Palivere lumetootjad on hädas sulailmaga

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Palivere suusaradade hooldaja Juhan Lukk timmib lumekahuri laskenurka, et toodetud lumi laotuks rajale võimalikult ühtlaselt. Urmas Lauri
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 12

Palivere suusaradade hooldaja Juhan Lukk timmib lumekahuri laskenurka, et toodetud lumi laotuks rajale võimalikult ühtlaselt. Urmas Lauri

Esmaspäeval hakkas Paliveres Pikajalamäel sadama lund – kolm miinuskraadi ja vähene õhuniiskus andsid lootust, et lumekahurid jõuavad nelja ööpäevaga paisata suusarajale 4500 kantmeetrit lund.

Esmaspäeval oli Palivere turismi- ja tervisespordikeskuse juht Mati Kallemets koos suusaradade hooldaja Juhan Lukiga lumekahuritega mässamas. Põhiteadmised on meestel olemas, aga iga asi vajab aega õppimiseks ja harjutamiseks.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
K.S.
3 aastat tagasi

Lgp.LE…Nüüd vast piisavalt miinuskraade. Tea, kas kahurid huugavad täisvõimsusel?Või on äkki liiga külm?

mamsel
3 aastat tagasi

Osa inimestest aru saada ei suuda: kui midagi ei tehta- on vingumine ja kui midagi tehakse- jälle vingumine. Mida te õieti tahaksite? Mida ise teinud olete ja millega võiksite silma paista?

väikehaapsallane
3 aastat tagasi
Reply to  mamsel

Ot las ma proovin vastata. Ehk häirib Palivere kunstlume tegemise kontseptsioonis inimesi see, et taheti parimat aga välja kukkus ‘nagu alati’. Kliima on nii soojaks läinud, et lumekahurid, mis töötavad -5 kuni 0 kraadi vahemikus, pole enam pädevad. Õiged masinad, mis genereeriks suusalund Eestis valdava 0 kuni +5 kraadi vahemikus, on aga liiga kallid. Kuigi võimaldaks kasvõi tasulise kelgumäe täitmisel ehk raha tagasi teenida. Mitu aastakäiku väikelapsi pole lund ju õieti näinudki. Vanemad kasutaksid seda nende preemium-lõbustusena.

Kuri kodanik
3 aastat tagasi

Et lastelt küsime kelgutamine eest raha ja suusatajad saavad laste arvelt vehkida mööda oma tuusa rada? Krdi debiil oled sellise mõtlemisega. Vähestest laste lõbudest mis veel ei ole tasuline. Oled täiskasvanu ja tahad suusatada siis maksa oleks õige. Laste pealt raha koorida ikka eriline nahhaalsus.

Nimi (kohustuslik)
3 aastat tagasi

Kui soov -3°C kvaliteetset tehislund teha siis peab vesi olema eelnevalt maha jahutatud kuni ühe soojakraadini ning rõhk peab olema ca 20bar. Tüüpselt ostetakse odavad 16bar voolikud ja sussutatakse hüdraulilise löögi kartuses 10bar veesurvega. Niimoodi -3°C juures saab heal juhul lörtsi.
Abi saab ka keemiast, aga mina küll ei julge sellel lumel juhuslikult kukkuda. Pärast tervis tuksis.

uskmatu-toomas
3 aastat tagasi

Mõtleks veel millegi ilusa suure peale sest raha pole ju kuhugi panna! Talv lumeta siis riik tuleb ja aitab meie äri maksumaksja raha eest !

Covid
3 aastat tagasi

Võimas värk ,mida muud siin ikka öelda

Lumemees
3 aastat tagasi

Küll ta tuleb – ega lumi kahurisse jää.
Ükskord me suusatame niikuinii 🙂

Arvaja
3 aastat tagasi
Reply to  Lumemees

Viie lumise riigi hulka.

Ants
3 aastat tagasi

Muud ei kuule sealtpoolt, kui et pritsukuur siin ja pritsukuur seal ja lumekahur siin ja rajamasin seal. Krt see siuke käkk teil ju, pole ime, et midagi ei tooda.

2. kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  Ants

Pritsukuur toodab turvalisust. Aga selllest saad aru alles siis, kui midagi juhtub.

Jaan Tatikas
3 aastat tagasi

Tehnoloogiat peaks täiustama, et lumetootmisel mitte plusskraadidest sõltuda! Üks võimalus oleks lisada süsteemi külmakontuur, saaks ka suvel lund toota! Kindlasti on ka teisi lahendusi, aga ainult ilma peale lootes jääb asi nõrgaks!

Mart
3 aastat tagasi

Täiesti mõttetu üritus, pandi hulk maksumaksja raha hakkama ja tulemus 0. Kõik see tuletab mulle meelde nõukaaega, kus taheti panna jõed tagurpidi voolama ja arvati et ollakse loodusest üle.

K.S.
3 aastat tagasi
Reply to  Mart

Päris null ikka ei ole….Ilmselt igasugu projektikirjutajad ja muud manulised ikka teenisid midagi…Ja vaevalt kahuri meeskonnal tükitöö on…
Paremad lüpsjad on läbi aegade paremini elanud ju…

Nimi
3 aastat tagasi

Tasub ikka ilmateadet ka jàlgida

Sass S
3 aastat tagasi
Reply to  Nimi

Jaanuaris on juba seda lund nii et oi – oi -oi !