Tänavune aasta puu on kadakas

Kadakas. Foto: Wikipedia
Kadakas. Foto: Toomas Kukk

Tänavune aasta puu on harilik kadakas (Juniperus communis), mille valis Eesti Looduse toimetus aasta puuks ka esimesel aastal kui aasta puud valiti.

Kadakat peetakse vastupidavuse sümboliks, kes ilmestab kuivi pärandmaastikke saartel ja Lääne-Eestis. Maailmas on harilik kadakas üks laiema loodusliku levilaga puuliike. Eestis kohtab kadakat sageli põõsakujulisena, ent ka siin ei ole haruldased kadakapuud.

Kadakas on kahekojaline: emas- ja isaskäbid on eri taimedel. Kevade hakul tolmlevad kollakad isaskäbid ning pärast roheka emaskäbi viljastamist areneb sellest lihakas käbi, tuntud kadakamarjana. Esimesel aastal on käbid rohelised, teise aasta lõpuks saavad nad küpse ehk sinakasmusta välimuse.

Kadakat teatakse mitmekesise tarbepuuna: tema puidust on saadud näiteks aiamaterjali ja tehtud õllekappasid ja muid puitesemeid. Kadakamarjad on hinnatud vürtside, ravimite ja džinni koostisosana. Kadakad on olulised pärandkoosluste puuliigid, pakkudes elupaika näiteks kadakatäksile ja paljudele teistele lindudele. Eesti Looduses on kavas kadakat ja tema omadusi pikemalt tutvustada kogu kadaka-aasta vältel.

Eesti Looduse toimetus on valinud aasta puud 1996. aastast

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments