Talvine suurpuhastus: 5 sammu ebavajalike kulutuste vähendamiseks

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vahel võib tunduda, et tellimusteenused justkui võtaksid meie elu üle. Olgu selleks siis spordiklubi liikmelisus, lemmikajakirja tellimus või mitme voogedastusplatvormi kasutamine, paljud meist maksavad igakuiste teenuste eest rohkem kui need tegelikult väärt on.

„Kuigi Netflix pakub nõudmisel videovaatamise teenust on teiste tellimusteenuste probleem selles, et neid on lihtsalt liiga palju. Nii võib tekkida olukord et on raske jälgida, mille eest maksad, kui palju võlgned ja millal kuumakse sinu pangakontolt maha läheb. Selline segadus tekitab tunde, et makstakse tellimuste eest, mida tegelikkuses ei kasutata,“ ütles Citadele panga Eesti filiaali jaepanganduse juht Marina Hakiainen. Tema sõnul on viis olulisemat põhimõtet, mille abil soovimatuid tellimusi vähendada ja raha säästa.

1. Tee ülevaade

Rahalise suurpuhastuse esimene reegel on kaardistada ära enda hetkeolukord. See tähendab oma pangakonto läbi töötamist. Igakuised tellimused lähevad automaatselt sinu pangakontolt maha. Tee endale selgeks, kui suured on sinu igakuised maksed ja millele sa raha kulutad. Internetipangas tasub üle vaadata ka püsikorraldused.

2. Arvuta kõik kokku

Kui oled oma pangakonto läbi vaadanud ja koostanud igakuiste maksete nimekirja, on aeg kalkulaator välja võtta. Tasustatud tellimuste oluline osa on teadmatus – me ei teadvusta, millele me oma raha kulutame või kui palju tellimusteenused meile igakuiselt või aasta lõikes maksma lähevad. Kui teil on ees kuu- ja aastatellimuste loetelu, jagage aastamaksed kalendriaasta 12 kuuga, et saada täpne igakuine kogusumma. Võimalik, et see number võib teid šokeerida, kuid see ajendab teid kindlasti ka tegutsema.

3. Järjesta kasutamise järjekorras

On hämmastav, kui suur osa kuueelarvest kulub mitmesugustele tellitavatele teenustele, mida me isegi ei kasuta. Voogedastus on selle parim näide. Võimalik, et maksad korraga mitme tasulise teenuse eest: näiteks Netflix, Spotify, Apple TV, Viaplay ja GO3. Tõenäoliselt võiksid oma tellimusi poole võrra vähendada ja oma lemmiksaateid siiski vaadata. Seda tehnikat peaksid kasutama kõigi oma tellimuste puhul. Koosta oma tellimuste loend ja reasta need kõik kasutuse järjekorras. Saad kiiresti aru, kui palju raha kulutad teenustele, mis väärtust ei loo.

4. Tühista ebavajalikud tellimused

Kui nimekiri eest peaksid hakkama mõtlema tellimuste vähendamisele. Soovimatute tellimuste vähendamisel on oluline meeles pidada kahte asja. Esiteks, kui sa seda ei kasuta, ei tohiks sa selle eest maksta. Teiseks, kui sa seda praegu ei kasuta siis kui suure tõenäosusega seda hiljem kasutad?

Nii et pea neid asju meeles ja ole halastamatu. Kõik sinu loendi lõpus olevad tellimused tuleks tühistada. Seda saad teha otse teenusepakkujaga ühendust võttes. Lisaks on enamikul neil rakendustel tellimuse tühistamise funktsioon, mis võimaldab tellimuse ühe nupuvajutusega tühistada.

5. Võta tehnoloogia appi

Ebavajalikele kuutellimustele raha kulutamine on nii levinud probleem, et juba on olemas mitu rakendust   mis aitavad igakuiseid või aastamakseid jälgida ja hallata. Näiteks on mobiiliäpil MySubscribeon kõik funktsioonid, mis võimaldavad sul oma tellimustest terviklikku ülevaadet omada. Kõik oma maksed ühele platvormile liites saad kohese ülevaate sinu pangakontolt automaatselt võetavatest maksetest ning oma tellimused alamkategooriatesse jagada ning mõne rakenduse puhul soovimatud tellimused otse äpist tühistada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments