Galerii: vabariigi aastapäeva tähistamine Haapsalu toomkirikus

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 30
Naiskodukaitsja Tiina Leesik näitaks toomkirikus 1990. aasta ajalehe Edasi esikülge, kus küsitakse: „Eesti vabariigi aastapäev, kas viimast korda okupeeritud Eestis?”. Arvo Tarmula

Traditsiooniline vabariigi aastapäeva jumalateenistus Haapsalu toomkirikus oli koroonaviiruse leviku tõttu tavapärasest erinev – puudusid liputoimkonnad ja paljud pingireadki olid tühjad.

Tavapäratut olukorda nimetas oma kõnes ka Haapsalu linnapea Urmas Sukles: „Meid on siin täna vähe ja prillid pole udused mitte harduspisarast, vaid maskidest.”

Suklese sõnul panid meie eesivanemad 103. aastat tagasi aluse Eesti eduloole ning meie asi on seda edulugu jätkata ja viirusest välja tulla.

Mõtet, et viiruse taandudes peame oma riigi taas üles ehitada, nimetas ka piiskop Tiit Salumäe.

Salumäe ütles, et viirus on muutnud meie suhtlemisviisi ja elustiili – inimesed püsivad rohkem kodus. Ka tema ise tervitas täna hommikul video vahendusel vabariigi aastapäeva eestlasi üle kogu maailma. „Vaatame üksteisele otsa läbi ekraanide nagu Vene ajal salaja Ameerika Häält kuulates,” ütles Salumäe.

Hiljuti Peterburi Jaani kirikus saabunud Salumäe tuletas meelde kui oluline oli Peterburi elanud eestlaste ja nende Jaani kiriku roll Eesti iseseisvuse loomisel.

Kirikus kõnelesid Läänemaa ühisgümnaasiumi kõnevõistluse võitja Eliisabet Sild ja naiskodukaitse nimel Tiina Leesik. Muusikalisi vahepalasid pakkusid Uuemõisa algkoli lapsed Sirje Kaasiku juhatusel.

Naiskodukaitsjad asetasid pärja ristimiskabelis asuvale Emaaltarile ning kaitseliitlased süütasid küünla Vabadussõjas langenud haapsallaste mälestustahvli ees.

Fotod Arvo Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
milleks
3 aastat tagasi

meile valitsus, kui riiki juhib kirik ja kõik mis meil toimub on jumala tahe

Väga
3 aastat tagasi

tore üritus. Armsad lapsed, kes musitseerivad , juhendajad jne

tunne on
3 aastat tagasi

Tunne on et kodukaitse käis piiskopile truudust vandumas