See teater toob lavale kõmulise tapmisloo

Juhan Lehepuu toob lavale monotüki. Malle-Liisa Raigla
Juhan Lehepuu toob lavale monotüki. Malle-Liisa Raigla

Kolmapäeval esietendub See teatris Juhan Lehepuu näidend „Kes tappis Igor Talkovi? Ekskursioon 20. sajandisse”.

Tegemist on monolavastusega, milles näeb ka videoid. Etenduse kirjutas ja lavastas tüki ainuke näitleja Juhan Lehepuu. „See on ekskursioon 20. sajandisse. Vaatame kõige kõmulisemat tapmist vene muusikatööstuses,” ütles Lehepuu.

Talkov tapeti 6. oktoobril 1991. aastal Leningradis lava tagaruumis. Etenduses näeb intervjuud, mis on Talkoviga tehtud vaid tund enne mehe tapmist. Etenduses näeb ka teisi Talkovi antud intervjuusid ning seda, kuidas ta oma laule esitab. Videoid on etenduses kokku kümme. Lehepuu ütles, et vähesed videod on lavastuses kasutusel täies mahus, enamasti on kasutatud vaid tähtsamaid lõike.

„See on hoopis teistsugune, ei ole nagu etendus,” ütles See teatri juht Roman Sultangirejev.

Lehepuu sõnul on lavastuses juttu sellest, kuidas Talkov püüdis 16 aastat pääseda suurele lavale ning sai seal olemist nautida vaid kaks aastat. Nõkogude ajal otsustasid kunstinõukogud, kes pääseb lavale ja kes mitte. „Kunstinõukogu ütles talle ära eelkõige sellepärast, et väideti, et ei ole võimalik korraga laule kirjutada ja esitada,” rääkis Lehepuu.

Sultangirejevi sõnul on Lehepuu teinud ära suure töö ja toonud lavale tüki inimesest, keda Eestis vähe teatakse. „Venemaal teavad teda kõik,” ütles Sultangirejev.

Etenduse tehnilise poole ehk heli, valguse ja videoga tegeleb Sultangirejev.

Esietenduse päeval, 4. novembril oleks Talkov saanud 64aastaseks. Etendus algab kell 19 ning kestab tund ja kümme minutit. Pilet maksab seitse eurot.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments