Juhtkiri: veel kord prügist

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Tänavu septembris sai lõkkes diivanite põletamise eest 160 eurot trahvi Haapsalu linnavolikogu liige Toomas Vallimäe. Siinkohal pole ehk mõtet hakata targutama selle üle, kuidas linnavolikogu liige, kes peaks kaaskodanikele eeskujuks olema, seadusega vastuollu sattus. Ilus see tegu muidugi ei olnud, kuid loodetavasti sai linnavolinik õppetunni, mis jääb meelde ja selline asi enam ei kordu.

Ilmselgelt pole aga Vallimäe ainus, kes keelatud prügi lõkkesse on pannud, selle asemel, et see nagu kord ja kohus jäätmejaama viia. Linnavoliniku eksimusest laiem teema on see, miks üldse satuvad jäätmed sinna, kuhu nad kohe kuidagi sattuda ei tohiks ehk siis koduaias lõkkesse või hoopis metsa alla, selle asemel, et jõuda jäätmejaama, kus on nende koht.

Vallimäe põhjendas oma eksimust mugavusega – selle asemel, et transporti organiseerida ja diivanid jäätmejaama toimetada, oli lihtsam need lõkkesse panna. Mis siis, et see läks lõppkokkuvõttes kallimaks maksma, kui oleks läinud nende jäätmejaama viimine. Eks igaüks arvab, et ei jää vahele.

Prügi vedamist kuskile metsa alla on aga üsna raske mugavusega põhjendada, sest enamasti on kogused sellised, et käe otsas neid sinna ei tassi. See omakorda tähendab, et transpordi on inimene viitsinud ja suutnud endale organiseerida. Siin on pigem põhjuseks arvamus, et prügi jäätmejaama viimine on kallis, metsa alla sokutamine aga ei maksa midagi.

Pullapää jäätmejaama pidava Feralmelti kodulehelt saab igaüks välja lugeda, et näiteks ehitus- ja lammutusprahi ning suuremõõtmeliste olmejäätmete ära andmine maksab 150 eurot tonn. Esmapilgul kõlab tõepoolest kallilt, kuid kui natuke arvutada, teeb see kilo hinnaks 15 senti, mis on ju odav.

Ilmselt on prügi vale käitlemise peamine põhjus siiski hoolimatus –kaasinimeste ja looduse vastu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
juss
3 aastat tagasi

Huvitav kui hr Vallimäe asemel oleks põletajaks olnus sots või orav? Lihtsalt uitmõte.

K.S
3 aastat tagasi

Paralepat tabas ligi 30!!!!! kordne prügiveo hinnatõus…Mis välja tuleb on see et saadaks hakkama ka 30 korda väiksema hinnaga aga… lollidelt tulebki raha ära võtta, niimoodi see kapitalistlik loosung vist kõlas…

Enriko
3 aastat tagasi

Aga ongi ju nii, et transpordi organiseerimine on tihti keerukam-kulukam kui risu jäätmejaama ladustamise hind. Ei ole nõnda, et helistad üldteadaolevale numbrile ja onud viivad tülika diivani su kodu eest tänavalt 3€-ga lihtsalt ära. Keegi hädaline võiks täpse aja- ja rahakulu aruande koostada suurprügi äraandmise kohta. Ladusalt organiseeritud, kõigile teadaolevat, soodsat veoteenust igatahes ei tea pakutavat. Pole Eestis kombeks, olgu põhjendused millised tahes. Pullapäält tõenäoliselt võib otse prügifirmast veoki tellida, aga siis tuleb lörisev 10 tonnine kallur (eriti loodussõbralik, eks?), pead tegema oma päevaplaani augu kalluri passimiseks ja 3€-ga nad küll ei piirdu. Ning kõik see tants ühe vana diivani… Loe rohkem »

Tuutu
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Ja selle diivani pead ise sinna autole tõstma. Kõigil ei ole sõpruskonnas turskeid selle, kes iga kell appi tõttavad.

ei jõuta maksta, tihtipeale
3 aastat tagasi

Just kallis ta ongi. Kilo hinnaks 15 senti, aga ühte kilo ka keegi sinna viima ei lähe. Sama hästi võiks soovitada edasi arvutrada, et 100 grammi maksab 1,5 senti, mis ei aita prügi viijat karvavõrdki.

2. kodanik
3 aastat tagasi

Kui on kallis, siis lammuta oma diivan ise ära. Keelatud see pole. Vedrud viid vanarauda ja saad selle eest raha. Katteriidest õmbled endale palitu, immutamata puiduga kütad ahju ja porolooniga soojustad maja. Jäätmejaama viimiseks jääb üpris vähe järgi. Tegelikult peaks olema nii, et kui tuleb mööblivahetamise tuhin peale, tuleks utiliseerimise kulud ka eelarvesse sisse kirjutada. Nii mõnigi sohva kannataks paar kuud kauem toas hoida.

no näed
3 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Enda pealt võetud kogemus on tõesti väärt asi. Tegutse edasi, tubli!

2. kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  no näed

Vähemalt ma ei kiunu, et ei jaksa prügi eest maksta. 🙂

vale arusaam
3 aastat tagasi

see süsteem on praegu üdini vale, sellise sunnismaisusega ei saavutata midagi, prügi tuleb maksustada ja maksma peab prügi kokkuostja , peab maksma prügi kui toorme eest ja maa saab puhtaks

enamus
3 aastat tagasi
Reply to  vale arusaam

prügi tarnitakse meile hiinast kõiksugu plastpakendite näol, ka toiduainete tööstus uputab meid plastprügiga

teine teema pakendiga
3 aastat tagasi
Reply to  enamus

Selle prügiga peaks meil ikka korras olema asjad. Pakendit saab küll tasuta ära anda ja õigesse kohta paigutada. See ainult suhtumise küsimus ja viitsimise.

no näete
3 aastat tagasi

pole mingit probleemi prügikuningatel see toore tasuta ära vedada , ühed saavad , teised ei viitsi ja ahnusest suruvad selle rava kaela