Juhtkiri: alkoholist ja joomisest

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Öösiti juua ja lärmata pole viisakas, olgu rahu- või koroonaaeg. Alkoholi võib pruukida mitut moodi – kas kultuurselt või siis kaanida liitrite kaupa, meelemõistuse kaotuseni. Niisamuti võib kohvikuid-baare pidada kaaskodanikest ja ühiselureegleist kinni pidades või siis vastupidi – neile vilistades.

Valitsus kehtestas hiljuti alkoholimüügi piirangu, et takistada koroonaviiruse levikut. Napsisena piirid kaovad ja öösiti tegutsevad meelelahutuspaigad võivad kergesti saada koroonapesadeks. Enamasti peetakse piirangust kinni, aga on ka paiku, kus keelust hiilitakse mööda.

Peokoha Ruum üks omanikest Hardi-Mikk Meitern ütles, et pakkus inimestele kohta, kus olla. Politsei kahtlustab keelatud müüki, aga tõestada pole seda tahetud või suudetud. Võimalik, et juriidiliselt on kõik korras. Oma kodus pole kellelgi keelatud ööpäev ringi alkoholi klaasidesse valada ja kurgust alla kummutada. Vanalinnas asuv kõrts aga pole kellegi kodu. Isegi kui karistusest pääseda, siis pole eetiline alkoholimüügi keelust mööda hiilida.

Samamoodi peaks iga baariomanik mõtlema sellele, et vali muusika häirib naabreid. Kuurortlinnas elades tuleb muidugi arvestada, et suviti liigub ringi pidulisi ja on avatud peopaiku, kuid kusagilt jookseb piir. Viisakus ongi kõige täpsem termin, kuidas kirjeldada seda, millisest käitumisjoonest peokohtade omanikud võiksid kinni pidada. Viisakus tähendab ka seda, et muusika pole üle mõistuse vali lokaali külastajate jaoks, ammugi mitte sedavõrd kõva, et elanikud naabermajades und ei saa.

Haapsalu on kuurortlinn, aga peopaigad, mis spetsialiseeruvad kurdistava rütmimasina ja basstrummi mängimisele, võiks asuda kusagil tööstusrajoonis. Taolisi pidusid oleks sobilik korraldada näiteks suure trummi taga vana autobaasi angaarides, mitte aga Haapsalu vanalinnas elajate naabruses.

Täpsustatud Hardi-Mikk Meiterni laused, miks oli kõrts pärast südaööd avatud. (5. novembril kell 9.59) 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mõte
3 aastat tagasi

Miks ebameeldivad asjad ikka suure trummi taha sobivad, aga korralikud kõnniteed,bussiootepaviljonid jm mis enne silda loomulik, siia kohe kuidagi ei sobi?!

Georg
3 aastat tagasi

Enamus Haapsalu lõbustusasutusi on vastutustundlikud ja ei skeemita. Aitäh Teile! Ja kui see jama ükskord läbi saab olgu Teil palju kliente ja suured kassad!
Skeemitajatel olgu häbi ja närbugu nende äri.
Kellel on hädavajalik tatt ripakil ringi läliseda tehke seda kodus. See täispeaga töllamine keset sõiduteed hakkab juba ära tüütama, suvel roniti AIA ees sõiduteele ja nüüd tehakse seda Ruumi ees.

loe
3 aastat tagasi

ja imesta, kas mõni baar on le rahva ees uksed sulgenud

Vänt Võll
3 aastat tagasi
Reply to  loe

Sina õnnetu pingviin- vähemalt Haapsalus peab väga kõvasti pingutama,kui musta nimekirja pannakse. Väga asjalik päevakommentaar Le poolt.