Kurvad arvud: ööpäevaga lisandus 61 positiivset koroonatesti

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 3 197 SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest 61 testi tulemus osutus positiivseks.

Läänemaale positiivseid teste ei lisandunud.

Rahvastikuregistri andmete kohaselt laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusesse nakatumine tuvastati 38 inimesel. Ida-Virumaale laekus 18 uut positiivset testi tulemust, Raplamaale kaks, Lääne-Virumaale üks ja Pärnumaale üks. Ühel juhul puudus positiivse proovi andnul rahvastikuregistris registreeritud elukoht.

Harjumaale (35 Tallinna) ööpäevaga lisandunud 38 haigusjuhust kahel juhul on tegemist Soomest ja Taanist sisse toodud juhtumitega ning 18 juhul tegemist varasemate haigete lähikontaktsetega. Ülejäänud nakatumiste asjaolud on hetkel veel täpsustamisel.

Perioodil 17.-18. september lisandunud haigusjuhtudest oli neljal juhul tegemist varasemate haigestunute kontaktsetega.

Terviseameti Põhja regionaalosakonna jälgimisel on neli aktiivset kollet, millest Nõmme Kalju koldega on seotud 17, Gourmet Coffee koldega 26 ja Tallinna Männi lasteaia koldega 10 inimest. Läänemere Gümnaasiumi koldes on tänahommikuse seisuga 11 haigestunut.

Kokku on seoses koroonaviiruse levikuga terviseameti Põhja regionaalosakonna jälgimisel 1 948 inimest, kellest 204 on haigestunud.

Ida-Virumaale lisandunud 18 uue juhtumi puhul on 15 juhul tegemist varasemate nakatunute lähikontaktsetega ja kolme juhtumi nakatumise asjaolud on veel välja selgitamisel. Kokku on Ida regioonis seitse aktiivset kollet, millest suurim on 57 haigestunuga Estonia kaevanduse kolle.

Ühendkuningriigist sissetoodud koroonaviiruse koldega on seotud 16 ja Ojamaa kaevanduse koldega üheksa haigusjuhtu.

Kohtla-Järve töökoha koldega on seotud kuus inimest (neli inimest liikus nn tuttavate koldesse), Sillamäe töökoha koldega on seotud 20 inimest. Tutvuskonna koldes on tänahommikuse seisuga 28 haigestunut.

Tammiku põhikooli koldes on 10 inimest. Ida regionaalosakonna jälgimisel on 570 inimest, kellest on haigestunud 116.

Lõuna regioonis on tänahommikuse seisuga kolm kollet – Võru sünnipäev (22 inimest), Itaalia reisi kolle (üheksa haigestunut) ja matuse kolle (10 inimest). Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on koroonaviirusega seoses 155 inimest, kellest 49 on haigestunud.

Pärnumaale lisandunud juhtum on sisse toodud Ukrainast. Lääne regionaalosakonnas on jälgimisel 45 inimest, kellest seitse on haigestunud.

Terviseamet paneb südamele: Kuna lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed viibivad teineteisele lähemal kui 2 meetrit ja pikema aja jooksul kui 15 minutit, siis haigena koosviibimisele minek on kindel viis oma sõpru nakatada – sageli viibitakse tunde tihedalt koos kinnises ruumis ning räägitakse valjul häälel.
Viimane aitab viiruseosakestel aga veelgi paremini levida.

Kindlasti võiksid ürituste osalejad oma telefoni paigaldada koroonaäpi HOIA, mis aitab võimalikku lähikontakti tõhusamalt tuvastada.

Seoses koroonaviirusega vajab haiglaravi 20 inimest

19. septembri hommikuse seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 20 inimest, juhitaval hingamisel on kaks patsienti. Koju saadeti neli inimest. Uusi COVID-19 haigusjuhtumeid avati üks.
Tänaseks on haiglates lõpetatud 433 COVID-19 haigusjuhtumit 420 inimesega.

19. septembri seisuga on tervenenud 2 374 inimest. Neist 1 816 inimese (76,5%) haigusjuhtum on lõpetatud, 558 inimese puhul (23,5%) on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 28,97.

Eestis on kokku tehtud üle 185 000 esmase testi, nendest 2 875 ehk 1,54 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed. Koroonatestide täpsemat statistikat saab vaadata www.terviseamet.ee/koroonakaart<http://www.terviseamet.ee/koroonakaart>.

Järgmised kolm nädalat on kriitilised viiruse kontrolli alla saamiseks. Terviseamet soovitab edasi lükata või ära jätta kõik perekondlikud kogunemised, peod ja muud üritused.

Kuidas peatada koroonaviiruse levik?

* Kõige efektiivsem meede nakkuse vältimiseks on distantsi hoidmine.
* Rahvarohketes kohtades ja eriti siseruumides, kus ei ole võimalik teiste inimestega distantsi hoida, on soovitav kanda ka maski.
* Kinniseid rahvarohkeid kohti tuleks võimalusel vältida.
* Järgida tuleb kätehügieeni ehk teisisõnu: käsi tuleb pesta tihti.
* Kätepesuks tuleb kasutada sooja vett ja seepi, avalikes kohtades alkoholipõhist käte desinfitseerimisvahendit.
* Aevastamisel või köhimisel tuleb oma suu ja nina katta ühekordse salvrätiga. Kasutatud salvrätt tuleb koheselt visata prügikasti ja seejärel käed puhastada. Salvrätikut puudumisel kasuta oma varrukat (küünarvarre osa), mitte paljast kätt.
* Haigena tuleb püsida kodus, seda ka kergete sümptomitega.
* Mistahes haigussümptomite puhul tuleb kahtlustada koroonaviirust ja helistada oma perearstile.
* Laadi Google Play või App Store’i kaudu oma telefoni mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli. Loe lisa www.hoia.me<http://www.hoia.me>

COVID-19 on piisknakkushaigus, mida põhjustab aevastamisel ja köhimisel inimeselt inimesele ning saastunud pindade ja pesemata käte kaudu leviv SARS-CoV-2 viirus.

Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse andmetel on tänase seisuga HOIA mobiilirakendust alla laaditud 126 024 korda ja läbi selle on end haigeks märkinud 42 inimest.

Lisainfot COVID-19 kohta leiab terviseameti veebi- ja Facebooki-lehelt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Pamp
3 aastat tagasi

Kedagi ei huvita enam koroona. Tegin tiiru vanalinnas. Enamus kohti rahvast puupüsti täis. Kõik on üksteise kukil. Eks järgmistel nädalatel tuleb päevas sadu nakatumisi. Ikkagi parem, kui aids.

No
3 aastat tagasi

Varsti kuuleme nostalgiapäevade tagajärgedest. Iga peaga mõtlev sai aru, et praegusel ajal oli see liig mis liig.

Postimees
3 aastat tagasi

Linnad lähevad lukku elurajoonide kaupa..
Hetkel veame rendifirmadest moodul piirdeaedu rekkakoormate kaupa laiali
Teisipäevast alates kl. 00.00 suure tõenäosusega eriolukord ja komandanditund osades piirkondades

väikehaapsallane
3 aastat tagasi

Telekast üks terviseasjapulk ütles, et 80% nakatunuist põeb Covid-19-t ilma sümptomiteta. Mis ei tähenda, et põdeja oleks lähikondlastele ohutu, sest viirus levib õhu kaudu aerosoolina, mida massimeedias rõhutada ei armastata. Ülitõenäoliselt on Läänemaalgi põdenuid juba omajagu. Aga hea jah, et keegi haiglaravi pole vajanud.

Valdo
3 aastat tagasi

Lugupeetud inimesed, need kes kardavad ja soovivad piirankuid – istuge kodus. Maailma seisma ei saa panna. Elu hirmus on hullem kui viirus ise.
Päikest soovides, Valdo

Postimees
3 aastat tagasi
Reply to  Valdo

Sa Valdo oled eluaeg väheke ohohh olnud

Ko & Roona
3 aastat tagasi
Reply to  Valdo

Ja need, kes ei karda, tassivad rõõmsasti viirust laiali? Kannatab aga kogu ühiskond.
Meeldetuletuseks neile, kes peavad covidit “tühiseks gripiks” fakt, et suremus covidisse on 10x suurem kui grippi.

N60
3 aastat tagasi
Reply to  Ko & Roona

Peaksite vist saadaolevaid infokanaleid paremini uurima, Covidi suremus ei ole oluliselt suurem gripist, rääkimata halbadest gripitüvedest. Nii et, lõpetaks selle paanitsemise ja läheks normaalse eluga edasi

Ko & Roona
3 aastat tagasi
Reply to  N60

Googelda ja arvuta! Eestis on suremus covidisse hetkel 2,23%. Kui pooled nakatumised pole registreeritud, saame suremuseks u 1%. Suremus grippi oli Eestis 0,13%, Euroopas väiksem. Vahe siiski ON 10 KORDNE!

Mati
3 aastat tagasi

Olukord, mida me ootasime oktoobri lõpuks on saabunud kahjuks kuu varem. Igal juhul tuleb järgmisel nädalal piirangud kehtestada. Kevadel suudeti olukord hästi kontrolli all hoida. Kahjuks eestlased nagu ikka lasevad mängu lõpus end lõdvaks nagu sportmängudes Eesti koondised.

Kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  Mati

Olukord oli kontrolli all kuna piirid olid kinni. Hetkel ei keela sul keegi soojale maale puhkama minna. Ise vaatad kas oled kaks nädalat isolatsioonis või ei. Eestis ei kontrolli sind keegi kas sa istud kodus või tuiad ringi rahva seas.
Juba enne eriolukorra lõppu päris paljud käisid sõbrantsidega külg külje kõrval mööda nurgataguseid jalutamas, kus keegi neid ei näinud.

Jüri
3 aastat tagasi

Ikka mingeid piiranguid ei seata?!

klement
3 aastat tagasi
Reply to  Jüri

Ikka on seatud. Lauslukku aga seekord hoidutakse riiki panemast.

oh lihtsameelsust
3 aastat tagasi
Reply to  klement

No kuulge, kui sedasi iga poole aasta tagant lukku panna ,siis see hädine ettevõtlus mis veel alles suikub ju hoopiski ja olemegi olukorras, kus surmasid sellest tõvest vähe, kuid töötuid , võlglasi ja kodukaotajate armee kasvab. Inimesed peavad ise mõistust omama ja kõiki saadaolevaid vahendeid kasutama ,et end kaitsta ja teatud kohtadesse pidu pidama ei pea kohe kindlasti minema.