Ööpäevaga lisandus 22 positiivset testi, Läänemaale uusi haigeid ei lisandunud

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: Pixabay

 

Foto: Pixabay

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 1 365 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest 22 testi tulemus osutus positiivseks.

Rahvastikuregistri andmete kohaselt laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusesse nakatumine tuvastati 12 inimesel. Ida-Virumaale laekus kolm uut positiivset testi tulemust, Võrumaale kolm ja Tartumaale üks. Kolmel juhul puudus positiivse proovi andnutel rahvastikuregistris registreeritud elukoht.

Harjumaale (11 Tallinna) ööpäevaga lisandunud 12 haigusjuhust on ühel juhul tegemist Poolast sisse toodud juhtumiga, kahel juhul on tegemist varasemate haigete lähikontaktsetega. Ülejäänud nakatumiste asjaolud on hetkel veel täpsustamisel.

12.-13. september lisandunud haigusjuhtudest oli neljal juhul tegemist sisse toodud haigusega (Ungari, Itaalia, Moldova), neljal juhul oli tegemist varasemate haigestunute lähikontaktsetega, kahel juhul oli tegemist võimaliku nakatumisega ühistranspordis. Eile lisandunud haigestunute hulgas oli Tallinna Kesklinna Vene Gümnaasiumi õpilane. Terviseamet on kooli nõustanud, haigestunu lähikontaktsed on suunaud eneseisolatsiooni.

Terviseameti põhja regionaalosakonna jälgimisel on kuus aktiivset kollet, millest Nõmme Kalju koldega on seotud 17 (lisatud varasemat statistikast välja jäänud mängija), 21. augusti Viimsepäeva katedraali klubiürituse koldega 10, Gourmet Coffee koldega 22 ning muusika koldega seitse. Töökohal haigestumise koldega on kokku seotud kaheksa haigusjuhtu. Tallinna Männi lasteaia koldes on nakatunuid kokku kaheksa , neist neli last  ja neli täiskasvanut.

Kokku on seoses koroonaviiruse levikuga terviseameti Põhja regionaalosakonna jälgimisel 1 062 inimest, kellest 191 on haigestunud.

Ida-Virumaale lisandus  kolm uut positiivset testi tulemust. Ühel juhul on tegemist haigestumisega tööl, kahe juhtumi nakatumise asjaolud on veel välja selgitamisel. Kokku on Ida regioonis kuus aktiivset kollet, millest suurim on 57 haigestunuga Estonia kaevanduse kolle. Ühendkuningriigist sissetoodud koroonaviiruse koldega on seotud 16, Ojamaa kaevanduse koldega üheksa ning Viru vangla koldega viis haigusjuhtu. Kohtla-Järve töökoha koldega on tänahommikuse seisuga seotud üheksa isikut  (kuus töötajat ja kolm pereliiget) . Sillamäe töökoha koldega on seotud 11 isikut (kuus töötajat ja viis pereliiget). Ida regionaalosakonna jälgimisel on 367 inimest, kellest on haigestunud 69.

Võrumaale ja Tartumaale lisandunud juhtumite puhul on tegemist varasemate haigete pere-ja töökontaktidega. Lõuna regioonis on tänahommikuse seisuga kuus kollet – perekondlik nakatumine (kuus inimest), Võru sünnipäev (20 inimest, kellest üks on Lääne regionaalosakonna jälgimisel),  Itaalia reisi kolle (üheksa haigestunut, viis neist on  Lääne regionaalosakonna jälgimisel), tudengite kolle (viis inimest) ja Orava kolle (6 inimest asukohaga Võrumaa ja Tartumaa). Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on koroonaviirusega seoses 354 inimest, kellest 43 on haigestunud.

Lääne regionaalosakonnas on jälgimisel 37 inimest, kelles kaheksa on haigestunud.

Terviseamet paneb südamele: Kuna lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed viibivad teineteisele lähemal kui 2 meetrit ja pikema aja jooksul kui 15 minutit, siis haigena koosviibimisele minek on kindel viis oma sõpru nakatada – sageli viibitakse tunde tihedalt koos kinnises ruumis ning räägitakse valjul häälel. Viimane aitab viiruseosakestel aga veelgi paremini levida.

Kindlasti võiksid ürituste osalejad oma telefoni paigaldada koroonaäpi HOIA, mis aitab võimalikku lähikontakti tõhusamalt tuvastada.

