Jahimehed said Kiideva ilvese küttimiseks eriloa

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Foto: Marko Valker

Kiideva külas kasse murdnud ilvest võib küttida novembri lõpuni. Nii lühikese ajaga nuhtlusisendit kätte ei saa, arvab kohalik jahimees Künno Kalk.

Neljapäeval andis keskkonnaameti peadirektori asetäitja Leelo Kukk nädalapikkuse küttimisloa nuhtlusisendiks kuulutatud ilvesele, kes Keedika külas kasse murrab ja koeri ründab.

Kuigi ilvest ei tohi alates 2016. aastast küttida, on Kiidevas tegemist eriolukorraga. „Nuhtlusisendi küttimiseks väljastati neljapäeval eriluba,” ütles Läänemaa jahindusklubi juht Endrik Raun eile Lääne Elule. „See on Haapsalu jahiseltsi piirkond, nende jahiala ja Haapsalu jahiselts organiseerib selle olukorra lahendamise.”

Viimase paari kuu jooksul on ilves Kiideva külas maha murdnud üheksa kassi ja tõsist viga on metsakiisu teinud kahele koerale. Viimasel ajal pole külast koduloomi kaduma läinud. „Sain külaelanike jutust nii aru, et need [kassid], mis vabaliikumises olid, söödi ära ja nüüd on kõik lemmikloomad hoolsalt tubades ja kinni,” ütles Raun. Tema sõnul liigub ilves aga endiselt ringi ja oli eilegi ühe talu õues. „Eks tal on maitse suus ja otsib. Aga inimesed on hirmul ja hoiavad loomad kinni,” kirjeldas Raun olukorda külas.

„Meil on üks kohalik mees, kes elab Kiideval ja kelle õuelt on ilves ka läbi jalutanud ,ning ka üks noorem mees, kes teab ja tunneb seda kanti ja seda, kus ilves seal ringi liikunud on,” ütles Haapsalu jahiseltsi juhatuse liige Olev Peetris. Nendele meestele andiski Peetris loa nuhtlusisendi küttimiseks.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mõni
5 kuud tagasi

ilves võiks meie külla jõuludeks elama tulla, meil küla võõraid, hulkuvaid kasse täis, jõulupraed olemas

Pussijuht
5 kuud tagasi

Lastigi maha…
Laske nüüd nutulaulu tulla Lumehelbekesed

Sussijuhm
5 kuud tagasi
Reply to  Pussijuht

Nüüd on alfajahimeeste kiisukesed ja muud mopsid kaitstud lõpuks.
Halleluuja!

Tabaqui
5 kuud tagasi

Kas nende üheksa kassi ärasöömine ilvese poolt on mingil moel tõendatud? Kiideva küla kubiseb šaakalitest ja vähemalt viimase kümne aasta jooksul on nad kohalikke kasse kahe suupoolega söönud, kuid uudistekünnist see millegipärast ületanud ei ole. Aga arusaadavalt on ilvese nahk oluliselt väärtuslikum kui šaakali oma.

Hahaha
5 kuud tagasi

Ilves jalutas üle õue, appi, kardan.

Kohalik
5 kuud tagasi

Keedika ja Kiideva on kaks täiesti erinevat küla. Mis pole isegi ühes kandis. Ajakirjanik paranda viga

Kohalik
5 kuud tagasi
Reply to  Kohalik

Äkki on Kiideva külas oma ilves…..ja Keedika külas oma…keskkonnaamet peab esmalt läbiviima juurdluse…ja tuvastama kumb süüdi….või siis nagu narvakad käivad üle piiri Ivangorodis….aga ilvesel pole isegi viisat vaja…elab Keedikal..toidu järgi käib Kiidevas….või oli see vastupidi ??? Ootame vastust…

tulge
5 kuud tagasi

ja tapke, meie külas käib üks jänes pidevalt külarahvast kurja pilguga jõllitamas, kaua võib, rahval juba hirmust jänes püksis

Just nimelt!
5 kuud tagasi
Reply to  tulge

Ilves võib-olla murdis maha mõne metslooma, kellele jahimehed prae saamiseks olid juba silma peale pannud. Sealt siis tulebki nüüd see kättemaks! Ilves on nii pelglik loom, ta ei ründa koduloomi. Ja koduloomad peaksidki turvaliselt olema, mitte vabalt looduses ringi jooksma.

Imelik
5 kuud tagasi
Reply to  Just nimelt!

“Pooleteise kuu jooksul on ilves Kiideva külas maha murdnud üheksa kassi ja tõsist viga on metsakiisu teinud kahele koerale.

„Mõni päev tagasi ründas ilves põhimõtteliselt perenaise silme all tema koera ja mõni tund hiljem juba teise pere koera. On märgatud, et ta ei karda väga inimesi, istub koduhoovides ja hirmutamisele ka ei reageeri,” kirjutas külaelanike muret keskkonnaametile vahendanud Kiideva külaseltsi juhatuse liige Sirli Olgo ”
Sa anna teada kui funktsionaalne lugemisoskus on nii halb, et loed siit välja metsas jooksmist jne.- äkki mõni pakub koolitust.