Erkki Bahovski: ootele pandud euroraha

Erkki Bahovski.

Erkki Bahovski.

Esmaspäeval blokeerisid Poola ja Ungari Euroopa Liidu kokku 1,82 triljoni euro suuruse eelarve ja taastepaketi, tekitades niiviisi ühenduses uue kriisi.

Blokeerimise põhjuseks oli kavatsus siduda juurdepääs eurorahale õigusriigi põhimõtetest kinnipidamisega.

Poola ja Ungari on ise saanud Euroopa Liidust alates liikmeks saamisest 2004. aastal miljardeid eurosid ja koroonakriisi arenedes läheks uut raha kindlasti vaja. Kuid Varssavi ja Budapest näevad Euroopa Liidu õigusriigi põhimõtete rakendamises kavatsust riivata nende suveräänsust.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
jamps
3 aastat tagasi

millal poola ja ungari end siis kehtestama peaksid … igal riigil on sise ja välispoliitika ning kui seda tahetakse ära suruda siis poola sugune võib eu –st üldse minema marssida. Ei pea ju tülitsema ega Pariisi – Berliini tarku tõdesid kuulama. 2008 kriisis sai Poola kõige paremini hakkama , Putin saab sanktsioonides järjest paremini hakkama .. mis siis teistel häda peaks olema.

Kummaline maailm
3 aastat tagasi
Reply to  jamps

Et siis õigustame riikide kohtute allutamist valitsustele ja autokraatlike võimurite omavoli??

Noeitea
3 aastat tagasi

Kuule inimene, ära loe nii palju delfit!

viloloog
3 aastat tagasi
Reply to  Noeitea

Selleks ei pea Delfit lugema, piisab kui Poolas tuttavaid on!

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  viloloog

Oleneb tuttavatest. Need nn tuttavad võivad vastased olla, aga enamus inimesi ju pooldab seda. Poolas ja Ungaris on valitsuse toetus vägagi suur, kordi suurem, kui meie riigis.

Mnjah
3 aastat tagasi

Juhul kui kohtunik avaldab tahtlikult kohtu materjalid protsessi ajal ajakirjandusele siis järgnevad sanktsioonid. Seda nii Poolas kui ka Eestis ning võetakse ära kohtunikul puutumatus. Milles on probleem? Pigem on küsimus selles, et poolakad on rahvusena tugevad ja kaitsevad ühiskonnas väljakujunenud väärtusi. Näiteks Prantsusmaal käitub võim nii nagu ise paremaks peab, muudab väärtuste tõlgendamist edasi tagasi. Viimati siis sisserände küsimustele lähenemine nagu Ungaris. Miks me ajakirjandus selle kohta ei kirjuta? Tegelikult näitab see arusaamatut hüsteeriat ühiskonnas ja kvaliteetmeedia puudumist. Kahjuks ka inimliku lolluse vohamist.

Sinule kummaline
3 aastat tagasi

Aga Poola ja Ungari valijad nii ei arva. Nagu ütles meie president, las iga riik otsustagu oma asjad ise.

Jah
3 aastat tagasi
Reply to  jamps

Ma ei saa ka aru, miks Eesti nii vedel on selles küsimuses? Eks targemad vist teavad, et meie vabariigi suveräänsus on nagunii ammu läinud ja enam tagasi ei tule. Võetakse raha vastu vaikides lihtsalt. Põhjanaabrite juures on see raha veel suurem probleem, kuna vastupidiselt Eestile, maksavad sommid toetuspaketile peale ja mitte vähe. Arvake, kes sealmaal peaministri partei on