Kohanimepäev vaatleb Läänemaa kohanimesid

Lääne Elu

info@le.ee

Intrigeeriva nimega Libumaa tee silti on vargad korduvalt minema viinud. Arhiiv

Neljapäeval on Haapsalu kultuurikeskuses kohanimepäev, kus sel aastal on tähelepanu all nii Läänemaa mandri kui ka mereosa kohanimed.

„Kohanimepäevaga soovime tutvustada Eesti kohanimede rikast maailma ja selgitada kohanimevaliku ja kasutamise eri külgi,” selgitas riigihalduse minister Riina Solman.

Kohanimepäev on pika traditsiooniga ettevõtmine, mida tähistatakse igal aastal eri maakonnas. Sel aastal peetakse kohanimepäeva juba 18. korda. „Haapsalus oleme tegelikult juba teist korda – esimest korda kohtusid kohanimehuvilised Haapsalu kultuurikeskuses 2004. aastal,” ütles Solman.

Solmani sõnul tasub teinekord mõelda ümbritsevate nimede tähenduse üle. „Kohanimi on sümbol, mis aitab inimesel rahuldada tema ühte põhilist vajadust — kuuluvust. Pea iga päev on ju võimalik näha inimesi kandmas pusa või särki, mille rinnal ilutsemas mõni kohanimi – olgu selleks siis kas Narva, Pelgulinn, Lääne-Nigula või mõni muu vahva Eesti kohanimi,“ ütles riigihalduse minister.

Haapsalu kohanimedepäeva avavad tervituskõnedega riigihalduse minister Riina Solman ja Haapsalu linnapea Urmas Sukles. Kohanimekorraldusest Eestis kõneleb rahandusministeeriumi kohalike omavalitsuste poliitika osakonna nõunik ning kohanimenõukogu liige ja sekretär Timo Torm. Kohapärimusest Matsalu rahvuspargi mälumaastikel räägib keskkonnaameti kultuuripärandi spetsialist Krista Kallavus.

Aadressiandmetest ja kohanimedest aastal 2022 teeb ettekande maa-ameti aadressiandmete osakonna juhataja ja kohanimenõukogu liige Mall Leht. Lembitu Twerdjanski ettekannet „Kohapärimusest ja kohamälust“ tutvustab Lääne-Nigula vallavolikogu esimees ja rahandusministeeriumi kohalike omavalitsuste poliitika osakonna nõunik Mikk Lõhmus. Isiklikust avastusretkest Risti raamatu toimetamisel jutustab raamatu toimetaja Krista Kumberg ja rannarootsi kohanimedest räägib Rannarootsi muuseumi direktor Ülo Kalm.

Mida küsitakse kohanimede kohta keelenõuandest, sellest teeb ülevaate Eesti keele instituudi juhtivkeelekorraldaja ja kohanimenõukogu aseesimees Peeter Päll. Päeva lõpetuseks räägib Haapsalu ja Läänemaa muuseumide juhataja Anton Pärn Haapsalu väina varaajaloost – kohanimedest sadamakohtadest ja läbipääsudest.

Eesti ametlike kohanimede korraldamisega tegeleb rahandusministeeriumi juures riigihalduse ministri valitsemisalas tegutsev kohanimenõukogu. Nõukogusse kuulub nii riigiasutuste, omavalitsuste kui ka teadusasutuste esindajaid. Aastail 1997–2015 tegutses kohanimenõukogu siseministeeriumi juures, tema eelkäijad olid aastatel 1938–1940 kohanimede nõukogu ja 1994–1997 valitsuse kohanimekomisjon.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
alustaks
1 aasta tagasi

sellest, et paigaldaks lõpuks kõigile Haapsalu admin piires asuvatelele küladele küla nime tähistavad sildid, muidu tundub see entusiasm pseudotegevusena

käbi
1 aasta tagasi

Natuke nõutuks teeb…
Igaks juhuks ei mainita ürituse toimumise aega, äkki tuleb muidu keegi kohale?
Kultuurimaja kodulehel pole ka infot ja linnavalitsuse ürituste kalender teatab entusiastlikult, et peale septembrikuu üritusi on nimekiri täienemas 🙂

Ann
1 aasta tagasi
Reply to  käbi

Kultuurimajas sees polnud ka teavet väljas

Urmas
1 aasta tagasi
Reply to  käbi

See on juba aastaid Haapsalu omapära.