Riina Solman: päästame kohalikud omavalitsused elektrihinnakaosest

Lääne Elu

info@le.ee

Riigihalduse minister Riina Solman
Riigihalduse minister Riina Solman

Kahe kuuga sai valmis elektri universaalteenuse pakett kodutarbijatele. Praeguseks laieneb universaalteenus ka väiksematele ettevõtjatele, MTÜdele ja sihtasutustele.

Vähem tähelepanu on pälvinud asjaolu, et hädas on ka Eesti kohalikud omavalitsused, kes maksavad kasvanud elektriarveid kinni kohaliku elu edendamise arvelt. Seetõttu töötame selle nimel, et universaalteenus laieneks ka omavalitsustele.

Soovime kõik näha Eestit, kus nii keskvalitsus kui ka kohalikud omavalitsused tegutsevad pidevalt elukeskkonna arendamise ja kodukohta investeerimisega. Kuid mis arendusi ja investeeringuid saab kohalik omavalitsus teha, kui pärast elektriarvete tasumist enam muuks raha ei jätku? Kõige suuremas hädas on äärealad, kus omavalitsuste tulubaas on Eesti-sisese rände tõttu vähenenud nii palju, et isegi elektriarvete tasumine tekitab raskusi.

Ehkki elukalliduse kasvu tagajärjel tõuseb ka kohalike omavalitsuste tulubaas, ei lahenda see ääremaadega seotud elu väljasuremise ohtu. Riik peab ulatuma igasse Eesti nurka ega saa lihtsalt käed rüpes pealt vaadata, kuidas kohalikud omavalitsused on elektriarvete tasumise tõttu sunnitud jätma unarusse muu elu arendamise.

Ka arvud näitavad selgelt, et kohalike omavalitsuse üks suurimaid muresid on, kuidas toime tulla kasvavate elektrikulude eest tasumisega. Selle aasta seitsme kuuga on omavalitsustel hoonete ja taristu energiakuludele ehk küttele ja elektrile kulunud kokku 51,6 miljonit eurot. Seda on peaaegu poole rohkem kui möödunud aastal sama ajaga. Rahaliselt tähendab see 20,2 miljoni võrra varasemast suuremat kulu.

Prognoosi kohaselt võtavad kasvavad energiakulud omavalitsuste eelarvetest võrreldes eelmise aastaga täiendavalt 40–50 miljonit eurot, mida saaks kasutada näiteks lasteaiaõpetajate või huvikooli ringijuhendajate palgatõusuks, tõusnud hindade tingimustes lastele sooja koolilõuna pakkumiseks, huviringide kallinenud tasude katmiseks jne. See 50 miljonit on ligi 3 protsenti omavalitsustele laekuvast tulumaksust.

Olukorrale on ka lahendus, mille olen riigihalduse ministrina valitsusele välja pakkunud – laiendada elektri universaalteenuse mudelit ka kohalikele omavalitsustele ja nende hallatavatele asutustele. Börsivälise elektri universaalteenus on end juba tõestanud. Kodutarbija on selle kiiresti omaks võtnud ja sellest on saanud kõige populaarsem püsihinnaga elektripakett. Oleme nüüdseks saanud kõigi koalitsioonierakondade esimeeste põhimõttelise nõusoleku universaalteenust laiendada kohalikele omavalitsustele.

Järgmise sammuna loome konkreetse eelnõu, mis paneb paika detailid ja loob universaalteenuse kasutamiseks omavalitsustele vajaliku õigusliku raamistiku. Nii jõuame olukorda, kus ka omavalitsuste elektrikulud on edaspidi täpselt nii suured, kui konkurentsiameti kooskõlastatud hinnatase võimaldab, ja elektriga börsimängude aeg saab mööda ka omavalitsuste jaoks.

Eesti omavalitsused ei tohiks kunagi sattuda olukorda, kus elukeskkonna arendamine peatub. Kuidas tulevad toime nii äärealad kui ka meie ülejäänud linnad ja vallad ning milline on Eesti regionaalpoliitiline nägemus laiemalt, peab saama ministeeriumideüleseks teemaks. Riigi olemasolu, elementaarsed teenused ja elamisväärne elukeskkond on igal pool Eestis meie turvalisuse ja eriti idapiiril ka julgeoleku küsimus. Riik peab tulema appi täpselt nii nagu praeguse elektrihinnakaose puhul. Mulle kui ääremaade ja omavalitsuste eest väljas olevale ministrile on südameasi, et kõikjal Eestis, sh maal, ääremaades ja väiksemates linnalistes piirkondades asuvates paikades ei seiskuks areng hetkekski. Vastupidi, sellele tuleb pidevalt hoogu juurde anda. Riik on tervikuna täpselt nii tugev ja arenenud, kui on meie omavalitsused igas Eestimaa nurgas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Rahvas valis ekre
1 aasta tagasi

Saame liberid poliitikast välja, lähevad ka hinnad normaalseks! Siin veel mõnel mõistus peas…

Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

Valimised tulekul ja kohe näe päästame,tõmbame,lükkame,alandame jne.
Hurraa !

elagu juutide võim
1 aasta tagasi

ilmselt on meie valituse jõudnud nüüd arengufaasi, kus elektrihinna kaudu on vaja enda rahvas paljaks varastada. toiduained ostad sa ikka poest selle üüratu elektri hinna eest toodetud tooreinest. muu kauba sama moodi. kas see niinimetatud elektribörs oligi veskimäe ja tema eksnaise kallase poolt kokku klopsitud et eesti rahvast paljaks varastada.

Vali mind!
1 aasta tagasi

Pean saama valituks soojale kõrge palgaga kohale.

paket
1 aasta tagasi

paketiks, aga elektri hind on seal ainult ülikuid rahuldav

Imeline Eesti
1 aasta tagasi

Tegelik probleem on, et Eesti elektrituru hinnapiirkonnas on puudu odavad süsinikuneutraalsed ja taastuvelektri tootmisvõimsused, mis hinna igapäevaselt ilma sekkumata turul alla tooksid (Soome, Norra näited). Tervikpildis tekitab vägisi ja vääralt disainitud nn universaalteenus veel suurema eelpool nimetatud tootmisvõimsuste defitsiidi, sest investeerimiskindlust vähendatakse poliitiliselt mõtlematute otsustega, kusjuures seda rumalust laiendades. Küsimus on selles, et miks me Eestis tahame leiutada uut jalgratast, selmet kasutada juba kehtestatud EL regulatsiooni võimalusi? Teised riigid ei sekku elektrituru korraldusse, vaid hüvitavad tarbija elektrihinna vahe tootjale fikseeritud hinna puhul. See ei vähenda investeerimiskindlust ja ka õiguskindlust ning tekitab motivatsiooni investeerida odavat elektrihinda tekitavatesse tootmisvõimsustesse. Kusjuures teised naaberriigid… Loe rohkem »

loodab
1 aasta tagasi
Reply to  Imeline Eesti

ju jumala peale, meil pooled ju valitsuses kes loevad hommikupalvet, kinnitades truudust jumalale , aga mitte eesti rahvale

meie
1 aasta tagasi
Reply to  loodab

päästja, tule päästa meid sellest hullust maailmast, lasku maapeale ja too meile igavene elu ning paradiis

Valimisreklaam
1 aasta tagasi

Trafaretne tühi mulin.

nagu
1 aasta tagasi
Reply to  Valimisreklaam

… see siin.