Veeteede amet lõpetas Rukki kanali süvendamise

Rukki kanal. Foto: Urmas Lauri
Rukki kanal. Foto: Urmas Lauri

Reedel lõppesid Rukki kanali hooldussüvendustööd, mille tulemusena on kanalis taas tagatud minimaalne sügavus 5,2 meetrit EH2000 kõrgussüsteemis ehk rahvakeeli Amsterdami nulli suhtes, teatas veeteede amet.

Veeteede amet mõõdistab Rukki kanalit regulaarselt, kuna sügavused kanalis ei ole püsivad ja muutuvad pidevalt. Setete kuhjumist võivad mõjutada nii tormid kui ka laevade enda liikumine. Rukki kanali hooldussüvendustööde vajadus selgub vastavalt mõõdistuste tulemusele. Viimane mõõdistus enne Rukki kanali hooldussüvendust tehti käesoleva aasta 22. aprillil, mil minimaalseteks sügavusteks kanalis oli 4,8 meetrit. Kanali selliste sügavuste juures võib madalama veetaseme korral olla häiritud parvlaevaliiklus. Rukki kanali hooldussüvendustööd on kajastatud praegu riigi eelarvestrateegias kuni aastani 2023.

Et mitte segada parvlaevaliiklust mandri ja Hiiumaa vahel, teostati kanali süvendustöid vaid öisel ajal, alustades õhtul peale viimase parvlaeva väljumist ning lõpetades enne esimest hommikust väljumist. Veeteede Ameti laevateede osakonna juhataja Kert Süsmalainen ütles, et tööd kulgesid ootuspäraselt. „Kuigi esialgne eeldatav tööde teostamise aeg oli kaks nädalat, tuli arvestada ka sügiseste ilmadega, mis seda aega veidi pikendasid. Siiski said kõik tööd valmis tähtajaks,“ täpsustas Süsmalainen. Ta selgitas, et kui varasemalt tehti Rukki kanali hooldussüvendustööd koppsüvendajaga, siis sel aastal oli kasutada pinnasepumpsüvendaja, mis aitas töid kiirendada. Uus lahendus võimaldas töid teostada ka märkimisväärselt odavamalt. Hooldussüvendustööde maksumus oli ilma käibemaksuta 379 000 eurot, millele lisandub käibemaks. Eelmiste, 2018ndal aastal läbi viidud hooldussüvendustööde maksumus oli käibemaksuta 650 000 eurot.

Rukkirahu kanal ehk Rukki kanal on 2,5 km pikkune lääne–idasuunaline kanal Rohuküla–Heltermaa laevateel Rohuküla sadama lähedal, Rukkirahust põhja pool. Kanal on 60meetri laiune ja 5,2 meetri sügavune (EH2000). Veeteede Amet on avaldanud navigatsioonikaardi korrektuuri ning samuti on  mõõdistustööde tulemused näha ka Nutimere rakenduses.

Hooldussüvendustööd tegi Veeteede ameti tellimusel Inseneriehituse AS.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments