Piirsalule jagatakse heldelt katuseraha

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

BNS

Piirsalu kirik. Foto: Urmas Lauri
Piirsalu kirik. Foto: Urmas Lauri

Esmaspäeval riigikogule laekunud ettepanekutest selgub, et Keskerakonna, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ja Isamaa fraktsioon esitas oma niinimetatud katuseraha saajate nimekirja ühiselt ning see maksab kokku enam kui 6,4 miljonit eurot. Katuserahadest suurim toetus läheb abordivastastele.

Läänemaa saab koalitsioonilt 219 000 eurot ning sotsidelt 10 000 eurot. Katuseraha nimele vastavalt ehk siis katuse remondiks kulub Läänemaal 31 000 eurot – Piirsalu ja Kullamaa kiriku katuste tarvis.

Koalitsiooni suurim toetussumma on EELK Piirsalu kogudusele kiriku katuse remondiks eraldatav 26 000 eurot. Piirsalu saab veel teisegi suure toetuse – 15 000 eurot antakse sealsele külaseltsile seltsimaja teise korruse remondiks. Toetus Piirsalule on märkimisväärne – 170 elanikuga küla iga liikme kohta tuleb katuseraha 240 eurot.

Läänekmaa kristlikud kirikud ja kogudused saavad koalitsioonilt ühtekokku 53 500 eurot, mis on ligemale veerandi (24,4%) võimuerakondade jagatavast katuserahast.

Haapsalus saavad enim katuseraha mänguväjlakud – Piiskopilinnuse ja Mägari mänguväljaku ehitamiseks antakse 15 000 eurot.

10 000 eurose summaga turgutatakse Kastani piirkonna mänguväljaku ehitamist, Päikesejänku lasteaed saab 10 000 euro eest oma õueala korrastada ning Uuemõisa lasteaed-algkool samasuure summa eest sööklasaali remontida.

10 000 euroga pannakse õlg alla Palivere vabatahtliku päästekomando ehitusele ning Vormsi vald saab Diby külla ehitada tänavavalgustuse.

Tavapärasest 5000 euro suurusest summast on suuremad ka metodistikiriku Haapsalu kogudusele antav 9500 eurone katuseraha kiriku nullkorrusel asuvate ühiskondlike ruumide ehituse lõpetamiseks ning 8000 eurot spordiklubile Tapa rannakäsipalli väljaku rajamiseks.

Sotsid andsid 6000 eurot Taebla koolile poiste käsitööklassi tislerilaudade soetamiseks ning 4000 eurot Haapsalu vanalinna lasteaedadele Päikesejänku maja ronimisseina tarvis.

Kuuendik katuserahast kristlikele ettevõtmistele

Katuserahana jagatavast 6,4 miljonist eurost läheb suurim toetus, 141 000 eurot MTÜ-le Elu Marss, mille eestvedajad korraldasid suvel abordivastase meeleavalduse.

Ligi 14 protsenti koalitsiooni jagatavast katuserahast, kokku 894 500 eurot 71 saajale, läheb kristlike kirikute ja nendega seotud ettevõtmiste toetuseks. Suurima summa ehk 75 000 eurot saab Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku Jõhvi Jumalailmumise Kogudus. Tegu on vene õigeusklike sümbolkirikuga, mille rahastamine teenib Keskerakonna, eriti Martin Repinski valimiskampaaniat Virumaal.

50 000 eurot läheb Eesti kirikute nõukogule kristliku meedia jaoks – peamiselt ostetakse selle eest kristlikku sisu rahvusringhäälingusse. Kui arvestada, et ka MTÜ Elu Marss toetab kristlikke ideid, siis rahastab koalitsioon kristlikke ettevõtmisi koguni 16 protsendiga oma katuserahast, kirjutab Postimees.

EKRE juhi, rahandusministri Martin Helme kodukirikule, EELK Tallinna Toompea Kaarli kogudusele, on eraldatud kooli õpikeskkonna arendamiseks ja õpitingimuste parandamiseks 35 000 eurot.

Järgmiseks, kohalike valimiste aastaks riigikogu jagatavateks regionaalseteks investeeringuteks ehk niinimetatud katuserahaks eraldatud 6,385 miljonit eurot. Koos sotside ettepanekutega kulub katuserahaks aga tervelt 6,725 miljonit eurot. Koalitsioon on teinud 340 000 euro eest rohkem ettepanekuid, lisaraha tuleb leida kas praegu riigieelarvesse kirjutatud mõne muu investeeringu arvelt või valitsuse reservist.

