et Virtsu raudtee ajalugu ei vajuks unustustehõlma.Rapla-Virtsu raudtee rajatigi ju Eesti Vaba- riigi ajal vajadusest,parandada üheltpoolt Tallinna ja Harjumaa ning teisalt Läänemaa ja saarte vahelist liiklust,et Läänemaad ja saari järjele aidata. Raudteel oli oma panus ka Märjamaa,Vigala,Lihula… Loe rohkem »

Heino
2 aastat tagasi

Irvitamine küüditamiste kontekstis, on omane liba-liberaalidele ja harimatutele inimestele, neil puudub empaatiavõime. Tujurikkuja tegijad lasid ise endale vee peale.

pole
2 aastat tagasi

see praegune aeg parem ühtegi, ikka meid solgutatakse, enne taheti meist teha õukogude inimest , nüüd mingit euroopa siiruviirulist mutanti

kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  pole

Ei ole kuulnud, et tänapäeval peresid püssimeeste saatel loomavagunitesse topitaks ja Euroopasse asumisele saadetaks, et Euroopa Liidu kritiseerimise eest surmanuhtluse või pikaaegse vangistusega karistataks, et teisitimõtlejaid rõsketes keldrites piinataks jne jne…

alati
2 aastat tagasi

pole vaja füüsilist represseerimist ,piisab ka vaimsest