Juhtkiri: räägime asjast

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Eile pöördus meedialiit peaminister Jüri Ratase poole küsimusega, miks peaminister vaikib ega ütle midagi selle kohta, et justiitsminister Raivo Aeg palus prokuratuuril ajakirjanduse tegevust uurida.

Kui Õhtuleht avalikustas, et haridusminister Mailis Reps on kuritarvitanud võimu ja väärkasutanud maksumaksja raha, saatis Aeg riigiprokurör Andres Parmasele telefonitsi sõnumi, et prokuratuur annaks ajakirjanike tööle hinnangu. See on vaba ajakirjanduse ähvardamine ja võrreldav nõukogude- või ükskõik mis diktatuuri aegse telefoniõigusega – helistame, kuhu vaja, ja meetmed võetakse tarvitusele.

Seni vaikinud Ratase meelest pole Aeg ajakirjandust ähvardanud ega prokuratuurile korraldust andnud. Sama seisukoha võttis kiiresti ka Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid. Et ministritega ei juhtuks rohkem sääraseid asju, nagu juhtus Repsiga, tegi peaminister riigikontrollile ettepaneku toetada riigikantseleid ametiautode kasutamise täiendava reeglistiku loomisel.

Ka Aeg täpsustas ja selgitas oma tegu – tema pole kedagi ähvardanud, vaid palus prokuratuuril võtta seisukoht eraviisilise jälitustegevuse seaduslikkuse suhtes. Aegi sõnul pole võimalik, et suvalisi inimesi võib ajakirjandusliku eksperimendi huvides jälitada, nende tegevust jälgida ja andmeid koguda. Kuigi Aeg ei mäletanud täpselt, mida ta riigiprokurörile kirjutas, juhtus taas nii, nagu on selle valitsuse ajal juhtunud varemgi – jälle on ministrist valesti aru saadud, sest ta ei öelnud nii, või kui ütleski, siis mõtles ta midagi muud.

Härrased poliitikud ei tohiks siiski unustada, et Mailis Reps ei olnud suvaline inimene, vaid Eesti vabariigi minister, kelle ametiautol Õhtuleht silma peal hoidis. Selle tagajärg oli ministri tagasiastumine, sest ta oli ameti- ja eraelu sassi ajanud ning maksumaksja raha ja võimu kuritarvitanud. Sellest ministrid väga rääkida ei taha. Selle asemel arutatakse, kas ehk hoopis ajakirjandus pole midagi valesti teinud, ning pöördutakse prokuratuuri poole. Väga mugav, härrased, aga räägiks õige asjast. Või mis riigis te õieti elate?

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu-toomas
3 aastat tagasi

Võta eesti meedia,delfi kommentaarium jne. on ühed peldikuseinad kõik kuhu kirjutavad meie “arvamusliidrid” Ilves,Rumm jne.isegi president vaevub vahel ….

Turris
3 aastat tagasi

Võib-olla peaks 6 lapsega üksikemal olema suurem toetus riigi poolt?

Enriko
3 aastat tagasi

Repsi juhtumi puhul soovitan ajakirjanikele sama, mida viimased ise nõuavad ministreilt teisejärguliste (Kingo ‘jõhker vale’),tõestamata (Kuusiku ‘perevägivald’) või olematute (maaeluministri ‘listeeriaskandaal’) tegude pärast. Ehk arvestamist: kui tükitakse hallile alale nagu näiteks jälitamine, tuleb ka ise valmis olla trahvi maksma. Praegu väidetakse küll julgelt, et ajakirjanikel on õigus avaliku elu tegelaste järel luurata aga olen kindel, et seadustesse taolist erandit kirjutatud pole. Reps sai õigustatult nipsu kuklasse, ohverdades oma ameti, aga kui Repsi jälitamine oli süstemaatiline, peavad ka ajakirjanikud valmis olema aru andma. Minister Aeg ei pea seaduse täpseid nüansse peast teadma. Loomulikult tuleb tal spetsialistidega konsulteerida, et mitte valesti lajatada.… Loe rohkem »

EKREIKE
3 aastat tagasi

kestab. Kahjuks…

jamps
3 aastat tagasi

Seda juhtkirja oli küll lihtne copyda, kuulas pühapäevased raadiosaated kus Karnau ja Samost – Sildam ühtemoodi nuuksusid … ju seda nimetatakse ajakirjanduseks ja valgustamiseks.

Liba-meedia
3 aastat tagasi

EKRE juhitav natsivalitsus on asunud ründama vaba ajakirjandust! Nõuame rahvavaenuliku natsivalitsuse kohest tagasiastumist ja vabandamist rahva ees oma inimvaenuliku tegevuse pärast! Uue valitsuse peab moodustama Reformierakond koos Sotsiaaldemokraatliku erakonna ja Eesti 200ga, kes viivad Eesti tagasi Euroopa Liidu väärtuste juurde, natside plaanitud rahvavaenulik rahvahääletust ei tohi toimuda, uus valitsus tühistab selle!

Liba-meedia
3 aastat tagasi

Liberaal varastab konservatiivide tagant… Räägime asjast – on EKRE raadiosaade!
Vaba ajakirjandusega pole Eestis tegemist, 90% on truult võlts-liberaalse ideoloogia teenistuses.
Õhtuleht teostas ebaseaduslikku jälitustegevust ja ahistas alaealisi lapsi, kelledest tehtud pildid ja videod hiljem veel avalikustas tervele maailmale. See on jõhker laste õiguste ning privaatsuse rikkumine, mille eest peab väljaanne vastutama.

kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  Liba-meedia

Ära enam peale võta.

Enriko
3 aastat tagasi
Reply to  Liba-meedia

Ses suhtes on sul õigus, et (liba)liberaalid varastavadki konservatiivide tagant. Viimati varastasid nad Eesti Vabariigi. Kui veel 20 saj. alguses võideldi sini-must-valge lipu all konservatiivses kultuuriruumis eestlaste omariikluse eest ja 1980-tel selle taastamise eest, siis tänaseks nõuavad sotsid samalt riigilt etniliste eestlaste lahustamist maailma rahvastepaabelis ja hobusega abiellumise õigust. Ausad moraalsed inimesed on nende silmis kurjategijad. Pean silmas ll MS eelseid õpetajaid, politseinikke, põllumehi, lapsevanemaid, riigitegelasi, kes tänaste libaliberaalsete mõõdupuude järgi oleks kurjategijad, tagurlased, hirmsad natsid, väärides Tarandilt lubatud kuklalasku.

inimene õpib ,kuni elab...
3 aastat tagasi
Reply to  Liba-meedia

Minister Aeg ei ole küll kedagi ähvardanud, soovis ta ju teavet jälituse ,s.t. laste sõidutamise jälgimise kohta Olen kindlalt arvamusel, et Reps ei oleks pidanud tagasi astuma, sest jah, tema sesukohast oli see parim viis ,et rahu saada ,kuid on veel palju olulisem nüanss. Nimelt see, et haridusministrina on ta keskis kindlasti kõige tugevam, kogemustega, pika staaziga ja see kõik kokku oleks praegusel ajajärgul hariduse ja õppe osas väga tähtis. Eks näeme kuidas hr.AAB toime tuleb

juss
3 aastat tagasi

Savisaare kohta ajasid vene mutid sama iba: gospodin savisar mer goroda, jemu polooženo….

taat
3 aastat tagasi
Reply to  Liba-meedia

Mõtle nüüd nii: naaber võtab öösel sinu puuriidast puid ja selle tõendamiseks filmid või pildistad. Aga kui on kavalam naaber, saadab lapsed puuriidast puid tooma, siis ei tohigi pildistada, rikud laste õigusi. Kuidas siis käitud, ostad järgmiseks aastaks rohkem puid, et ka naabrile jätkuks?