Ahto Lobjakas: „süvariigi” kiituseks

Ahto Lobjakas. Foto: arhiiv

Ahto Lobjakas. Foto: arhiiv

Kui Jüri Ratas teisipäeval poliitilisse looteasendisse tõmbus, näis korraks, et pole enam midagi, mis suudaks selle valitsuse võimult kangutada.

Kui Keskerakond järjekordse korruptsioonisüüdistuse peale silmagi ei pilguta, läheb ta järgmistele valimiste vastu hävingule. Ratas jääks peaministriks, aga seda üksnes tegemaks EKRE-le ja Isamaale silda uude poliitilisse olukorda. Selles oleks poliitiline tsenter täiesti tühi ning „kultuurikonflikt” põlistatud erakondliku konkurentsi ainsaks teljeks. Sellest, mis praegu on oluline näiliselt – abielu ja muu paremäärmuslik agenda –, saaks poliitilise reaalsuse keskpunkt.

Miski muu valijaid lihtsalt ei mobiliseeriks. Tekiks kahemõõtmeline vastasseis „konservatiivide” ja Reformierakonna vahel. Sotsid ja Eesti 200 jääksid selles vältimatult marginaalideks, Reformierakonna kahvatumateks koopiateks. Reformierakond ise võib jääda parteidest suurimaks, kuid ei moodustaks kunagi valitsust enne, kui ta väärtuskonfliktis rituaalselt alistub ja paremäärmuslastega koalitsiooni läheb. EKRE ja Isamaa jagaksid omavahel Keskerakonna eestikeelsed valijad. Kõlvarti juhitud Keskerakonnast saaks titulaarne venekeelse elanikkonna partei, mis ei võtaks enam kui 10 protsenti häältest.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu-toomas
3 aastat tagasi

Nüüd on kirik keset küla sest kokku on sulatumas üks endine suuremat sorti sulide kamp koos teise suurema tänaste sulide kambaga.
Muidugi Helme Mart kannatas pideva möla pidamatuse käes sest alati ennem ütles ja pärast mõtles aga tänastega siiski hingesugulane !

Nimi (vabatahtlik)
3 aastat tagasi

Kuidagi mõõt hakkab täis saama. On teatud eluvaldkonnad millest mõistlik inimene hoidub. Paljud on sinna liigitanud ka poliitika, kuidagi ei tahaks liituda nendega, poliitika meiega ju tegeleb niikuinii. Suured ja rahamaiad partei organisatsioonid haukavad priskelt raha nii maksumaksjalt kui ärieliidilt, teevad sellega poliittehnoloogiat kuidas parasjagu kasulikum tundub. Rahvale saab alati mingi ajuloputuse väärtustest jms kokku luuletada. Küll leidub neid kes uskuma jäävad ja jälle oma hääled välja käivad.

Peter
3 aastat tagasi

Tegelikult on see poliitika koomiline .. keskerakond annab kõik mõjukad ministrid reformi kätte. Nii, et kits saab kärneriks koguni nipimeister Ratase fopaaga.
Ega ju keegi kujuta ette, et kaitse, justiits ja siseminister tuleks kesikutest. Raha ja välisministri jaoks pole kesikutel materjali .. pinki on aga kõik tühjad koored.

pole
3 aastat tagasi
Reply to  Peter

Kahjuks pole naljakas kui valitsema pääsevad rahapesijad ja korruptsiooni suurkujud. No ei ole naljakas. Kuhu veel kukkuda?

Jälle
3 aastat tagasi

see Lobjakas ja milline kole pilt juures. Kas peab töesti aastate kaupa üht ja sama fotot kasutama.

2. kodanik
3 aastat tagasi

Päris naljakas on lugeda, kuidas üks uskmatu oma segastes heietustes Jumala appi võtab. 🙂 Autor võiks aru saada, et kogu see temaatika, millest ta kirjutab, on inimtekkeline ja pole mõtet taevaseid jõude asjasse segada. 🙂

jamps
3 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

eks eestlasel olegi raske aru saada eesti keelest, milles prevaleerivad rootsi ja britannia koolitus ja taust. Oleme ju näinud kuidas meile seda demokraatiat ja õigusriiki tassiti … üks, kes tegi respublika partei ja teine, kes oli president 2006 – 2016. Mõlemad asjad oli suur viga ja läbikukkumine.

Läänemaalane
3 aastat tagasi
Reply to  jamps

Viimastel päevadel kommenteerivad vist ainult need kes ekret taga nutavad. Kõigil teistel on viimaste päevadega tuju palju paremaks läinud ja ei pea vajalikuks sellega vaeva näha. Poleks isegi seda teinud kui lugu poleks just Läänlases olnud.

nii et
3 aastat tagasi
Reply to  Läänemaalane

Sulle teeb siis heameelt kui miljardite rahapesu ja sadade tuhadete alkäemaksude uurimine peatatakse ja kalevi alla lükatakse?

külmetanud
3 aastat tagasi

jevroopalik väärtus on jälle hääle tagasi saanud, nüüd oleme sunnitud taas nende katekismust lugema hakkama

Loodame,
3 aastat tagasi
Reply to  külmetanud

et mitte kaua