500aastane Palivere künnapuu püüab aasta puu tiitlit

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Palivere hiiepuu 21. märts 2017. Foto: Urmas Lauri
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 20

 

Palivere künnapuu kandideerib aasta puu tiitlile koos Viiralti tamme ja Pühajärve sõjatammega.

Maalehe korraldatud rahvahääletusel selgub, milline puu valitakse Eesti esindajaks Euroopa aasta puu 2024 konkursil. Eesti aasta puu tiitlile konkureerivad kaks väärika ajalooga tamme ja üks pühaks peetav künnapuu.

Eesti tõenäoliselt vanim künnapuu on loodusmees Hendrik Relve sõnul tuntud Palivere hiiepärna nime all, mida austati pühapuuna juba 1564. aastal või veelgi varem. Seda tõendavad maa sees leitud ohvrianniks viidud mündid. Seda, et puu oli hiiepuu, kinnitab ka Lääne-Nigula kirikuraamat 1644. aastal. Hiiepärnaks kutsutakse puud inimlikust eksimusest, sest kaugemal vaatlusel võib künnapuud pidada tõesti ka pärnaks.

„Lisaks vanusele ja pikkadele dokumenteeritud traditsioonidele on pigem harukordne see, et tegu on tänaseni „töötava” ja aktiivses kasutuses oleva hiiega, mida tõendavad rohked ohvrilindid puu okstel,” kirjutas Tiit Hunt RMK loodusblogis. Hiies ohverdati raha, ehteid, uudsevilja jm. Tänaseni säilinud elujõuline traditsioon väljendub nüüdisajal enamasti okstele riputatud lintide ja paeltega. „Palivere kandis on kohalik paganlik pärimus au sees, millele viitab ka kõrvalkülas [Võntkülas] maanteeäärsele kurepesale titeteo õnnestumiseks ohverdatud lintide ja paelte märkimisväärne hulk,” sedastas Hunt.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lgp. ajakirjanik Lauri!
4 kuud tagasi

Palun küsige selle hr. Hundi käest miks ta arvab et just Palivere kandi rahval on paganlikud kombed? Vana hiiepuu asub küll Paliveres, kuid see on täitsa suure tee ääres ju. Sinna võivad neid linte riputada inimesed Hiiumaast Tallinnani ja kaugemaltki.
Ja veel teadmiseks et Palivere Vabakogudus sai sel aastal 90-aastaseks. Veel on Paliveres tegutsemas Nelipühikogudus, kellel on kohe 30.tegevusaasta täitumas.
Lisaks toimuvad Paliveres regulaarselt ka EELK Lääne-Nigula kiriku koguduse kokkusaamised. Niipalju siis paganlusest Paliveres!

Istutaja
5 kuud tagasi

Lembitu Tarang võttis künnapuult seemned ja tal õnnestus kasvatada kaks istikut.
Istutasime Lembituga need maha künnapuu taha põllu poole.Loodame,et keegi
neid maha ei raiu.Künnapuul on järglased olemas.

Nipitiri
5 kuud tagasi

1960 date lõpul joonistas puud B.Raba. Siis oli puu üsna heas seisus. Äkki keegi teab, kus maal praegu asub. Saaks hea võrdluse.

Mees Metsikust Läänest
5 kuud tagasi

Paarkümmend aastat tagasi oleks keegi tee-ehitaja puu peaaegu välja suretanud. Künnapuu juurtele kuhjati kruusa ja killustikku, mis osaliselt hiljem eemaldati. Õnneks suutis puu ellu jääda…

Kas...
5 kuud tagasi

…aasta elektrimolekul ka valitakse?

En.
5 kuud tagasi

Palivere künnapuu on ehe näide sellest, et konkreetne puu või puud võivad olla midagi märksa enamat puidust või haljastusest.

1931.a. fotol on natuke näha vana Tallinn-Haapsalu maanteed. Looklev, kruusane ja kitsas külatee tänapäeva mõistes. Ajast, mil autode asemel domineerisid hobused, jalgratturid ja jalakäijad. Ehk sisuliselt kergliiklustee.

Praktiline ettepanek ka (tuginedes kaasaegsele fotole) :
Ärge pange õhupüssist märkilaskmist ahvatlevat silti otse tüve ette.

Nimi (kohustuslik)
5 kuud tagasi
Reply to  En.

Palivere kummipeadest snaiprid leiavad sildi ikka üles!

Mis
5 kuud tagasi

kommentaar see selline on? Kus on LE kustukumm?

ega siis
5 kuud tagasi

sildis polegi asi. Oht on puule, silt on suht suva.

õnneks
5 kuud tagasi

Õnneks polnud eelmistel sajanditel püüdlikke haljastajaid ja puu sai sajanditevanuseks elada, kuigi terve pole ta ju enam ammu. Jaksu talle!

Lonni
5 kuud tagasi

Mina hääletasin kah Palivere vanima puu poolt!
Aga tahan öelda,et antud puu märgistuse võiks kohalikud entusiastid uue tahvli vastu vahetada! Näete isegi,et see on roostetanud ja väga kole! Jõudu sildivahetajatele!