COVID-19: Läänemaale lisandus kaks uut nakkusjuhtu

Lääne Elu

info@le.ee

Testiproov võeti otse autost. Malle-Liisa Raigla

Koroonavaktsineerimine. Foto: terviseamet

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 4910 koroonaviiruse testi, neist esmaseid positiivseid teste oli 667 ehk 13,6% testide koguarvust, vahendas terviseamet.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusega nakatumine tuvastati 302 inimesel. 214 uutest Harjumaa haigusjuhtudest on Tallinnas.

Ida-Virumaale lisandus 102, Tartumaale 67, Saaremaale 37 ja Lääne-Virumaale 30 uut positiivset testi tulemust. Võrumaale lisandus 21, Rapamaale 17, Jõgevamaale 16, Pärnumaale 15, Viljandimaale 14, Valgamaale 13, Järvamaale 11, Põlvamaale 6, Hiiu- ja Läänemaale 2 uut nakkusjutu. 12 positiivse testitulemuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 622,81 ning esmaste positiivsete tulemuste osakaal tehtud testide koguarvust 12,1%.

Ööpäeva jooksul avati haiglates uusi COVID-19 haigusjuhtumeid kokku 41, haiglaravi vajab 476 patsienti.
Eestis on COVID-19 vastu vaktsineerimisi tehtud 46 152 inimesele.

Uusi COVID-19 haigusjuhtumeid avati kokku 41. Koju saadeti 7 inimest, 4 inimest viidi üle mitte-COVID-19 osakonda.

Ööpäeva jooksul suri neli koroonaviirusega nakatunud inimest – 88-aastane mees, 84-aastane naine, 83-aastane naine ja 75-aastane mees Kokku on Eestis surnud 495 koroonaviirusega nakatunud inimest.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 2954 COVID-19 haigusjuhtumit 2900 inimesega.

14. veebruari seisuga on tervenenud 41 328 inimest. Neist 28 758 inimese (69,6%) haigusjuhtum on lõpetatud, 12 570 inimese (30,4%) puhul on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Eestis on koroonaviiruse tuvastamise võimekuse tekkimisest 2020. aasta kevadest tehtud enam kui 842 494 viiruse SARS-CoV2 määramise testi. Esmaseid positiivseid teste on kokku olnud 52 416. Koroonatestide täpsemat statistikat saab vaadata www.terviseamet.ee/koroonakaart.

Eestis on COVID-19 vastu vaktsineerimisi tehtud 46 152 inimesele

COVID-19 vastu vaktsineerimisi on tehtud 46 152 inimesele, kellest 22 284 inimest on saanud mõlemad doosid. Statistikat vaktsineerimiste kohta saab vaadata Terviseameti koroonaviiruse andmestikust. Inimene ise saab oma vaktsineerimisi vaadata Patsiendiportaalis digilugu.ee.

Eelmine nädal jõudis terviseametisse esimene AstraZeneca COVID-19 vaktsiini saadetis 7 200 doosiga. Veebruarikuu jooksul peaks Eestisse jõudma kokku ca 40 500 doosi AstraZeneca COVID-19 vaktsiini. Vastavalt riikliku immunoprofülaktika ekspertkomisjoni soovitusele kasutatakse AstraZeneca vaktsiini alla 70-aastaste riskirühma kuuluvate inimeste ja eesliinitöötajate vaktsineerimiseks sotsiaal-, haridus- ja siseturvalisuse valdkonnas. Täpsem eesliinitöötajate vaktsineerimise korraldus selgub sel nädalal.

COVID-19 vaktsineerimise eesmärk on kaitsta riskirühmi, kellel on suurem tõenäosus nakatuda või kelle nakatumisel võib haigus kulgeda raskemalt, ennetada ja vähendada COVID-19 põhjustatud haigus- ning surmajuhtumeid, vähendada koormust tervishoiusüsteemile ja majandusele ning kindlustada ühiskonnaelu normaalset toimimist.

Esmajärjekorras võimaldatakse vaktsineerimist tervishoiutöötajatele ning tervishoiuasutuste töötajatele, hooldekodude töötajatele ja elanikele ning üle 70-aastastele ja teatud diagnoosidega inimestele, kellel võib tervise tõttu olla COVID-19 haiguse kulg raskem. Niipea kui Eestisse jõuab piisavas koguses COVID-19 vaktsiine võimaldatakse vaktsineerimist ka teistele sihtrühmadele ja kogu elanikkonnale.