Toetusi on jagunud igasse maakonda, suurim summa läheb Tallinna MTÜ-dele. Väikseim summa, kokku 74 500 eurot, on planeeritud Hiiumaale.

Reformierakonna fraktsioon teatas, et nemad ka sel aastal katuseraha jagamisest osa ei võta, sotsiaaldemokraadid aga tegid oma ettepanekud katuseraha maksmiseks 300 000 euro eest.

20201201 katuserahad Läänemaale
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
lõpetage enda reklaamimised, kui raha on, andke om
3 aastat tagasi

Tõbine süsteem riigis. Meie kõigi raha võetakse seaduslikult, siis hakatakse poliitikute äranägemise järgi laiali jagama. Sildid rahal küljes , mina andsin ja mina andsin…! Tobe süsteem poliitikutel plusspunkte teenida.

hmm
3 aastat tagasi

kuidas siis poliitik ennast tutvustab, kui mitte tegudega? Paljast jutuloba tuleb niigi palju. Raha on parim tähelepanu äratamiseks. Ei näe küll midagi, et valesti oleks. Maksud ja surm on kaks kindlat asja meil, kuidas neid makse jaotatakse ei saa me peale valimistel oma häält andes eriti midagi ses suhtes ära teha kahjuks.

Mõhk
3 aastat tagasi

Mis tegevustoetust see läänemaa toidupank vajab? Sel ju kõik tegevused toetatud. Kas läheb ise poodi süüa ostma?

mees maalt
3 aastat tagasi

Jumal tänatud , et Nõvale midagi ei pudenenud. Oh seda kadeduse ussi , mis oleks Nõval ringi roomama hakanud. Õnnelikele saajatele , head peale hakkamist!

Nipitiri
3 aastat tagasi

Hea uudis!!!🙂🙂🙂

Ristilt
3 aastat tagasi

Suur otsib valimisteks toetust Taeblast, Risti ja Piirsalu inimesi on tuulepargiga reetnud. Maakond on lammutatud, Suured- suured tänud!

Progressiusku
3 aastat tagasi

Oh sa rsk! – Läänemaale tuleb üle 200 000 euro! – seda ei või nii jätta, see valitsus tuleb maha võtta, maksku mis maksab!

hmm
3 aastat tagasi
Reply to  Progressiusku

et siis mispärast? Millise valitsuse teie siis uue paika paneksite? Kes seal peaks olema, ega ometi kaka ja keka? Tahate päris hukku meie maale ja seda kiirendatud korras?

Püha Vaim
3 aastat tagasi

Eks katuste kordategemine ongi esmatähtis-muidu pole varsti enam midagi remontida. Aga suure summa abordivastastele andmine tekitab küsimusi.Kas näiteks miitingul osalejad said selle eest raha ?

Edu
3 aastat tagasi
Reply to  Püha Vaim

Ekrele!

Juhan Maarjamaalt
3 aastat tagasi
Reply to  Püha Vaim

Eks poliitika tegemine tuleb kellelgi kinni maksta ja vahet pole kas EKRE, reform või Kesk. Naiivne arvata, et keegi tasuta tänaval plakatiga vehib ja kisab. Aga korruptiivne maik on asjal juures küll! Aga eks kaabud teavad kuidas poliitikat tänaval teha…

2. kodanik
3 aastat tagasi

Palju asju siin ilmas tehakse ilma rahata. Õnnetu hing oled, kui ainult raha pärast viitsid ennast liigutada.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

kui raha on, siis on ikka palju lihtsam ja lõbusam palju asju siin ilmas teha.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Püha Vaim

ma ei saa ausaltöeldes sellest abordivastasusest aru hästi. Naisel peaks ikkagi olema mingi väljapääs, sest elu ei ole meil nii must ja valge. Äkki vägistati sisserännanu poolt, vbl on ise narkosõltlane või alkohoolik, võibolla võibolla võibolla, nii et olukordi on palju erinevaid. Alati ei pea ega tohigi sünnitada. Vooglaid pressib seda pimesi peale lihtsalt, aga paraku pole ikka kõik nii lihtne.