Juhtkiri: maski tuleb kanda

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Esmaspäevast jõustuvad taas koroonapiirangud – poes, teatris, kinos, ühistranspordis ja mujal siseruumides tuleb kanda maski, liikuda kahekaupa ja hoida võõrastega kahemeetrist vahet.

Ühest küljest võib see tunduda tüütu. Suvise vabadusega harjunud, kipub meelest minema kevadine eriolukord, kui kõik oli peaaegu lukus. Pärast toonast piirangute lõppemist pani esimene kohvikuskäik pea pööritama – missugune enneolematu vabadus! Kevadega võrreldes pole esmaspäevast jõustuvad piirangud kõneväärt. Teatrid annavad etendusi, kinod on lahti, saab minna välja lõunat või õhtust sööma, lapsed saavad käia koolis ja lasteaias.

Pole midagi imestada, et sotsiaalmeedias koguvad jõudu maskikandmise vastased, kuigi koroonaviirus levib sama jõuliselt kui kevadel. Me oleme lihtsalt unustanud. Sest piirangud mõjuvad distsiplineerivalt – mida rangemad need on, seda ohtlikum tundub meile olukord, mida lõdvemad, seda julgemini me ennast tunneme. Ohutunne ei sõltu tegelikkusest, sest viirus on nähtamatu.

Jah, maski kanda on tüütu. Mask tuleb kusagilt hankida, see maksab, ja kui kanda ühekordseid maske, siis maksab see lõpuks üsna palju. Maskikandmist nagu iga teistki uut asja peab harjutama – et see õigetpidi ette saaks ja ees püsiks. Eest võttes vajab see samuti tähelepanu – maski ei saa nagu kindaid taskusse või käekotti toppida. Ühesõnaga, terve hulk jama, peale selle terve hulk veendunud kaasmaalasi, kes teevad meile selgeks, et maski kanda on tarbetu ja tervisele võibolla isegi kahjulik.

Tuleks unustada vandenõuteooriad ja lihtsalt mask ette panna. Ka siis, kui sellesse ei usu. Mitte ajada näpuga järge, kus seda kästakse ja kus ei kästa, vaid lähtuda tervest mõistusest – osta mask ja kanda seda kõikjal, kus on hulk inimesi, kellega iga päev kokku ei puutu, peale selle olla ettevaatlik – pesta käsi ja hoida võõrastega vahet. Ühesõnaga, teha kõik selleks, et viirus meid kätte ei saaks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
nii
3 aastat tagasi

seda koroonat ja hiv levitavad libedikud kelle elustiiliks on soodoma ja kommorra

Äkre
3 aastat tagasi

Kus terve mõistuse nõudjad siis olid, kui igasugused äkre poetagused klubides ja baarides laaberdasid? Nüüd peavad korralikud inimesed kulutama raha maskidele ja väljas mitte liikuma. Ühel tööinimesel kulub päevas vähemalt kaks maski, mille maksumuseks tuleb vähemalt 2 eurot. Käies 20 päeva maskiga tööl, on kuupalgast läinud juba 40 eur. Kõik ei kuulu ühte erakonda, et endale seda lubada saaks. Ärge unustage, et korralik inimene kannab kirurgilist maski, millest on eeldatavasti mingit kasu ka ning nende tüki hind kindlasti 1 euro ei ole. Poetagused tõmbavad nagunii mingi kaltsaka ette, millest tolku pole ja lõpuks kannatab ühiskonna normaalne väärikalt ja vastutustundlikult käituv… Loe rohkem »

Ko & Roona
3 aastat tagasi
Reply to  Äkre

Maski hind kauplustes 28-30 senti tk. Riik ostab hulgi kirurgilisi maske 5,24 senti tk.

Valdo
3 aastat tagasi

Järjekordne üleskutse rikkuda oma tervist.