Laadi alla HOIA rakendus

Laadi Google Play või App Store’i kaudu oma telefoni mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli. Loe lisa www.hoia.me.

Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse (TEHIK) andmetel on tänase seisuga HOIA rakendust alla laaditud 263 977 korda. Läbi rakenduse on end haigeks märgitud 3369 korda, millest aktiivseid haigusjuhte on hetkel 387.

Koroonatestimine.ee koduleht koondab infot saatekirjaga, piiriülese ja tasulise testimise kohta. Lisaks on seal vajalik info arstidele ning tööandjatele. Samuti on sel lehel võimalik broneerida endale aeg saatekirja olemasolul, saada sertifikaadi infot, klienditoe numbreid ja asukoha koordinaate testimiskohtade kohta.

Kehtivad üleriiklikud piirangud

Eestis kehtivad ühetaolised COVID-19 piirangud, sest koroonaviirus on ulatuslikult levinud üle Eesti. Toitlustus- ja meelelahutuskohad on kohapeal viibimiseks avatud kuni kella 21ni õhtul ja seal võivad koos viibida maksimaalselt kuueliikmelised grupid. Kinodes, teatrites, kontsertidel ja teistes avalike üritustega kohtades kehtib statsionaarsete istekohtadega siseruumis 50 protsendi täituvuse nõue. Täpsema info leiab veebilehelt kriis.ee.

Oluline on kinni pidada kehtivatest piirangutest. Koroonaviiruse levik Eestis on püsivalt kõrge ja vaktsineerimisega hõlmatus pole praegu piisav selleks, et saaksime end nakkusohu suhtes turvaliselt tunda. Eestis kehtivad piirangud võimaldavad inimestel võimalikult palju oma tavaelu jätkata.

COVID-19 kriisi lahendamisele saab kaasa aidata igaüks oma vastutustundliku käitumisega. Koroonaviiruste põhjustatud nakkuse esmaseks ennetusmeetmeks on hea kätehügieeni järgimine, distantsi hoidmine, maski kandmine ning mustade kätega silmade, nina ja suu katsumise vältimine.

Infot koroonaviiruse, COVID-19 haiguse ja vaktsiinide kohta otsi ainult usaldusväärsetest allikatest. Vaktsineerimisega seotud info leiab veebilehelt www.vaktsineeri.ee. Lisainfot COVID-19 kohta leiab terviseameti veebi- ja Facebooki-lehelt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nii on
3 aastat tagasi

Loodan, et mitte aga tundub, et kunagi jõuab see viirus pea kõigini meist. Olen ka nn. riskigrupp ja ei tea veel kas vaktsineerida ennast või mitte. Hetkel eelistan kasutada loodusravi, et enda organismi tugevana hoida. Söön iga päev sidrunit ja joon kasepässiku teed, mis tugevdab organismi vastupanuvõimet 3 korda ja on üks tugevamaid looduslikke antioksüdante üldse. Aga kõikidele inimestele see loomulikult ei sobi ja tuleb uurida enne, milliste haiguste puhul on pässik vastunäidustatud. Ma ei soovita kellelegi midagi- lihtsalt selline on minu nägemus asjade kulgemisest. Sõin kevadest saati sipelgapuukoore kapsleid ja pole siiani mingit nohu ega haigust põdenud, kuigi töötan… Loe rohkem »

Roheline
3 aastat tagasi
Reply to  Nii on

Kui oled riskirühmas ja soovid elada (osad ei soovi),siis tasub kindlasti vaktsineerida!

To Nii on
3 aastat tagasi
Reply to  Nii on

Söö lisaks sipelgapuukoorele ka sipelgaid – ei siis Covid ligi tule!

Nii on
3 aastat tagasi
Reply to  To Nii on

Kaks asja on siin ilmas piiritud: universum ja inimese rumalus, kuid esmamainitus ei ole ma päris kindel. To targutajale😄

kodanik
3 aastat tagasi

1) Tšehhi 952
2) Portugal 717
3) Hispaania 608
4) EESTI 603
5) Sloveenia 592
6) Läti 554
Leedu ei mahu enam kümne hulka. Paar nädalat tagasi olid Hispaania ja Portugal tulblisti üle 1000. Pakun, et nädala pärast oleme selles tabelis teisel kohal. USA 460. Kuu tagasi üle 1000.

Teine kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Tänaseks Eesti 622