Galerii: rahvamaja päev kultuurikeskuses

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kultuurimaja kohvikut pidava Q-Cateringi omanik ja peakokk Indrek Otti õpetas, kuidas kala fileerida. Foto Arvo Tarmula

Rahvamaja päeva puhul avas Haapsalu kultuurikeskus sarnaselt paljudele teistele Eesti rahvamajadele ukse ja näitas, millega nende seinte vahel peale kino näitamise, teatrietenduste, kontsertide ja pidude veel tegeldakse.

Iga rahva- või kultuurimaja tähistab rahvamaja päeva omal moel – Haapsalu kultuurikeskus tõi rahva ette oma koostööpartnerid, kes kultuurikeskuse majas tegutsevad.

Päeva alustaski Eesti Rahvusringhäälingu Läänemaa Läänemaa ja Hiiumaa reporter Juhan Hepner. Lääne-Eesti korrespondendipunkt on peavarju leidnud kultuurikeskuse katuse all.

Hepner rääkis kuulajatele, kuidas Läänemaa uudised ERRi tele- ja raadioeetrisse jõuavad –mitte iga kohapeal olulisena tunduv uudis ei ületa üle-eestilist uudistekünnist, vaid see peab olema midagi, mis kõnetab inimesi ka mujal või on millegi poolest eripärane. Hepner lisas, et teleuudiste puhul on väga oluline ka visuaalne pool – mõnel juhul võtab taustapildi ülesvõtmine rohkemgi aega ja energiat kui intervjuude tegemine.

Pärast kohtumist Hepneriga juhatas Haapsalu kultuurikeskuse direktor Gülnar Murumägi publiku Haapsalu fotoklubi aastanäitusele, kus väljas olevaid töid tutvustasid autorid ise. Fotograaf Arvo Tarmula sõnul Haapsalu fotoklubi kultuurikeskusega seotud olnud päris algusest ehk 1975. aastast alates. Fotoklubi tegevus küll vahepeal aastateks soikus, kuid nüüdseks on fotohuvilised taas klubina aktiivselt tegutsemas ja üks klubi traditsioone on aastanäitus Haapsalu kultuurikeskuse fuajees.

Seekordsel aastanäitusel rõhuv enamus loodusfotod. Fotoklubi juhatuse liige Andi Veskioja sõnul pildistavad klubi liikmed ka inimesi, kuid et fotode näitusekõlbulikuks vormistamine on seotud ka kuludega, eelistatakse siiski suures formaadis välja printida just loodusfotosid.

Fotograafide jutust selgus, et vahel tuleb soovitud foto saamiseks kulutada tunde või päevi ning isegi kaelani vees sumbata.

Fotonäituselt suundusid rahvamaja päeva külalised kultuurikeskuse kohvikusse, kus kohvikut pidava Q-Cateringi peakokk Indrek Otti õpetas kala fileerima ning maitsta sai ka ka kalasuupisteid ja kahte sorti kalasuppi.

Rahvamaja päevaga paralleelselt toimuva raamatukogunädalate raames tutvustas raamatukogu lugemissaalis laupäeval oma uut raamatut  „Mina oma elus“ psühholoog Anneli Salk. Salk tunnistas, et kuigi ta on varem kirjutanud psüholoogiaalaseid artikleid ajakirjadele, oli raamatu kirjutamine hoopis keerulisem – selleks kulus mitu aastat. Raamat keskendub sellele, kuidas elus toime tulla ja kuidas oma elus ennast ka hästi tunda.

Rahvamajapäevale pani punkti kinolinalt näidatud Eesti Draamateatri ja Nargen festivali koostöös Eesti 100. sünnipäevaks valminud Andrus Kivirähki näidend „Isamaa pääsukesed”.

Rahvamaja päev oli tänavu kantud teemast „133 aastat kogukondade liitjana” ja sarnast päeva tahaks Eesti rahvamajade ühing edaspidi korraldada.

Fotod Arvo Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments