Oru hooldekodu pääses koroonaviirusest

Oru hooldekodu. Arvo Tarmula
Oru hooldekodu. Arvo Tarmula

Teisipäeval viidi Oru hooldekodus läbi laustestimine, sest esmaspäeval selgus, et üks hooldekodu töötajatest oli nakatunud koroonaviirusega.

Laustestimisel andsid kõik ülejäänud hooldekodu töötajad ja elanikud negatiivse tulemuse. Terviseameti Lääne regionaalosakonna juht Kadri Juhkam kinnitas kolmapäeva õhtul, et hooldekodu juhile Helga Kumelile on info negatiivsetest tulemustest edastatud, statistikas kajastub teade neljapäeval. „Mul on selle üle kohutavalt hea meel,” lisas Juhkam.

Samas ütles Juhkam, et kui mõnel hooldekodu elanikul või töötajal tekivad haigusnähud, tuleb teda uuesti testida. „Oht on veel üleval,” ütles terviseameti meedianõunik Eike Kingsepp. „Kriitiline aeg veel kestab – kui kellelgi sümptomid tekivad, läheb uuesti testimisele.”

Vanakinos viis nakatunut

Oru hooldekodu töötaja nakatus koroonaviirusega tõenäoliselt nostalgiapäevade ajal Vanakinos diskol, kus esines Singer Vinger. Peolt käis läbi 700–800 inimest.

Kokku on Vanakinos viibinutest ametlikult koroonaviirusega nakatunud viis inimest. Lisaks Oru hooldekodu töötajale lisandus esmaspäeval kaks positiivset testitulemust Raplamaale ning kolmapäeval kaks positiivset testitulemust Läänemaale. Kingsepa sõnul elavad kõik kolm peol nakatunut läänlast ka tegelikult Läänemaal.

Oru hooldekodu juhataja Helga Kumel tõrjus ajakirjanikke nagu jaksas, sest arvas, et viirushaigest ei peaks keegi teadma. Arvo Tarmula

Teisipäeval ei lubanud Oru hooldekodu juhataja Helga Kumel ajakirjanikel testimisbusside saabumist pildistada. Kumel lubas kutsuda politsei, sest nii kaitseb ta oma töötajate huve.

Sarnase olukorraga puutus esmaspäeval kokku rahvusringhäälingu Läänemaa korrespondent Juhan Hepner, kes filmis pahaaimamatult hooldekodu maja. Ühtegi hooldekodu territooriumile sisenemist või seal viibimist keelavat märki Hepner ei näinud, kuni juhataja tuli kärsitult uurima, kes ta on ja miks peab hooldekodu nakatunud töötajast meedia üldse kirjutama. Pärast pikka selgitustööd sai Hepner kaadri lõpuni filmida, Kumel jäi arusaamisele, et nakatunud töötajast ei peaks kirjutama.

63 testitavat

Teisipäeva pärastlõunal seisid enne testimisbussi saabumist töötajad hooldekodu uksel. Üksikutel olid maskid peas, mõned kandsid neid valesti – mask oli lõua otsas nii, et nina ja suu olid vabad. Mitmel ei olnud üldse maski ees, ka hooldekodu juhatajal. Valitsus kehtestas möödunud nädala esmaspäevast nõude, mille järgi peavad hooldekodu töötajad kandma maski.

Kell 14 saabus hooldekodu ette kaks OÜ Alre testimisbussi, samuti suundusid hooldekodu poole töötajad autode ja jalgratastega.

„Hooldekodu on meile testimise seisukohalt kriitilise tähtusega. Seetõttu läksime kohapeale kahe Alre kaitseriietes meedikutest testimisbrigaadiga, et testimine oleks kiirem,” ütles Synlabi avaliku testimise kommunikatsioonijuht Gerly Kedelauk. Ühtlasi võimaldab meil proovide kiirem Synlabi Tallinna laborisse jõudmine ka tulemused kiiremini väljastada.”

Kedelauk ütles, et hooldekodu elanikel ja töötajatel on õigus küll testist keelduda, kuid sel juhul peavad nad jääma 14 päevaks eneseisolatsiooni. Oru hooldekodus keegi testimisest ei keeldunud.

Kokku testiti ligi 50kohalises Oru hooldekodus 63 töötajat ja elanikku, kelle testitulemused kajastuvad neljapäevases statistikas.

Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus ütles eile, et tulemuste saabumiseni on hooldekodu elanikud isoleeritud oma tubadesse. Kui testitulemused saabuvad ja mõni tulemus on positiivne, tekitatakse hooldekodus nn puhtad ja mustad alad, kuhu hooldekodu elanikud vastavalt testitulemusele paigutatakse.

Õiguskantsleri kommunikatsioonijuhi Janar Filippovi sõnul on terviseametil seaduse järgi õigus kehtestada karantiin, et vältida haiguskolde levikut väljapoole. „Ka karantiini kehtestamata on terviseamet soovitanud, et hooldekodu elanikud puutuksid nakkuskahtluse korral kuni testitulemuste selgumiseni kokku nii vähe kui võimalik, sest hooldekodu elanikud on oma vanuse ja tervisliku üldseisundi tõttu eriti haavatavad,” ütles Filippov.

Nakkushaiguste tõrje nõuete kohaselt tuleb koroonaviirusega nakatunud ja nendega lähikontaktis olnud isikud hooldekodus isoleerida ülejäänutest.

Läänemaal on praegu viis aktiivset koroonaviirusega nakatunut – kolm nakatunutest said viiruse Vanakinos ning üks perekondlikult peolt, mis toimus augusti lõpus Harjumaal. Üks haigestunutest elab küll Läänemaal, kuid tema rahvastikuregistrijärgne elukoht on mujal.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Uus
3 aastat tagasi

Minu teada pildil ei ole hooldajaid.

Jüri
3 aastat tagasi

Mis mõttes pääsesid?! Lihulas oli ju samamoodi-algul olid kõik terved,varsti kõik haiged. 2 nädalat pole ju möödas!
Jasee,et maske ei kanta,on täielik jama ju!!!