Donald Trump vs Joe Biden: USA valimised kui loodusõnnetus

Lääne Elu

info@le.ee

Analüütik USA kaardi ees valmistulemust kombineerimas on alates teisipäevaõhtust tuttav telepilt ameeriklaste kodudes. Kuvatõmmis CNNi saatest

Analüütik USA kaardi ees valmistulemust kombineerimas on alates teisipäevaõhtust tuttav telepilt ameeriklaste kodudes. Kuvatõmmis CNNi saatest

Teisipäeva õhtust alates on pilt ja jutt USA peamistes ülemaalistes telekanalites ja võrgumeedias üsna ühesugune – rääkivad pead maakaardi ees rehkendavad ja kombineerivad protsente, kirjutab ajakirjanik Californias San Joses elav ajakirjanik Margus Välja.

Eesti aja järgi vähemalt eile ehk reede hommikuni oli see nii. Kes elab tuliselt kaasa, kes ei vaata ekraani poolegi. On raske uskuda, et riigis, kus elab ligi 330 miljonit inimest (neist arvatavalt 240 miljonit hääleõiguslikku kodanikku), võib võistlevate poolte valimistulemus olla noateral pooleks. Tõsi, absoluutarvudes see nii täpselt pooleks ei ole, demokraatliku partei kandidaat Joe Biden on seni saanud rahvalt mitu miljonit häält rohkem kui tema vastaskandidaat, ametisolev president, vabariiklaste Donald Trump. USA valimissüsteemi eripära (osariikide valijameeste olemasolu) tõttu see asjaolu ei ole aga otsustav.

Miski pole tavaline

Tavaliselt on uus USA president selgunud ikka valimispäeva õhtul. Aga praeguse presidendi valitsemise aeg, tema käitumine, endale tuumiktoetajate kindlustamine, aga ka tuliste vaenlaste tekitamine pole olnud tavaline.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Joe
3 aastat tagasi

Eks massiivne võltsimine ongi teatud mõttes loodusõnnetus…. marksism lubab võrdsust ja õnne, aga reaalsuses on tulemuseks ebavõrdsus, vägivald, majanduslik allakäik. See on ajalooline fakt ja tänane reaalsus.

Rahva toetus
3 aastat tagasi

Erinevalt Bidenist on Trumpil ülekaalukas rahva toetus. Tema kõnekoosolekutel on osalejaid tuhandeid ning kümneid tuhandeid. Bideni omadel on neid Trumpi toetajaid, kes läksid uudistama, et mitu Bideni-inimest kokku tuleb, kordades rohkem kui Bideni enda toetajaid. Ja ei aja konspiratsiooniteooriat, ise nägin ja kogesin.
Ja kui vaadata kaardile, siis Bideni toetajad ei saa ilma Trumpi omadeta, kuna just viimased on need, kes toitu kasvatavad, tööstust edasi veavad, naftat ja maagaasi puurivad jms. Ülimalt ülbe on neid “deplorables” nimetada. Valimis”tulemused” ei ole ühestki otsast usutavad ja küll Ülemkohus selle asja lahti harutab.

Krista
3 aastat tagasi
Reply to  Rahva toetus

Väga hea kommentaar, Jaak, nõus sinuga!

Kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  Rahva toetus

Nii rumalat juttu ei ole mõtet ajada

Kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  Rahva toetus

Biden sai 5,3 miljonit häält rohkem kui Trump. Muide Trump sai juba eelmine kord 2,9 miljonit häält vähem aga tänu valimissüsteemile võitis ja sai presidendiks.

LKGB diktatuur on tulekul
3 aastat tagasi

Trumpi mahavõtmine igasugu valesid ja sigadusi appi võttes ei õnnestunud. Vasak-radikaalidele jäi viimane võimalus – võltsida valimistulemusi. Kõik kisub sinnapoole, et see neil võib õnnestuda, aga eks näis.

Majaomanik
3 aastat tagasi

M.Mutt võttis asja kõigist kapianaüütikutest erinevalt asja kokku:kloun ja seniil.

Ehh
3 aastat tagasi
Reply to  Majaomanik

Milliste nimedega sind tuleks veel nimetada, kui sa pole maailma mõjukama riigi president olnudki?

jah
3 aastat tagasi

Mr Trump peab võitma!

aaa
3 aastat tagasi
Reply to  jah

kahjuks ei võitnud, aga õnneks on ülemkohus ja senat siiski veel tublide inimeste enamuse käes.

Parandus
3 aastat tagasi
Reply to  aaa

“kahjuks ei võitnud” ei ole korrektne, kuna protsess veel kestab. Ülemkohus on nimelt osa protsessist ning seda on kasutatud ka varem.