Galerii: vabariigi aastapäeva tähistamine Haapsalus lõppes transpordilennuki ülelennuga

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 34
Vabadussõjas langenute mälestussambale panid pärjad nii kaitseliitlased kui kui linna ja asutuste esindajad. Arvo Tarmula

Vabariigi aastapäeva tähistamine Haapsalu lipuväljakul möödus tänavu küll lippurite ja kaitseliitlaste rivistuseta, kuid Vabadussõjas langenud läänlastele püstitatud mälestussammas sai pärgadega kaetud.

Haapsallasi oli Lossiplatsile kogunenud küll tavapärast vähem ja enamjaolt hoiti ka üksteisega suuremat vahet.

Linnapea Urmas Sukles meenutas, et aasta tagasi kehastus ta Haapsalu volikogu esimehe ja linnapea vastuvõtul teledoktoriks. „Siis ei osanud me veel arvata, meie elu kujunebki video vaatamiseks,” ütles linnapea. Ta lootis, et elu läheb peagi taas rööbastesse, mil saame reisida ja ringi käia, ega pea teist inimest kartma.

Kaitseliidu Lääne maleva pealik Andres Välli ütles, et neil pidulike päevadel, mil tähistatakse Eesti vabariigi sünnipäeva, on põhjust tagasi vaadata ja meenutada ohvriterohket Eesti lugu. „Andes oma mõtetes au neile, kes selles loos on hoidnud elus eesti keelt ja kultuuri, vaatamata riigikorrale ja elukohale,” ütles Välli.

Malevapealik tuletas meelde, et sel aastal on tulemas veel mitmeid tähtpäevi: augustis möödub 30 aastat Eesti taasiseseisvumisest ja juunis 80 aastat küüditamisest.

Kaitseliitlane Heiki Magnus lisas, et tänavu möödub 80 aastat ka sellest, kui Läänlaste Vabadussõjas langenute mälestussammas õhku lasti. Ta lisas, et 1942. aasta talvel püstitati samba kohale jääst mälestussammas, mis krõbeda talve tõttu olla püsinud suisa maikuuni.

Vabariigi aastapäeva tähistamine Lossiplatsil lõpetas Eesti transpordilennuki M-28 ülelend, mis uduse ilma tõttu toimus küll plaanitust pisut hiiljem.

Fotod Arvo Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
lihtsalt küsin
3 aastat tagasi

ei ülista vene aega, lihtsalt mulle tundub, et siis oli inimestel rohkem rõõmu, enne pühi ikka keedeti,valmistati ja käidi paraadilgi. Praegu,kus kõik on nagu oemas ja lihtsam, on meil kadunud rõõm siiralt midagi tähistada. Kas on nii või mulle lihtsalt tundub? Ja ja kui on , siis miks…

kummaline maailm
3 aastat tagasi

Lihtsalt tundub. Ja tead miks? Sest toona olime ise nooremad ehk ka rõõmsamad.

Hea Okkupant
3 aastat tagasi

Rahvas tähistama tuli üks-kaks ja 4 metsavennad püssidega.. Nõuka ajal jarjekord viina kauplusse oli mittu korda suurem.

järgmine
3 aastat tagasi

aasta oleks tore kui ülelend õhupalliga tehtaks

Ivan Orav
3 aastat tagasi

Need ju võõrvaägede ehk tibdalde lennukid mis meist üle lendasid. Skslased pole ju Sturzkampfflugzeug-esid meile seni maani tarninud mis veel Pätsu ajal ostetud sai. Ja ega Kaljulaid neid ju välja nõudma ka ei lähe.

Ajalugu
3 aastat tagasi
Reply to  Ivan Orav

Eesti ja liitlaste lennuvahendid tegid Eesti Vabariigi aastapäeval ülelennu üle üheksa linna. Haapsalu lossiplatsi kohalt tegi ülelennu kell 12.25 Eesti Vabariigi transpordilennuk M-28.