Prokuratuur: Repsi väärteoasjas ilmnesid kuriteotunnused

BNS

Mailis Reps. Foto: Arvo Tarmula
Mailis Reps. Foto: Arvo Tarmula

Kui mullu novembris asus politsei endise haridusministri Mailis Repsi ametiauto kasutamise uurimist väärteomenetluses, siis nüüd on prokuratuur tõendeid hinnates leidnud, et selles võivad esineda kuriteotunnused, samas pole Repsi kahtlustatavaks tunnistatud.

Mullu 24. novembril käivitas politsei Repsi võimaliku rikkumise asjaolude selgitamiseks väärteomenetluse korruptsioonivastase seaduse paragrahvi järgi, mis käsitleb avaliku vahendi korruptiivset kasutamist.

Ka prokuratuur leidis toona, et kriminaalmenetluseks alust pole.

Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo juht Ats Kübarsepa sõnul kogusid uurijad möödunud aasta novembris alustatud väärteomenetluse käigus tõendeid ministeeriumi vara võimaliku väärkasutamise kohta. „Uurimise käigus ilmnesid viited võimalikule kuriteole ning seetõttu kontrollime asjaolusid edasi kriminaalmenetluses. Uurimine on suures osas seotud teabega, millele on juba varasemalt meediakanalites viidatud,” ütles Kübarsepp.

Riigiprokurör Denis Tšasovskihhi sõnul kontrolliti jaanuari lõpus alustatud kriminaalmenetlusega viiteid ministeeriumi vara võimalikule omastamisele. „Varem alustatud menetlus jätkub tõendite kogumisega, et kontrollida võimalikku kuriteokahtlust. Praegu kellelegi kahtlustust esitatud ei ole,” lisas prokurör.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimehe Mailis Repsi sõnul pole prokuratuur talle temaga seoses käiva kriminaalmenetluse kohta infot andnud.

„29. jaanuari õhtul sain e-kirja, milles mind teavitati, et algatatud väärteomenetlus ministeeriumi vara kasutamise tõttu on kvalifitseeritud ümber kriminaalmenetluseks. Mõistan avalikkuse ootust selgitusteks, kuid paraku ei ole mul võimalik tänaste teadmiste valguses menetluse üksikasju lähemalt kommenteerida. Mulle ei ole antud edasi infot või selgitust ühegi episoodi ega ka menetluse kohta lähemalt, mis on tinginud prokuratuuri sellise otsuse. Täna tean vaid menetluse algatamisest ning seda, et mulle ei ole esitatud kahtlustust ega süüdistust,” teatas ta BNS-ile.

„Olen poliitikas alati teadnud ja arvestanud, et iga minu samm on erilise tähelepanu all ning peab vastama mitte ainult seadustele, vaid ka Eesti inimeste ootustele ja õiglustundele. Olen öelnud, et pingsal tööperioodil tegin töö- ja pereelu ühildamisel tõepoolest vigu, kui kasutasin ministrile mõeldud autot ja juhti vajadusel ka laste heaks ning võtsin seetõttu ministriametist taandudes poliitilise vastutuse,” nentis Reps.

Repsi sõnul on ka tema huvi teada saada võimalikult kiiresti menetluse täpsemad põhjused ning anda omapoolsed selgitused nii uurijatele kui ka avalikkusele. „Teen selleks uurijate ja prokuratuuriga igakülgselt koostööd,” kinnitas ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Veebe
3 aastat tagasi

Ega sellised pisiasjad ei sega valitsuses olla ja kaaluda uuesti mõnda ministrikohal olemist. Eesti kriminaaluurimised mõjutavad ainult poest leivavargaid.

Veebe
3 aastat tagasi
Reply to  Veebe

vahi kus veel mõni pole isegi nõus. Korruptsioon valitsuses on okei? Vene aeg on ikka mõnel väga sees. See pole ju normaalne.