14. septembri hommikuse seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 16 inimest, juhitaval hingamisel on üks  patsient. Koju ei saadetud ühtegi inimest. Uusi COVID-19 haigusjuhtumeid avati kaks.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 420 COVID-19 haigusjuhtumit  407 inimesega.

14. septembri seisuga on tervenenud 2 256 inimest. Neist 1 718 inimese (76,2%) haigusjuhtum on lõpetatud, 538 inimese puhul (23,8%) on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 24,30.

Eestis on kokku tehtud ligi 173 000 esmast testi, nendest 2 698 ehk 1,56 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed. Koroonatestide täpsemat statistikat saab vaadata www.terviseamet.ee/koroonakaart.

Kuidas peatada koroonaviiruse levik?

  • Kõige efektiivsem meede nakkuse vältimiseks on distantsi hoidmine.
  • Rahvarohketes kohtades ja eriti siseruumides, kus ei ole võimalik teiste inimestega distantsi hoida, on soovitav kanda ka maski.
  • Kinniseid rahvarohkeid kohti tuleks võimalusel vältida.
  • Järgida tuleb kätehügieeni ehk teisisõnu: käsi tuleb pesta tihti.
  • Kätepesuks tuleb kasutada sooja vett ja seepi, avalikes kohtades alkoholipõhist käte desinfitseerimisvahendit.
  • Aevastamisel või köhimisel tuleb oma suu ja nina katta ühekordse salvrätiga. Kasutatud salvrätt tuleb koheselt visata prügikasti ja seejärel käed puhastada. Salvrätikut puudumisel kasuta oma varrukat (küünarvarre osa), mitte paljast kätt.
  • Haigena tuleb püsida kodus, seda ka kergete sümptomitega.
  • Mistahes haigussümptomite puhul tuleb kahtlustada koroonaviirust ja helistada oma perearstile.
  • Laadi Google Play või App Store’i kaudu oma telefoni mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli. Loe lisa www.hoia.me
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Haapsalu elanik
3 aastat tagasi

Ärgem olgem lihtsameelsed! Kogu koroonakriisi ajal käisin vaid tunniks ajaks Läänemaalt väljas (veebruari keskel üksi autoga Tallinnas ühes asutuses ja paaris poes). Märtsis tekkis püsiv tervisehäire, mis ei seostunud koroonaga. Suvel sattusin lugema artiklit, milles antud häiret käsitleti koroonajärgse tüsistusena. Igaks juhuks külastasin perearsti ja verest leiti viiruse antikehi. Pärast seda, lugedes uudist Haapsalu reovee viirusjääkidest, ei imesta enam millegi üle. Haigus ei paista lihtsalt välja! Küll aga võib elu rikkuda nt. veresoonkonda ja närvisüsteemi tabav tüsistus. NB! Peoloom pole olnud, vastupidi. Teisi haigestunuid tutvusringist ei tea. Ainuke selgitus on, et viirus levib õhu kaudu suvalises miljöös ja möllas ehk… Loe rohkem »

Postimees
3 aastat tagasi

Tunni ajaga käid Tallinnas mõnes poes Läänemaalt…
Nujahh.
Peahaigus.ee

Haapsalu elanik
3 aastat tagasi
Reply to  Postimees

Nutikas tähelepanek, matemaatik! Ju siis pidasin enesestmõistetavaks, et mu auto on Läänemaa territoorium nagu diplomaadil ja võõrsil viibimise aeg hakkas tiksuma alles Tallinnas autost väljudes.

Vänt Võll
3 aastat tagasi

See on hea,et ei vähemalt Haapsalus ei lisandunud. Aga on piisavalt napakaid,kes oleksid tänitanud ühe juhtumi põhjal juba,et nüüd on nostalgiapäeade tulemus käes. Igal aastal sureb grippi kümneid miljoneid maailmas,aga elu läheb edasi.

kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  Vänt Võll

Kust sul gripi kohta nii ägedad andmed? Et kohe kümneid miljoneid aastas… Muide, nostalgiapäevade kohta on veel vara midagi väita, ootame paar päeva.

Postimees
3 aastat tagasi
Reply to  Vänt Võll

Vänt Võll…
Kas te olete vähe oh ohh peast?