Lääne Malevlane: kaitseliidu Lääne maleva allüksuse loomine Noarootsis

Lääne Elu

info@le.ee

Noarootsis elavad tegevväelased Miina Fank (vasakult) ja Erkki Tuul ning Lääne maleva pealik Andres Välli Noarootsis kaitseliitu tutvustamas. Foto Piret Pärnapuu

Kaitseliidu viimased ülemad on öelnud, et kaitseliit on turvavaip üle kogu Eesti ja esindatud
igal pool.

Noarootsi on siiani olnud üks paik Eestis, kus kaitseliit on esindamata. Kaitseliidu Lääne malevasse kuulub küll üksikuid Noarootsi inimesi, aga jalg maas oma üksust siiani
Noarootsis pole.

Ajalooliselt on Noarootsi olnud väga tugevalt seotud Rootsiga, olles sajandeid rannarootslaste asupaigaks. Teise maailmasõja ajal, kui rannarootslased Rootsi pagesid, täideti neist tühjaks jäänud Noarootsi alad Ida-Eestist suurte lahingute eest saabunud põgenikega, kellest said uued Noarootsi elanikud.

Uuemal ajal on Rootsi ja Noarootsi olnud seotud läbi koostöö ja arendustegevuste. Rootsi on olnud olulisel kohal ka nii kaitseväe kui ka kaitseliidu arendamisel, andes relvi, tehnikat, varustust ja väljaõpet. Uuema aja Noarootsi elanikest on sirgunud näiteks praegune 1. jalaväebrigaadi ülem kolonel Vahur Karus, kes on saanud sõjalise hariduse Rootsi kuninglikus sõjaväeakadeemias.

Kaitseliitu peetakse tihti vaid sõjaliseks mänguklubiks, kus harjutatakse sõjaks. Sõjalist ettevalmistust ja ülesandeid ei saa alahinnata. Kaitseliit on sõjaliselt Eesti suurim ja tugevaim vabatahtlik organisatsioon.

Vabatahtlikkusel põhinev jõud aitas noorel Eesti riigil ja rahval seista vastu vaenlastele Vabadussõjas. Vabatahtlikkusel põhinev jõud on aidanud ja aitab Eestil üle saada COVID-19 põhjustatud piirangutest ja aidanud Eestil tagada oma siseturvalisust. Kohalik küla ja kogukond töötavad samuti kõige paremini tänu vabatahtlikkusele, kus inimesed tunnevad üksteist ja teevad üheskoos midagi ära oma kogukonna heaks. Kõik, mis täna teeme, teeme oma lastele ja järgmistele põlvedele.

Homsed suunamudijad ja otsustajad on tänased lapsed ja noored. Kaitseliit pakub oma noorte kotkaste ja kodutütarde organisatsiooni kaudu nii noormeestele kui ka neidudele võimalusi sisustada sisukalt vaba aega ning iganädalaste koonduste ja laagrite kaudu kasvada isamaalise kasvatuse ja skautlike õpetustega.

Noarootsis on viimastel aastatel käidud suvelõpulaadal tutvustamas kaitseliitu ja kaitseväge, korraldatud saunarallil „Kaitseliidu sauna” ning käidud ka koolis ja lasteaias kaitseliitu tutvustamas. Selle aasta 6. novembril liiguti samm edasi ja viidi kohalikele elanikele läbi kaitseliitu tutvustav õhtu.

Lähema aja eesmärk on saada Noarootsis juurde uusi kaitseliitlasi ning asutada oma noorte rühm, mis töötaks üheskoos, mõeldes kogukonna turvalisusele, turvavaibale ja homsele
tulevikule laste ja noorte näol.

Erkki Tuul

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments