Aimar Ventsel: USA presidendivalimised kui demokraatia antireklaam

Aimar Ventsel

Sinna on peaaegu kümmekond aastat tagasi, kui ma osalesin Helsingi ülikooli prestiižsel iga-aastasel Alexanteri konverentsil.

Sattusin paneelile, mis rääkis arenevate riikide riigikorralduse probleemidest. Tegelikult läksin ma kuulama Indoneesia teadlast, kes rääkis eurooplaste demokraatia impordist Aasiasse. Helerohelises siidist hidžaabis ja sama värvi kostüümis noor naine analüüsis oma ettekandes Euroopa riikide ja Euroopa Liidu demokraatia levitamise programme ning lõpetas nendinguga: „Eurooplaste demokraatia import Aasiasse on kolonialismi uus vorm.”

Sel hetkel võis mõttes kuulda suurt kolksu, kui vaatajaskonnas istuvad soliidsetel Euroopa ja USA ülikoolide politoloogidel lõualuud vastu põrandat kukkusid. Järgmine esineja oli Hiinast. Tema tõestas, et Hiina rahvavabariik on institutsionaalses plaanis enam demokraatlik ja elanikkonda kaasa haarav kui ükskõik milline Euroopa Liidu riik. Vaatajate reaktsioon oli umbes sama.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Juku
3 aastat tagasi

Ainukene demokraatia on otsedemokraatia, teised vormind or pervertsusesd, mis teekslevad kõigest seda.

uskmatu-toomas
3 aastat tagasi

Kas meie valmissüsteem on demokraatlik ? 672 häälega istub riigikogus aga 2223 häälega jääb välja ? Rahva vaba valikuga pole siin mingit pistmist ja jutt meie valimiste eripärast on tegelikult möga ! Valimisseadus ei arvesta Eesti inimese tahtega ja on seega kuritegelik.

Pankrotis valimised
3 aastat tagasi

Autoril on õigus, et USA demokraatide poolt kaaperdatud presidendivalimised on antireklaam demokraatiale.

jamps
3 aastat tagasi

a millega sa härra rahul pole … teil kõigil on selle demokraatiaga probleeme. sarkozy isegi kipub kinni minema … ja pole see bideni võit ka midagi … kui asi õige siis huiskaksid nad seal pidurdamatult. kuna aga asi hapu hoiavad tagasi. iga päev võib mõni jama plahvatada …