Aimar Ventsel: degradeeruv FSB

Aimar Ventsel

Nüüd on selge, et Vene opositsionäär Aleksei Navalnõi mürgitati Novitšoki gruppi kuuluva ainega.

Ligilähedast ollust – närvigaasi Novitšuk – kasutati ka Salisburys, kui mürgitati Sergei ja Julia Skripal. Üldine konsensus on, et ligipääs Novitšukile on Venemaal ainult riigistruktuuride kaudu. Ning selliseid atentaate teevad Venemaal vaid kaks jõustruktuuride osa – julgeoleku FSB ja sõjaväeluure GRU.

Möödunud aasta augustis tapeti Berliinis kahe lasuga pähe tšetšeeni iseseisvuslaste komandör Zelimhan Hangošvili. Ka selle mõrvaga olid seotud Vene eriteenistused, Berliini ja Moskva suhted pingestusid jälle üle niigi juba aastaid kestva keskmise pingelisuse. Jääb mulje et Vene eriteenistused (lihtsuse mõttes kirjutame edaspidi FSB) eriti ei varjagi oma osalust taolistes mõrvades. Eitatakse küll ja süüdistuste jätkudes nõutakse tõendeid. Ent seda kõike tehakse tihti üleolevalt ülbel moel provotseeriva alltekstiga: „Jah tegime! Ja mis siis? Mida te ikka teha saate? Ja ülepea, tõestage ennekõike see kõik ära.”

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ta oma
3 aastat tagasi

poiss vist seal fbs

Selginemine
3 aastat tagasi

Eesti ajuloputajad degradeeruvad. Kirjutavad asjadest millest eriti midagi ei tea – stiilis üks naine saunas rääkis.

uskmatu toomas
3 aastat tagasi

Tegelikult leiti täiendaval uuringul mingeid markereid mida ei saa novitsokiga seostada.Muidugi Ventsel teab täpsemalt .