0

Siseministeerium: kirikud jäävad lahti siis, kui täidetakse nõudeid

Lemmi Kann

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Haapsalu toomkirik. Foto: Arvo Tarmula
Haapsalu toomkirik. Foto: Arvo Tarmula

Valitsus on otsustanud kirikuid nakkuse leviku olukorras mitte sulgeda ennekõike inimeste vaimse tervise ja hingehoiu tagamise kaalutlusel. Rahvastikuminister Riina Solman rõhutas pressiteates, et kirikud ja teised usuliste talituste toimumiskohad saavad oma tegevust jätkata, kui väga täpselt järgitakse valitsuse kehtestatud nõudeid viiruse leviku takistamiseks.

“Riskigruppi kuuluvad inimesed, aga ka kõik teised koguduse liikmed võiks jälgida võimalusel kas oma või mõne teise koguduse teenistust veebiülekandes. Paljud kogudused veebiülekannet ka teevad,” ütles Solman.

Jumalateenistustel ja teistel usulistel talitustel tuleb järgida ruumi maksimaalse 50% täituvuse nõuet ja 2+2 reeglit.

Maski kandmine teenistustel ja teistel usulistel talitustel on üle 12-aastastele inimestele kohustuslik, välja arvatud tervislikel põhjustel.
“Maski mittekandmine ei ole täiskasvanute puhul millegi muuga vabandatav. Vaimulikud peavad olema selles oma kogudustele eeskujuks,” rõhutas minister.

Vaimulikel tuleb kindlasti kasutada maske ja teisi kaitsevahendeid, näiteks kummikindaid, kui nad viivad läbi lähikontakti nõudvaid talitusi – armulauaveini ja oblaadi jagamine.

“Õhkkonna loomine vaimulike poolt, milles maski kandmist naeruvääristatakse või peetakse usu nõrkuse väljenduseks, ei ole aktsepteeritav,” ütles Solman.

“Oluline on käte ja liturgiliste tarvikute desinfitseerimine pärast seda, kui inimene on neid kasutanud. Ei tohi lubada ühise karika kasutamist armulauaveini jagamisel, samuti ühise armulaualusika kasutamist näiteks õigeusu traditsioonis,” selgitas minister.

Kirikus peab desinfitseerima asju, mida inimesed puudutavad, näiteks ikoonid ja ristid, aga ka laulu- või palveraamatud, mis on koguduse ühiskasutuses. Kirikud ja kogudused peavad viima miinimumini võimaluse, et erinevad inimesed ikoone ja riste füüsiliselt kas kätega või huultega puudutavad, või tuleb neid põhjalikult puhastada desovahendiga pärast igat kontakti.

“Möödunud nädalal, kui politseiametnikud tegid kontrollkäike jumalateenistustele, tuvastati mitmes kirikus reeglite eiramist – kas ei täidetud maksimaalse ruumi täitumise või maskikandmise nõuet. Soovime, et ükski kogudusehoone ega kirik ei muutu nakkuskoldeks ning terviseamet ei pea seetõttu koguduse tegevusse sekkuma,” ütles Solman.

“Palume mõistvat suhtumist, kui teenistusi ja teisi usulisi talitusi külastavad ka sel pühapäeval või jõulude ajal politseiametnikud või terviseameti töötajad, et oma tööülesannete raames veenduda seatud reeglite järgmist,” rääkis minister.

“Jätame tänavusel advendi- ja jõuluajal ka oma sõbrad teistes kogudustes külastamata ja piirdume veebi teel suhtlemisega,” lisas ta.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz